Hopp til innhold

Rømte etter 23 år i nordkoreansk skrekkleir

Nordkoreanske Shin Dong-hyuk måtte lære seg at jorden er rund etter å ha rømt fra den brutale fangeleiren han hadde tilbrakt store deler av livet i.

Shin Dong-hyuk

Shin Dong-hyuk bodde sine første 23 leveår i en nordkoreansk fangeleir. Tanken på grillet kjøtt og et liv i frihet fikk ham til å rømme.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Utenpå ser han ut som en vanlig sjenert mann, men under klærne skjuler Shin Dong-hyuk stygge arr fra et liv med tortur i leir 14, en av fangeleirene nordkoreanske myndigheter plasserer folk som er uenige med dem.

Shin var ingen politisk oppvigler, han ble nemlig født inn i fangeleiren hvor foreldrene hans sonet.

Under kummerlige forhold vokste den nå 30 år gamle mannen opp.

Tannpuss, toalettpapir og undertøy var fremmed. Hverdagen bestod av harde økter med tvangsarbeid i 12 til 15 timer.

Om de i det hele tatt fikk mat, bestod dietten utelukkende av mais, kål og salat. Barna spiste rotter, insekter og ufordøyd mais de fant i kumøkk. Shin måtte kjempe mot sin mor for å temme sulten.

Når Shins mor gikk ut for å jobbe. spiste han umiddelbart sin egen og hennes lunsj. Når moren kom hjem straffet hun sønnen ved å slå ham med en hakke, spade eller andre ting hun hadde for hånden.

Trodde han fortjente tortur

Om ikke nordkoreanerne var isolert nok fra før, så hadde de innsatte i de politiske fangeleirene enda mindre begrep om hva som befant seg utenfor murene.

Shins høyre langfinger ble kappet av som straff for at han mistet en symaskin i gulvet. Over kjønnsorganet har han et arr etter at han ble hengt etter en krok over bålet som straff.

– Da jeg levde i leiren og gjennomgikk denne behandlingen fra vaktene og ledelsen, følte jeg ikke noe hat mot dem. Jeg følte bare at det var riktig at vi fikk denne behandlingen fordi vi brøt reglene, forteller Shin til NRK.

Det var først senere at han innså grusomhetene i det livet han hadde levd.

Som 23-åring møtte han en eldre mann, Park, i leiren som fortalte ham om verden utenfor.

Han ble fortalt at jorden var rund, at land som Kina og Sør-Korea eksisterte og at hvis han noen gang kom seg ut, ville han få muligheten til å spise grillet kjøtt.

– Det bygde opp forventningene hans og førte til at han flyktet, sier den amerikanske journalisten Blaine Harden som har skrevet bok om fangeleirene og Shins flukt fra Nord-Korea.

Brent til døde

En tidlig morgen da Shin, Park og 20 medfanger var sendt opp i fjellene for å kviste trær, så han sitt snitt til å innlede flukten.

Han hadde fått i oppgave å hente ved sammen med Park og de befant seg like i nærheten av det tre meter høye gjerdet som omkranset leiren.

Gjerdet var sikret med strømførende piggtråd, og Park var førstemann ut. Han forsøkte å åle seg gjennom den trange åpningen i gjerdet, men etter noen sekunder så Shin gnister og kjente lukten av brent kjøtt.

Shin Dong-hyuk og Blaine Harden

Den amerikanske journalisten Blaine Harden har skrevet bok om Shin Dong-hyuks liv i fangenskap.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Ved å bruke kroppen av sin nå døde venn som isolasjon, klarte 23-åringen å ake seg gjennom gjerdet og ned i snøen, men pådro seg likevel alvorlige brannskader fra piggtråden.

Ute var det 12 kuldegrader. Planen var å flykte til Kina.

Ikledd en militæruniform han fant i et skur, brukte Shin én måned på å komme seg over grensa til nabolandet og senere til Sør-Korea.

– Som en sosialantropolog

I sitt nye liv i frihet måtte Shin lære seg elementær kunnskap fra bunnen av.

– Det er vanskelig å forestille seg hvordan livet hans var. Ikke bare visste han ikke om livet utenfor, han visste heller ikke hvordan det grunnleggende forholdet mellom mor og sønn eller brødre skulle være, sier forfatter Blaine Harden til NRK.

Forholdet til moren var som tidligere nevnt anstrengt. Heller ikke broren og faren hadde han noe godt forhold til.

I leiren ble man opplært til å tyste, og Shin avslørte broren og morens fluktplaner, noe som fikk dem drept.

Han måtte selv være vitne til at moren ble hengt og broren skutt for fluktforsøket. Selv sier han at han avskydde sin mor helt til døden.

Nær 200.000 politiske fanger er internert i fengsler og leire i Nord-Korea opplyser Amnesty.

NETT-TV: Disse skjulte opptakene viser livet i en nordkoreansk fangeleir.

Hemmeligheten om moren og brorens død var noe han holdt skjult da han kom til Sør-Korea.

– Han trodde at hvis han fortalte myndighetene om det som forårsaket deres død, så ville de i verste fall kanskje fengsle ham eller utstøte ham og se på ham som et monster, sier Harden.

Først tre år senere da Shin flyttet til California fortalte han sannheten til journalisten.

– Da var han omgitt av folk han kunne begynne å stole på og han følte at han skyldte dem å fortelle sannheten, sier Harden.

– Han har lært seg masse siden han kom ut, like grundig som en sosialantropolog, sier Arden.

– Arr som du ikke ser hos andre mennesker

I dag jobber Shin Dong-hyuk for menneskerettighetsorganisasjonen Liberty in North Korea i California. Han bruker sine grusomme erfaringer for å hjelpe andre i samme situasjon.

– Jeg jobber for menneskerettigheter i Nord-Korea og for å få stengt de politiske fangeleirene. Selv om det er smertefullt å gjenoppleve minnene fortsetter jeg dette arbeidet fordi jeg ser på det som et kall, sier Shin til NRK.

Arbeidsleirene i Nord-Korea har eksistert dobbelt så lenge som Sovjetunionens Gulag og tolv ganger så lenge som nazistenes konsentrasjonsleirer.

Ifølge sørkoreansk etterretning og menneskerettighetsgrupper sitter rundt 54.000 mennesker fanget i leirene, mange uten rettssak og dom.
Andre kilder anslår fangetallet til 200.00 mennesker.

Nord-Koreanske myndigheter avviser at leirene eksisterer.

– Det er flere måter å bekrefte Shins historie på. Én er at kroppen hans er dekket av arr. De er et veikart til historien han forteller. Det er en type arr som du ikke ser hos andre mennesker, sier Blaine Harden.

– For det andre er det rundt 60 andre personer som har vært i leirene nå og som har kommet ut og blitt dybdeintervjuet i Sør-Korea av menneskerettighetsgrupper. Hans historie er sammenfallende, men mer dyptgående enn de andres, sier Harden.

Shin er trolig også den eneste av dem som er født i leirene som har klart å flykte derfra.

Et håp om bedring

Tre generasjoner Kim har styrt Nord-Korea med jernhånd siden 1948. Kim Jong-un tok over makten i april, etter at hans far Kim Jong-il døde i fjor høst.

Propagandaapparatet i landet brukes for å holde folket nede, men Harden sier befolkningen i landet får stadig mer input fra verden utenfor.

– Hjernevaskingen Shin ble utsatt for er helt unik sammenlignet med all annen hjernevask i Nord-Korea eller andre steder i verden så vidt vi vet.
Men menneskene som ikke bor i leirene er ikke så hjernevasket som man kan tro.
Hundretusenvis av radioer har blitt smuglet inn i landet i løpet av de siste 15 årene og stedet blir bombardert med kortbølgesendinger fra Sør-Korea og USA, sier Harden.

Han forteller at observatører ser seriøse tegn til håp om en oppmykning av regimet.

– De tror det er et potensial for en kinesiskinspirert økonomisk reform. To tredeler av befolkningen sulter ifølge FN. Den beste måten å ordne de problemene er ved å skape jobber. Å bringe fabrikker fra Kina inn til Nord-Korea. Om det vil skje er ikke klart, men mange tror i dag at det er mulig. De trodde ikke det før Kim Jong-il døde i desember, sier Harden.

Shin Dong-hyuk satt 23 år i nordkoreansk fangenskap. Den amerikanske journalisten Blaine Harden har skrevet bok om historien hans.

NETT-TV: Se intervjuet med Shin Dong-hyuk og Blaine Harden i Urix.

SISTE NYTT

Siste nytt