NRK Meny
Normal

35 pasienter døde da fly bombet sykehus i Syria

I alt 12 sykehus i Aleppo, Idlib og Hama i Syria er truffet av bomber den siste måneden. Leger Uten Grenser sier bombingen er målrettet.

Laster kart, vennligst vent...

Minst 12 sykehus, klinikker og helseposter er blitt bombet den siste måneden i Aleppo-, Idlib- og Hama-distriktene i det nordlige Syria, opplyser Leger Uten Grenser.

Ifølge hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser skjer det stadig oftere at sykehus i det nordlige Syria blir bombemål i borgerkrigen. På en måned er 35 pasienter og helsearbeidere drept og 72 skadet.

Russisk fly av typen SU-34 slipper bombe over Syria

Dette bildet fra det russiske forsvarsdepartementets nettside, viser et russisk fly av typen SU-34 som slipper en bombelast over Syria. Det er ikke bekreftet at det var russiske fly som bombet noen av sykehusene.

Foto: Det russiske forsvaret/Ap

Siden slutten av september, da russiske fly begynte å bombe i Syria, har angrepene tiltatt. Flere hjelpegrupper har anklaget russerne for å bombe sykehus og klinikker i felten, men det er ikke bekreftet.

Leger Uten Grenser (LUG) sier ikke hvem som står bak bombingen, men viser til at tallet på slike angrep har økt kraftig.

– Målrettede angrep

Mohamed Tennari

Mohamed Tennari er sjef for sykehuset i Sarmin i Idlib-området som ble bombet denne uken.

Foto: Andrew Caballero-Reynolds / Afp

Av de 12 sykehusene som er truffet, er halvparten drevet av eller støttet av Leger Uten Grenser. I tillegg er fire ambulanser ødelagt. Seks av sykehusene som ble bombet måtte stenge. Siden er ett av dem gjenåpnet med et redusert tilbud.

Ifølge den britiske avisa The Guardian har sykehuset i Sarmin blitt bombet igjen og igjen. Før det siste angrepet som tok livet av 12 mennesker, er sykehuset blitt bombet minst 10 ganger.

Sykehusdirektøren Mohamed Tennari kaller det målrettede angrep. Nå har de måttet stenge helt fordi bygningen og utstyret er ødelagt.

Ifølge Physicians for Human Rights har det vært 313 angrep mot legekontorerer, sykehus og klinikker og 679 helsearbeidere er drept i Syria siden oppstanden mot president Assad begynte i mars 2011.

Leger Uten Grenser driver 6 klinikker i Syria og støtter direkte over 150 klinikker, helseposter og feltsykehus i Syria. Sjefen for LUG i Syria, Sylvain Groulx, sier at han er rystet over angrepene.

– Selv etter fire år med krig blir jeg satt ut av hvor lett internasjonale humanitære lovregler blir feid til side av alle parter i denne konflikten, sier han til nyhetsbyrået Ap.

I tillegg til de russiske toktene, bomber også en USA-ledet koalisjon IS-stillinger i Syria fra lufta.

– Russiske fly

Sist uke anklaget den amerikanske hjelpeorganisasjonen Syrian-American Medical Society (SAMS) russiske fly for å stå bak rundt 9 flyangrep mot sykehus og helsestasjoner i Syria.

Blant sykehusene som ble truffet var en feltklinikk i byen Sarmin i den nordvestlige provinsen Idlib. 20. oktober ble denne klinikken truffet og 13 mennesker ble drept. Blant de døde var en sykepleier og en fysioterapeut.

Denne uken sier en fellesorganisasjon for private helse- og hjelpearbeidere at tre sykehus ble truffet i nye luftangrep. I to av dem, begge mot sykehuset i Latamneh i Hama-provinsen, ble 10 pasienter drept og flere helsearbeidere og andre sivile skadet.

Leger Uten Grenser vil ikke publisere bilder eller nærmere opplysninger om sykehusene som er blitt bombet fordi de opplever at bombingen er målrettet mot sykehusene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Jonas Hågensen på organisasjonens Oslo-kontor.

Bombingen driver flere på flukt

Bombingen gjør at stadig flere syriske familier forlater sine hjem. Til en flyktningleir i Atmeh nær Idlib, hvor det allerede bor 110 000 mennesker, kom det i forrige uke 225 nye familier.

Et barn i flyktningleiren Atmeh ved Idlib i Syria

Denne gutten og familien hans bor i flyktningleiren Atmeh i Idlib-distriktet nord i Syria sammen med mer enn 110 000 andre internt fordrevne. Bildet er tatt 23. oktober i år.

Foto: Khalil Ashawi / Reuters

Ettersom været blir kaldere, øker behovet for skikkelig husly. I tillegg er det blitt vanskeligere å få helsehjelp, og mange leire er allerede overfylte.

Borgerkrigen i Syria pågår på 5. året og flere hundretusen er drept. Over 7 millioner syrere er drevet på flukt internt i landet og 4,2 millioner har flyktet fra landet – noe som gjør dette til den største folkeforflytningen i moderne tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt