Russland vil bombe Syria i fire måneder til: USA er dypt bekymret

Det tyrkiske utenriksdepartementet og den USA-ledede koalisjonen uttrykker dyp bekymring over de russiske luftangrepene rettet mot Assad-opprørere i Syria. Russland sier bombingen i Syria vil fortsette i tre-fire måneder til.

Film fra russiske myndigheter som skal vise angrep i dag i Syria

Video: Russiske myndigheter har i dag bekreftet at de har utført bombeangrep i Syria, men de ønsker foreløpig ikke fortelle hvor i Syria de har bombet.

De russiske luftangrepene i Syria vil vare i tre-fire måneder og vil øke i intensitet, opplyser russiske myndigheter i dag.

– Angrepene vil intensiveres, sier Alexei Pushkov, leder av den russiske utenrikskomiteen til den franske radiokanalen Europe 1.

Pushkov uttalte seg få timer før Russlands president Vladimir Putin skal møte franske, tyske og ukrainske ledere i Paris. Ifølge en medarbeider av Frankrikes president Francois Hollande, vil de siste hendelsene i Syria påvirke klimaet under Ukraina-samtalene, melder AFP.

Russland har de siste dagene blitt kritisert av Vesten for å angripe moderate opprørsgrupper i Syria. Russerne selv svarer at de har angrepet både IS og andre ekstremistgrupper – ikke moderate opprørere.

USA sier ingen IS-mål ble rammet av de russiske angrepene.

– Dypt bekymret

I en felles uttalelse skriver USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Tyrkia og arabiske gulfstater at de frykter at de russiske angrepene kan føre til en videre opptrapping av konflikten, og at det kan føre til mer ekstremisme.

– Det er viktig at Russland ikke engasjerer seg i aktiviteter mot andre enn IS. Vi har gjort det veldig klart, uttaler utenriksminister i USA John Kerry i dag.

De russiske angrepene har angivelig rammet et område med amerikansk-støttede opprørere.

Russland har bombet mål i Syria
Foto: HANDOUT / Reuters

– Rett angrepene mot IS

Spenningene mellom USA og Russland er økende i kjølvannet av de russiske luftangrepene som de mener bidrar til å styrke Assads posisjon.

Pentagon ba torsdag det russiske militæret om å rette sine luftangrep i Syria mot terrorgruppa IS, i stedet for mot motstandere av Syrias president Bashar al-Assad.

Pressetalsmann for Det hvite hus Josh Earnest beskrev Russlands luftoperasjoner som «vilkårlige militæroperasjoner mot den syriske opposisjonen».

– Vi er bekymret fordi det russiske militæret angriper områder hvor det er få, eller ingen IS-styrker, sa Earnest på en pressekonferanse torsdag.

SISTE NYTT

Siste nytt