NRK Meny
Normal

New Yorks borgermester evakuerer alle som bor i lavtliggende områder

I New York har borgermesteren beordret alle som bor i lavtliggende områder om å evakuere før orkanen «Irene» kommer. Her er alle de berørte delstatenes planer for stormen som nå truer USA.

Video Bloomberg ber newyorkere evakuere

Michael Bloomberg har bedt rundt 250.000 newyorkere om å evakuere før orkanen «Irene» kommer. Myndighetene i New York vil også stenge undergrunnsbanen, noe som så godt som aldri skjer.

President Barack Obama advarer USA før orkanen «Irene» lørdag er ventet å treffe land i North Carolina og følge kysten nordover.

Dette kommer til å bli en historisk orkan, sier president Obama i en uttalelse fra feriestedet Martha's Vineyard utenfor Boston i delstaten Massachusetts.

President Barack Obama

President Barack Obama advarer alle langs østkysten.

Foto: JIM WATSON / Afp

CNN har gått gjennom hvordan alle de berørte delstatene forbereder seg på uværet, som kan berøre mellom 55 og 65 millioner mennesker.

SOUTH CAROLINA

Ingen evakuering er beordret, og orkanens antatte rute virker å være for langt øst til å volde alvorlige problemer. Men det pågår overvåking av «Irene» og myndighetene har beredskapsplaner.

Delstatens krisebyrå bruker nettsiden sin, Twitter, Facebook og Youtube for å holde innbyggerne informert om hva som skjer.

NORTH CAROLINA

Guvernør Bev Perdue har erklært unntakstilstand for kommunene øst for hovedveien Interstate 95.

– Orkanen «Irene» utgjør en betydelig trussel mot North Carolina, sa Perdue, og la til at man nå trengte å iverksette nødvendige tiltak for å sikre innbyggere og turister, samt eiendom og infrastruktur langs kysten.

De siste antagelsene om «Irene» slår fast at orkanen vil treffe land sent lørdag ettermiddag nær Ocracoke Island på Outer Banks. Sterke vinder og regn er ventet å begynne sent fredag, og øker til orkans styrke lørdag.

Orkan-spesialist Dan Brown

Orkan-spesialist Dan Brown følger spent med på orkanens bane.

Foto: Jeffrey Boan / Ap

Pamlico Community College i Grantsboro ble kl 13 fredag ​​åpnet som et tilfluktssted for de som flykter fra stormen. Det er samtidig som en ordre om frivillig evakuering gjelder for kommunen, som grenser mot Atlanterhavet.

Sheriff Bill Sawyer i Pamlico County har fortalt CNN at han har snakket med fiskere og andre som har hentet båtene sine opp fra vannet og tatt andre forholdsregler. Sawyer la til «at når de er bekymret, er det virkelig grunn til å være bekymret». Likevel uttrykte han tillit til at innbyggerne vil klare seg gjennom orkanen.

En tvungen evakuering er gjeldende for beboere og turister i Hyde County i North Carolina, som omfatter Ocracoke Island, som bare kan nås med båt eller fly, på Outer Banks.

Nærliggende Dare County, inkludert Manteo, Nags Head, Duck og historiske Kitty Hawk, har beordret en tvungen evakuering for både turister og fastboende. Carteret County har også beordret tvungen evakuering for besøkende i deler av kommunen. Fredag ​​vil det også bli tvungen evakuering for alle innbyggerne i Bogue Banks. I kommunen Currituck måtte alle innbyggere forlate hjemmene sine innen klokken 8.

Det amerikanske Røde Kors har åpnet tilfluktssteder for innbyggerne på Outer Banks. Tilfluktsrom er også åpne i kommunene Nash og Wilson for både turister og innbyggere fra Hyde. Andre tilfluktsrom var klare i kommunene Halifax, Northampton og Onslow.

Myndighetene i North Carolina poster oppdateringer på Twitter, Facebook og på nettsiden for Crime Control and Public Safety.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

VIRGINIA

Guvernør Bob McDonnell erklærte unntakstilstand i Virginia torsdag morgen.

– Vi innfører unntakstilstand i dag som et forebyggende tiltak for å sikre at vi er klare for eventuelle effekter av orkanen «Irene», sa McDonnell i erklæringen.

Erklæringen gjør at soldater fra Virginias National Guard kan plassere ressurser på sentrale steder i forkant av at uværet treffer delstaten. Hampton Roads-regionen i Virginia er i størst fare for «Irenes» krefter. Vindene kan nå opp mot 160 kilometer i timen i dette området, og flom er mulig gjennom den østlige enden av delstaten.

Unntakstilstand ble erklært torsdag ettermiddag i kystbyen Norfolk. Byen beordret tvungen evakuering - fra klokken 8 lørdag morgen - for innbyggere i lavtliggende områder. Et krisesenter åpnes ved Granby High School fredag.

Den amerikanske marinen sendte tre ubåter og 27 skip - inkludert et hangarskip - med base i Norfolk ut på sjøen. Ytterligere 28 skip vil komme seg til et mer skjermet område.

Martin Luther King Jr National Memorial

Feiringen av åpningen av Martin Luther King Jr National Memorial i Washington, må vente.

Foto: MOLLY RILEY / Reuters

DISTRICT OF COLUMBIA

Søndagens planlagte innvielse av Martin Luther King Jr National Memorial i Washington har blitt utsatt på ubestemt tid. Den siste av helgens planlagte arrangementer vil bli en nasjonal bønnetjeneste på lørdag.

På Twitter varsler Washington-ordfører Vincent Gray innbyggerne om rømningsveier ut av byen. Han har også informert folket om hvor man finner sandsekker dersom noen ønsker å demme opp en trolig flom.

MARYLAND

Guvernør Martin O'Malley erklærte unntakstilstand torsdag ettermiddag. Innbyggere i lavtliggende områder i staten blir bedt om å evakuere i forkant av det guvernøren har kalt «en svært farlig og potensielt dødelig orkan».

– Vi tar dette veldig alvorlig, sa O'Malley.

– Strømbrudd vil komme, og folk må være forberedt på å måtte være på egen hånd i en periode på 72-timer.

Ocean City-ordfører Rick Meehan har også erklært unntakstilstand. Alle - med unntak av utrykningspersonell - har fått ordre om å evakuere, ifølge en melding på byens hjemmeside.

Silopanna Music Festival, som var planlagt avholt lørdag på Anne Arundel County Fairgrounds i Maryland, er avlyst.

Fra kontoret til Baltimore-ordfører Stephanie Rawlings-Blake er det annonsert at sandsekker skal være tilgjengelig for innbyggere og bedriftseiere på fire steder i byen.

DELAWARE

Guvernør Jack Markell erklærte unntakstilstand i delstaten torsdag. Kunngjøringen inneholdt ordre om «tvungen evakuering av turister» i kystområdene, samt at det er «svært sannsynlig» at det etter hvert vil være tvungen evakuering for innbyggerne i enkelte områder.

De som fra før hadde planer om å besøke delstaten denne helgen, er oppfordret til å «utsette planene umiddelbart».

Guvernøren sier at mer enn 30 centimeter regn kan komme enkelte steder langs kysten. Også i kommuner innenlands er det ventet store nedbørsmengder.

– Lag en plan, skaff deg nødutstyr og hold deg informert, heter det fra myndighetene i Delaware, som ønsker at alle skal ha mat og vann for å klare seg i minst tre dager, samt batterier for lys og radioer og et mulighet til å lade mobiltelefoner.

Myndighetene minner om at folk må huske at en del av beredskapsplanen er å ha en destinasjon i tankene hvis man må evakuere.

PENNSYLVANIA

Regn fra «Irene» kan føre til at Schuylkill-elven og andre elver flommer over. Det er også mulig at Delaware-elven vil flomme over.

– Det anbefales sterkt at innbyggerne i Philadelphia som bor i flomutsatte områder, sørger for å bo hos familie eller venner som har hus som ikke er utsatt for flom, uttales det fra Philadelphia-borgermester Michael Nutters kontor.

Det er mulig å abonnere på tekstmeldinger og e-postvarsler fra delstatens myndigheter.

NEW JERSEY

Guvernør Chris Christie erklærte unntakstilstand torsdag. Han har også oppfordret folk til å forlate utkanten av New Jersey-kysten før orkanen kommer. Dersom orkanen fortsetter på sin antatte rute, kan dette «fra et flom-perspektiv, være en hundreårshendelse», sa Christie torsdag.

Fra fredag vil bompengeordningen være midlertidig lagt ned på Garden State Parkway sør for Raritan River og Atlantic City Expressway. Det blir ingen østgående trafikk på rutene 47 og 347 i Cape May County. Alle veibanene blir i stedet brukt til vestgående trafikk fra fredag kveld.

Fra myndighetene advares det om faren for stormflo: «Stormflo er en kuppel av havvann som orkanen skyver foran seg. På det meste kan en stormflo bli nesten ti meter høy. Stormfloen kan ødelegge store kystsamfunn mens den feies over land».

I Atlantic City og de omkringliggende øyene er det beordret tvungen evakuering på plass fredag ​​morgen.

NEW YORK

«Irenes» antatte rute nordover kan gjøre den til den mest ødeleggende orkanen som treffer New York City siden 1938.

New York-borgermester Michael Bloomberg har bedt innbyggerne på Long Island og de som bor langs East River og Hudson River om å ta forholdsregler, som å flytte møbler og verdisaker til øverste de etasjene.

Myndighetene vurderer å evakuere lavtliggende områder som Coney Island og Manhattan Beach i Brooklyn, Far Rockaway og Broad Channel i Queens, South Beach, Midland Beach og andre lavtliggende områder på Staten Island, og Battery Park City i Manhattan, opplyser borgermester Bloomberg.

– Vi har ennå ikke nok informasjon til å ta den beslutningen. Det er fortsatt for mye som er usikkert, men vi vil ta en beslutning om å evakuere områder basert på ruten, hastigheten og styrken på orkanen mens den beveger seg opp østkysten, sa Bloomberg.

Men fredag kveld norsk tid beordret Bloomberg alle som bor i lavereliggende områder om å evakuere innen lørdag ettermiddag.

Guvernør Andrew Cuomo erklærte torsdag unntakstilstand for Bronx, Kings, New York, Queen, Richmond, Nassau og Suffolk, samt nærliggende områder.

Flere skoler i og rundt New York City, deriblant Columbia University og New York University, har skjøvet på datoen for når elevene skal komme på grunn av orkanen som er på vei.

Video Amerikanerne forbereder seg til orkanen Irene

Amerikanerne forbereder seg til orkanen Irene.

CONNECTICUT

«Irene» er ventet som en kategori 1-orkan i Stamford rundt kl 17 på søndag, ifølge en uttalelse fra guvernør Dannel P. Malloys kontor.

Guvernøren erklærte unntakstilstand torsdag ettermiddag, og sa at «den antatte ruten til orkanen «Irene» har overbevist meg om at denne erklæringen er nødvendig, og vil hjelpe oss å reagere raskere og mer effektivt».

MASSACHUSETTS

Myndighetene i Massachusetts har lagt ut flere nettsaker om hvordan man kan forberede seg til en orkan og om hvordan man kan holde seg i sikkerhet, inkludert hvordan å holde dyr trygge.

RHODE ISLAND

I Rhode Island oppfordres innbyggerne til å lage seg en krisepakke som kan vare i opptil tre dager. Det er ingen umiddelbare planer for evakuering.

NEW HAMPSHIRE

New Hampshires befolkning har vokst kraftig siden en stor orkan i 1938 drepte 13 mennesker og forårsaket skader for 22 millioner dollar (i den tidens verdi).

– En gjentakelse av dette i dag ville være ødeleggende, står det på nettsiden til delstatens beredskapstjeneste. Delstatens befolkning er mer enn doblet siden 1938, og mye av at befolkningsveksten har vært i områder nær kysten eller i lang elver inne i landet. Det er mange flere mennesker i fare i dag.

Myndighetene har tett samarbeid med helsepersonell og beredskapstjenesten, og det er lagt ut anbefalinger om hva folk skal gjøre.

MAINE

– Vær forberedt, og følg med, står nettsidene til delstatens beredskapstjeneste.

– «Irene» kan føre til kraftig regnvær, sterk vind, stormflo eller en kombinasjon av alt dette. Følg nøye med på værmeldinger, og planlegg hva du skal gjøre, advarer beredskapsleder Rob McAleer.

Ingen offisielle advarsler er utstedt.

Video Orkanen Irene sett fra ISS

Astonautene om bord i Den internasjonale romstasjonen viser hvordan orkanen ser ut fra verdensrommet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt