– 100 nordkoreanere sendt i eksil

Minst 100 innbyggere fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang skal være sendt i indre eksil til avsidesliggende fjellområder som straff for å ha sett utenlandsk videomateriale.

Nordkoreansk landsby utenfor Pyongyang

En ikke navngitt landsby ved fjellene utenfor Pyongyang. Det er ikke kjent hvor de 100 nordkoreanerne er sendt i eksil.

Foto: David Guttenfelder / Ap

Regimet i Nord-Korea har trappet opp jakten på utenlandske filmer og TV-programmer, sier en kilde i Pyongyang til det sørkoreanske nettstedet Daily NK, gjengitt i The Guardian.

Nå skal myndighetene ha opprettet en spesialgruppe som møter opp sent på kvelden og natta for å ransake hjemmene til mistenkte nordkoreanere.

– Folk som blir innbrakt til politistasjonen for å ha sett eller oppbevart ulovlig materiale blir såvidt etterforsket før de sendes rett i eksil. Minst 100 personer har forsvunnet på denne måten i løpet av de to siste månedene, og folk er skrekkslagne, sier kilden.

Det skal spesielt være sørkoreanske dramaserier som er populære på svartebørsen. Disse regnes som antisosialistiske og obskøne.

Les også: Nord-Korea: Landet som forsvinner om natten
Les også: – Ble forsøkt drept flere ganger

– Blir umiddelbart undertrykket

I fjor meldte sørkoreanske medier at 80 nordkoreanere hadde blitt henrettet for å ha sett på utenlandske TV-programmer og lest bibler.

Denne gangen skal ingen ha blitt henrettet, men det er heller ikke kjent hvor det har blitt av de 100 som er sendt i eksil.

– Folk som blir tvunget i eksil fra Pyongyang mister godene man har i hovedstaden, som rasjoner, elektrisitet og vann. Blir du sendt i eksil på landsbygda, blir friheten din umiddelbart undertrykket, sier Daily NKs kilde.

Både FN og Amnesty har konkludert med at Nord-Korea sender innbyggerne sine til arbeidsleirer over en lav sko, og satellittbilder har avdekket minst fire store fangeleire i fjellene.

Les: Ny Amnesty-rapport om Nord-Korea: De lever som i en skrekkfilm
Les: Rømte etter 23 år i nordkoreansk skrekkleir
Les: Nord-Korea-flyktninger:– Da mine foreldre sultet ihjel, hadde jeg ikke kister til dem

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt