NRK Meny
Normal

– Venter flere angrep i Pakistan

Så mange som 34.000 mennesker kan være drept i krigen mot terror i Pakistan. Etter bin Laden-drapet vil angrepene vil bli flere, tror ekspert.

Bildekombo forskjellige angrep Pakistan

Pakistan er verdens mest utsatte land når det gjelder terroraksjoner.

Her skjedde dagens selvmordsangrep i Charsadda, Pakistan.

Her skjedde dagens selvmordsangrep i Charsadda, Pakistan.

Foto: A. MAJEED / Afp
Helge Lurås

NUPI-forsker Helge Lurås.

Foto: NUPI

Pakistan er verdens mest utsatte land når det gjelder terroraksjoner, og ifølge South Asia Terrorism Portal er 34.000 mennesker drept siden 2003 i krigen mot terror.

BAKGRUNN: Hvor mye visste Pakistan?

I dag ble Pakistan rammet av nok et selvmordsangrep . Minst 80 mennesker ble drept og 60 såret.

– Håper og tror det blir midlertidig

Helge Lurås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener at desto flere må bøte med livet i kampen mot terror i Pakistan i tiden fremover.

– Det er ventet at det blir en økning i terroraksjoner i Pakistan etter drapet på Osama bin Laden . Jeg håper og tror det blir midlertidig, sier Lurås.

Pakistanske myndigheter opererer med over 30.000 drepte i krigen mot terror i Pakistan.

– Jeg har ingen grunn til å betvile dette tallet, sier Lurås.

Den nordvestlige grenseprovinsen Khyber Pakhtunkhwa er mest utsatt når det gjelder terrorangrep. Det var i nettop denne provinsen dagens angrep fant sted.

Flere aksjoner etter angrep i 2007

– Mellom 4000 og 6000 er drept i terroristaksjoner i Pakistan siden 2007. Etter at den pakistanske hæren angrep radikale islamister i Den røde moské i Islamabad i 2007 rettet militante grupper angrepene mot pakistanske myndighetsmål, sier NUPI-forskeren.

Han mener gruppen Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) står bak dagens angrep.

– Gruppen tok navnet Tehrik-i-Taliban Pakistan mot slutten av 2007. TTP har en håndfull mer eller mindre uavhengige undergrupper som opererer i ulike deler av det nordvestre Pakistan. Noen av disse gruppene har kontakt med al-Qaida og deler også deres ideologi.

LES OGSÅ: Dette er Al Qaida

Legger ansvaret på Pakistan

NRKs reporter Atta Ansari har nylig kommet hjem fra en reportasjereise til Abottabad i Pakistan, byen der Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker tidligere denne måneden.

– Dagens angrep var rettet mot rekrutter. Disse er fra en tropp i den pakistanske hæren som er kjent for å ha kjempet i de Taliban-dominerte områdene i Pakistan. Fra Talibans side sies det å være en hevnaksjon for drapet på Osama bin Laden, sier Ansari.

Han forteller at Taliban tror den pakistanske hæren og etterretningstjenesten visste at bin Laden bodde i landet, og at de dermed har et større ansvar enn de har innrømmet.

– Pakistansk Taliban tror Pakistan er like mye innblandet i drapet som det amerikanerne er. Men det kan også være en måte å demonstrere at de fortsatt har muskler på.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video 4b939eb3-e235-48ac-b42e-9938e9d06ecd.JPG

SE VIDEO: NRK-medarbeider Atta Ansari om situasjonen i Pakistan. Foto: Paal Wergeland Reporter: Kristine Hirsti

Angrepet kan ha vært planlagt

Lurås tror angrepet kan ha vært en hevnaksjon etter drapet på bin Laden, men det kan også ha vært planlagt i lengre tid.

– Gruppen gjennomfører jevnlige selvmordsangrep, og de har utført en rekke angrep i Pakistan de siste årene.

Tehrik-i-Taliban Pakistan oppsto i er fra Sør-Waziristan, men har spredd seg til andre områder etter at den pakistanske hæren angrep Sør-Waziristan i 2009. Man antar at TTP har cirka 10.000 aktive støttespillere.

Myndighetenes spill

Lurås sier mye av uroen i Pakistan kan forklares med myndighetens spill med ekstreme grupper.

– Radikale grupper har en lang historie i Pakistan. Til dels har hæren brukt dem som stedfortredere mot India i Kashmir, men også for å balansere USA i Afghanistan.

Lurås sier situasjonen i Pakistan er uoversiktlig og motsetningsfylt.

– Etter 2001 og krigen mot terror har enkelte av de radikale gruppene vendt sitt hat mot den pakistanske staten, som de ser på som støttespillere for erkefienden USA. Det er uenighet innen den pakistanske eliten om hvorvidt de skal fortsette og støtte de radikale gruppene.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video 70 drept i selvmordsangrep i Pakistan

SE VIDEO: Pakistansk TV viser scenene etter angrepet.

Ødela 12 kjøretøy i eksplosjonen

To bomber gikk i dag av ved et paramilitært treningssenter fredag i Charsadda, i nærheten av Peshawar.

– En selvmordsbomber kom kjørende på motorsykkel og sprengte seg selv i lufta midt blant personellet. Bombeekspertene har fortalt meg at den andre bomben var plantet, forteller politisjefen, som opplyser at om lag 60 personer ble såret i tillegg til de mange drepte.

Bombene var så kraftige at tolv kjøretøyer ble ødelagt i eksplosjonen. Ifølge enkelte opplysninger var det to selvmordsbombere som gjennomførte angrepet, men dette er ikke bekreftet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt