NRK Meny
Normal

– Ble forsøkt drept flere ganger

En tidligere nordkoreansk etterretningsoffiser forteller om flere kuppforsøk og attentater mot Kim Jong-il.

Kim Jong-un og Kim Jong-il

Kim Jong-un foran et portrett av faren, Kim Jong-il.

Foto: David Guttenfelder / Ap

Selv om propagandamaskineriet i Nord-Korea gjør sitt beste for å få verden til å tro at alle nordkoreanere elsker landets leder, forteller avhoppere om en stadig mer paranoid ledelse som slett ikke er så populær som valgresultatene kan gi inntrykk av.

En tidligere etterretningsoffiser som rømte fra landet i 2005 forteller i et intervju med Telegraph at han personlig kjenner til to forsøk på å drepe den nå avdøde Kim Jong-il.

Det første skal ha blitt forsøkt gjennomført av en mann med et automatvåpen, som ble stanset før han fikk avfyrt noen skudd.

Ved en annen anledning ble et vogntog styrt rett inn i en kortesje med identiske limousiner. Vogntoget traff imidlertid feil limousin, og Kim slapp uskadd fra hendelsen.

Les også: Nordkoreansk spion snakker ut

– Forsøkte å styrte regimet

Nord-Korea

Statuer av Kim Il-sung og Kim Jong-il i Pyongyang.

Foto: Vincent Yu / Ap

Avhopperen, som bare identifiseres som Mr. K, forteller også om to forsøk på å styrte regimet. Begge skal ha startet som opprør i hæren, der flere av offiserene ble trent opp i Sovjetunionen.

Flere av offiserene som var utdannet ved militærakademiet Frunze i Moskva skal ha blitt overtalt til å fungere som informanter for russisk etterretning.

Ved en anledning skal de ha planlagt et bombeangrep mot den russiske konsulatet i byen Chongjin for å fremprovosere en russisk reaksjon mot regimet.

En annen gruppe offiserer skal ha planlagt et rakettangrep mot Pyongyang. Begge ble avslørt før de kunne gjennomføres, men ser ifølge Telegraph ut til å stemme med to massearrestasjoner av offiserer i 1994 og 1997.

– Ble paranoide

«Mr. K» mener kupp- og drapsforsøkene kan forklare hvorfor Kim Jong-il og sønnen hans ble så paranoide.

Til og med de aller mest høytstående generalene og politikerne ble rutinemessig overvåket, og Kim Jong-il foretrakk å reise i et privat, pansret tog.

Sønnen hans henrettet i vinter en rekke slektninger og høytstående politikere fordi han fryktet et kuppforsøk, og «Mr. K» mener Kim Jong-un vil være vanskelig å ta livet av.

– Alle som møter lederen blir kroppsvisitert. Jeg regner med at det til og med gjelder familiemedlemmer, sier han.

«Mr. K» befinner seg nå i Sør-Korea, der det bor over 25.000 andre nordkoreanske avhoppere.

Les også: – Kim fortsetter i sin fars fotspor
Les også: – Henrettet hele onkelens familie

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt