Hopp til innhold

73 omkommet etter jordskjelvet i Italia

Det graves nå etter overlevende i sammenraste hus i det sentrale Italia. – Mesteparten av bygningene i dette området er sårbare, sier jordskjelv-ekspert Dominik Lang.

Redningsmannskaper forsøker å berolige eldre kvinne som blir reddet ut av ruinene etter jordskjelvet i Italia.

Siste nytt om jordskjelvet i Italia

Mens folk lå og sov i Umbria-regionen i Italia i natt, begynte bakken å riste noe voldsomt.

Murvegger, tak og gulv bevegde seg fram og tilbake og flere steder ristet de så hardt at de raste sammen over folk som lå og sov.

Totalt er det offisielle dødstallet for hele området steget til 73.

Det italienske nyhetsbyrået Ansa rapporterer at 35 personer har omkommet i Amtrice, 11 i Accumoli, og 17 personer i landsbyene Arquata del Tronto og Pescara del Tronto.

Politiet melder ifølge RAI i ettermiddag at 70 personer er døde i kommunen Amatrice, men dette er ubekreftet, tallene er sprikende i ulike medier og omfanget er derfor fortsatt uklart.

Samtidig melder BBC at 150 mennesker er savnet.

Laster Twitter-innhold

Vanskelig redningsarbeid

Mannskaper fra politiet, brannvesenet, sivilforsvaret, Røde Kors og hæren jobber på spreng for å finne overlevende og flere steder graver de med alt fra bulldosere til bare hendene.

– Vi trenger motorsager, vinkelsliper for å kutte jernstenger, jekker for å heve bjelker. vi trenger alt! sier Andrea Gentili, sivilforsvarsarbeider i Amatrice, til nyhetsbyrået AP.

Det er flere småsteder og småbyer som er rammet:

  • Amatrice, med 2717 innbyggere

  • Accumoli, med 653 innbyggere

  • Byen Norcia, med 4937 innbyggere

  • Pescara del Tronto, med bare 135 innbyggere

Laster Twitter-innhold

Amatrice i ruiner

Bildene fra Amatrice viser en rekke hus og bygninger som ligger sammenrast rundt folk og biler. Fotograf Emiliano Grilloti sier til BBC at den lille byen ligger helt i ruiner.

– For øyeblikket er det hundrevis av redningsmenn som prøver å redde dem som fortsatt er i live under ruinene. Amatrice ligger i ruiner. En av de vakreste landsbyene i hele Italia eksisterer ikke. Alt er ruiner, bare ruiner, sier Grilloti til BBC.

ITALY-QUAKE

LETER: En mann leter gjennom ruinene fra en sammenrast bygning i Amatrice.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Ekspert: – Spesielt utsatt område

Dominik Lang, NORSAR

AVDELINGSLEDER: Dominik Lang i Norsar.

Foto: NORSAR

Dominik Lang, avdelingsleder for Jordskjelvrisiko i NORSAR, sier nettopp denne delen av Italia er spesielt utsatt for jordskjelv.

– Dette området har den høyeste sannsynligheten for store jordskjelv i nesten hele Europa. Det er ikke forbausende at dette området blir utsatt igjen, sier Lang til NRK.

Han sier de voldsomme ødeleggelsene henger sammen med hvordan bygningsstrukturen i dette området er.

– Dette er et veldig landlig område i Italia, uten mye industri og heller ikke mye nybygg. Mesteparten av bygningene er gamle historiske mursteinbygg, så de er veldig sårbare, sier Lang.

Fordi dette er fjellområder, kan det også komme ras som følge av skjelvet og etterskjelvene, ifølge Lang. Redningsarbeidet kan bli utfordrende fordi flere områder er vanskelig tilgjengelig.

ITALY-QUAKE/

ACCUMOLI: Accumoli, med sine 653 innbyggere, ble også rammet av jordskjelvet.

Foto: STAFF / Reuters

Ødelagte bygg skal bygges opp igjen

Den italienske presidenten Sergio Mattarella skriver i en uttalelse på Twitter at «Dette er en tid for sorg og for oppfordring til delt ansvar. Hele landet må gå sammen i solidaritet med befolkningen som er rammet.»

Han skriver at myndighetene først og fremst er opptatt av å redde liv og behandle de skadde, men at etterpå trengs det garantier for at stedene som er ødelagt kan rekonstrueres og at folk kan få komme tilbake til et normalt liv.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt