- Putin har flertallet bak seg

– Vi bør behandle flertallets mening med respekt, sier Vladimir Putin talsmann.

putinmoskva

PRESSET: «Ikke en eneste stemme til Putin» var et av slagordene til de over 100.000 som samlet seg i Moskva lørdag. Nå er statsministeren og presidentkandidaten mer presset enn noensinne.

Foto: Reuters

Lørdag samlet minst 100.000 russere seg til stordemonstrasjon mot statsminister Vladimir Putins regime i Moskva.

Demonstrantene protesterte mot det de mener var omfattende valgfusk under valget på ny nasjonalforsamling for tre uker siden, og mot Putins faste grep om det politiske systemet.

Søndag fremholder statsministerens talsmann Dmitrij Peskov at Putin fremdeles er støttet av flertallet i Russland, melder nyhetsbyrået AFP.

– Putin har fortsatt støtte fra flertallet, og vi bør behandle flertallets mening med respekt, sa Peskov.

– Ingen reell konkurranse

Han mener dessuten at Putin ikke har noen reell konkurranse når han stiller som kandidat i presidentvalget i mars.

Putin har dominert russisk politikk i tolv år, først to perioder som president og så en periode som statsminister, skriver NTB.

Nå regner han med å kunne ta fatt på en ny periode som president etter at hans støttespiller Dmitrij Medvedev har hatt stillingen de siste fire årene.

Video Massemønstring i Moskva

SE VIDEo: Massemønstring i Moskva.

– Vi gir oss ikke før vi får en forandring

– Vi fikk vist Putin og hans folk at vi mener alvor. At vi ikke kommer til å gi oss før vi får en forandring, sa Ilija Ponomarev til NRK.no lørdag.

Han er parlamentsmedlem, leder av den russiske Venstrefronten og en av drivkreftene bak stordemonstrasjonen.

Protesten var den andre store på tre uker, etter det som betegnes som et gjennomkorrupt parlamentsvalg 4. desember.

Ikke siden Sovjetunionens dager har man sett et liknende folkeopprør i Russland – og Ponomarev varsler at dette bare er begynnelsen.

– Folk vil ha ham vekk

Så langt har verken Putin, sittende president Dimitrij Medvedev eller noen i regjeringsapparatet kommentert massemønstringen.

Etter forrige stordemonstrasjon 10. desember sa Putin i en kommentar at de hvite båndene demonstrantene bar, så ut som kondomer.

– Folk følte seg allerede personlig fornærmet, etter å ha blitt fortalt at presidentvalget i mars allerede er avgjort ved at Putin og Medvedev bytter jobb, og fordi stemmene deres ikke betød noe under parlamentsvalget. Så går han hen og kaller oss aper med kondomer. Protestene var først rettet mot valgjukset, men nå har Putin klart å rette hovedfokuset mot seg selv. Folk vil ha ham vekk, sier Ponomarev.

Ilja Ponomarev

MOSKV: Da NRK.no møtte Ilija Ponomarev denne uken, var han i ferd med å forberede lørdagens demonstrasjon. Han håpet da på 50.000 oppmøtte - og fikk minst 100.000.

Foto: Evegenia Vorobijeva / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt