Hopp til innhold

Hvor mye visste Pakistan?

Det er sannsynlig at pakistanske myndigheter visste om aksjonen mot Osama bin Laden, men det er lite trolig at de vil innrømme å ha tatt del i den, skriver Joar Hoel Larsen.

Pakistanske soldater med deler av et ødelagt helikopter

Pakistanske soldater med deler av et ødelagt helikopter i nærheten av skjulestedet til Osama bin Laden.

Foto: FAROOQ NAEEM / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

– En god og historisk dag for begge land, sa USAs president Barack Obama da han takket for Pakistans hjelp med å finne Osama bin Laden.

Pakistanske myndigheter distanserer seg imidlertid fra nattens aksjon, og bedyrer – av innenrikspolitiske årsaker – at dette var en ren amerikansk aksjon.

Men alt tyder ifølge pakistanske kommentatorer på at pakistanske styrker har spilt en rolle i operasjonen.

Les også: – Pakistan er et fristed for terrorister

Tora Bora

Det er snart ti år siden Slaget om Tora Bora. Amerikanske styrker hadde invadert Afghanistan et par måneder tidligere, og Al Qaida-grunnleggeren hadde søkt tilflukt i det nærmest ugjennomtrengelige fjellmassivet på grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

I et nettverk av tunneler og huler holdt Osama bin Laden seg skjult og klarte å unnslippe, til tross for omfattende amerikansk bombing.

Les: Bin Laden skjulte seg i militærby
Les: Slik fant og drepte de bin Laden

Siden verken de pakistanske eller de afghanske myndighetene har kontroll i dette området, har det i snart ti år vært en sannhet – opplest og vedtatt – at Osama bin Laden har oppholdt seg i disse stammestyrte traktene i nærheten av Khyber-passet.

Det kom derfor som en stor overraskelse at verdens mest ettersøkte mann bodde med sin familie i et etablert boligområde i en mellomstor pakistansk by, langt fra Tora Bora, et par timers kjøring nord for hovedstaden Islamabad.

Huset Osama bin Laden skjulte seg i da han ble drept

Huset Osama bin Laden skjulte seg i frem til han ble funnet og drept.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters

Garnisonsbyen Abbottabad

Den pakistanske krigsskolen ligger i Abbottabad, byen der Osama bin Laden ifølge enkelte kilder skal ha bodd i fem år.

Det er en by som kryr av soldater, kadetter og offiserer, og det store spørsmålet i både Pakistan og India i dag er: Hvordan kunne han bo der uten at pakistanske myndigheter visste om det?

Mange har i TV- intervjuer i løpet av formiddagen latt seg friste til å svare at «de må ha visst».

Det er allerede blitt hevdet, men på ingen måte bekreftet, at den pyntelige forstadsvillaen der Osama bin Laden holdt til er bygget spesielt for ham av den pakistanske etterretningstjenesten ISI.

Indiske myndigheter har lenge hevdet at enkelte elementer i ISI både samarbeider med og støtter forskjellige Pakistan-baserte terroristgrupper, og de første offisielle indiske kommentarene er av typen: Hva var det vi sa!

Les også: Al-Qaida og Taliban med økt samarbeid

Pakistansk balansegang

Den folkevalgte pakistanske regjeringen er svak, upopulær og sitter på de militæres nåde. De siste månedene har ytterliggående fundamentalister styrket sin posisjon.

Liberale og vestlig orienterte politikere er under et sterkt press, og det kan være direkte livsfarlig å bli oppfattet som USA-vennlig. Det er grunnen til at pakistanske myndigheter har distansert seg fra nattens aksjon.

Les: Taliban truer med hevnangrep

Dersom den pakistanske regjeringen hadde innrømmet en sentral rolle i likvideringen av Al Qaida-grunnleggeren, side om side med amerikanske Navy Seals, ville regjeringen ha fått problemer med muslimske ekstremister.

Det nære samarbeidet med USA er svært kontroversielt i Pakistan, og USA er i ferd med å miste tålmodigheten med sin nære alliertes noe lunkne støtte. India har på sin side hevdet at erkefiendens innsats i kampen mot internasjonal terrorisme er halvhjertet.

Inderne har gjentatte ganger påstått at deler av den amerikanske milliardstøtten til det pakistanske forsvaret ender opp hos terrorister som angriper India, i en viss grad finansiert og trent av ISI.

Det skjøre pakistanske «demokratiet» er truet fra to kanter, og økt fundamentalistisk motstand mot president Asif Ali Zardari kan i siste instans ende opp med at de militære nok en gang tar makten.

Osama bin Laden på nyhetene i Pakistan

Osama bin Ladens død er tema på alle nyhetskanalene i dag. Her fra en butikk i Karachi.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Pakistansk deltakelse

Det er ennå uklart hva som skjedde i natt. Kom de amerikanske styrkene fra baser i Afghanistan eller Pakistan, og visste Islamabad at amerikanerne var på vei til Abbottabad for å drepe Osama bin Laden? I så fall: Når fikk de vite?

Helikopterne må uansett ha fløyet i lang tid over pakistansk territorium, og en rekke kommentatorer sier det ikke kunne ha skjedd uten at pakistanske myndigheter var informert.

Abbottabad ligger ikke så langt fra grensen mot India og det svært omstridte Kashmir, der beredskapen alltid er skjerpet.

Det er ikke slik at fremmede fly kan krenke pakistansk luftterritorium uten at myndighetene og flyvåpenet reagerer. Et pakistansk helikopter styrtet i Abbottabad i natt, men det er ikke bekreftet at det deltok i aksjonen mot bin Laden.

Samtidig hevder sivile øyenvitner at det var pakistanske soldater som stengte veier og innfartsårer til Abbottabad i natt.

Det er nokså sannsynlig, basert på pakistanske analyser, at pakistanske bakkestyrker har bistått amerikanerne i gjennomføringen av aksjonen uten å delta direkte i selve angrepet.

Business as usual

Osama bin Laden

Hadde Osama bin Laden utspilt sin rolle?

Foto: AP

Mange kommentatorer hevder at Osama bin Laden hadde utspilt sin rolle. Det er en enorm symbolsk triumf for president Obama og USA, men terrorismeeksperter i regionen advarer mot å tro at kampen mot internasjonal terrorisme med dette er vunnet. Osama bin Laden har ikke kunnet lede terrornettverket de siste årene.

Han er «superkjendis», har vært jaget og har på grunn av sykdom måttet holde en lav profil. Kommentatorene er derfor samstemte i vurderingen: Dette får ingen praktisk betydning.

Les: Interpol: Terrorfaren har økt etter drapet på bin Laden

Det er allikevel en viss frykt for hevnaksjoner, og USA har allerede advart sine egne borgere som er på reise i regionen. I tillegg er vakthold og beredskap ved amerikanske ambassader styrket.

India har heller ingen illusjoner. Konflikten og terroren i Kashmir er eldre enn Al Qaida, og det var grupperingen Lashkar-e-Taiba og ikke Al Qaida som sto bak terrorangrepet på Mumbai den 26. november 2008.

Derfor er trusselbildet i dag det samme som i går. Selv om USA har avsluttet et viktig kapittel etter «9/11» og en epoke i internasjonal terrorisme er over.

Les: «En verden uten Osama bin Laden er en bedre verden»

SISTE NYTT

Siste nytt