USA innrømmer luftangrep på sykehus i Kunduz

Det amerikanske forsvaret innrømmer å ha gjennomført luftangrep «i nærheten» av sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan, opplyser Pentagon. FN mener det kan være en krigsforbrytelse.

Afgansk personell inne på et Leger uten grenser-sykehus etter et luftangrep i byen Kunduz i Afganist

BOMBET: Slik ble ansatte funnet inne i Leger uten grenser-sykehuset som ble bombet av amerikanske styrker lørdag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Amerikanerne har derimot ikke innrømmet at de med det traff sykehuset og drepte 19 mennesker.

– Angrepet var rettet mot opprørere som skjøt mot amerikanske soldater som bisto afghanske styrker i Kunduz, opplyser Pentagon.

Leger uten grenser fordømmer angrepene, og uttalte tidligere i dag at de krevde en full og åpen gjennomgang av koalisjonens bombeangrep.

Tidligere lørdag ble det meldt om at de amerikanskledede styrkene i Afghanistan hadde beklaget angrepet på sykehuset, men etter en stund trakk presidentens kontor uttalelsen og sa at de hadde gitt sine kondolanser til president Ghani.

– Satt igang etterforskning

USAs forsvarsminister Ashton Carter opplyser at de prøver å finne ut hvordan luftangrepet rammet sykehuset.

– Det er satt i gang en full gransking av den tragiske hendelsen i samarbeid med den afghanske regjeringen, sier Carter i en uttalelse.

Han opplyser at det har vært intense kamper i området rundt sykehuset de siste dagene sammen med afghanske styrker i kampen mot Taliban.

Mandag overtok nemlig Taliban kontroll over byen og beholdt kontrollen til torsdag, da de ble presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker.

Kan være krigsforbrytelse

I angrepet som rammet sykehuset som ble drevet av Leger uten grenser, ble minst 19 drept, hvor av tre av dem var barn. 37 personer ble såret i angrepet og flere er savnet, opplyser Leger uten grenser.

Det var 105 pasienter og over 80 ansatte på sykehuset da det ble truffet av bombene. Flere personer får behandling for skader, og organisasjonen jobber fortsatt med å få oversikt over hvor mange som er drept og såret.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, har nå bedt om en full og åpen etterforskning.

– Denne hendelsen er helt tragisk, utilgivelig og muligens også kriminelt, sier Zeid i en uttalelse.

kunduz

OVERTENT: Bildet viser det angrepene sykehuset.

Foto: Leger Uten Grenser

– Mulig feilbombing

Leger uten grenser jobber nå med å få klarhet i situasjonen.

– Vi ber umiddelbart om å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde, og hvordan denne grusomme hendelsen kunne skje i Kunduz, skrev Leger uten grenser på sin internasjonale Twitter-konto lørdag formiddag.

Taliban hevder selv at det ikke var noen Taliban-krigere på sykehuset da angrepet skjedde.

De amerikanske styrkene kalte selv angrepet en mulig «utilsiktet skade» i kampen mot Taliban.

– Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokken 2.15 lokal tid mot personer som truet styrkene. Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning, uttaler Nato-talsmann Brian Tribus til Reuters lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt