Planlegger nye demonstrasjoner: – Putin holder maks to år til

MOSKVA/OSLO (NRK.no) Etter å ha samlet minst 100.000 russere i protest mot Vladimir Putins regime, tror arrangørene at Putin selv begynner å kjenne at det brenner under beina på ham.

putinmoskva

PRESSET: «Ikke en eneste stemme til Putin» var et av slagordene til de over 100.000 som samlet seg i Moskva lørdag. Nå er statsministeren og presidentkandidaten mer presset enn noensinne.

Foto: Reuters

– Vi fikk vist Putin og hans folk at vi mener alvor. At vi ikke kommer til å gi oss før vi får en forandring, sier Ilija Ponomarev til NRK.no.

Han er parlamentsmedlem, leder av den russiske Venstrefronten og en av drivkreftene bak dagens stordemonstrasjon, som samlet minst 100.000 russere i Moskvas gater lørdag. Protesten var den andre store på tre uker, etter det som betegnes som et gjennomkorrupt parlamentsvalg 4. desember. Ikke siden Sovjetunionens dager har man sett et liknende folkeopprør i Russland – og Ponomarev varsler at dette bare er begynnelsen.

Gorbatsjov: – Trekk deg, Putin!

– Oppmøtet i dag overgikk alt vi hadde forventet. I Europa er det julaften, her er det siste uke før vår juleferie og mange er allerede reist bort. Likevel ser vi at det kommer minst dobbelt så mange som vi hadde forventet. Det viser at vi har begynt på noe som må fortsette, sier han.

Ilja Ponomarev

– MENER ALVOR: – Vi fikk vist at vi mener alvor, sier opposisjonspolitiker og en av drivkreftene bak protestbevegelsen, Ilija Ponomarev. Da NRK.no møtte ham i Moskva denne uken, var han i ferd med å forberede lørdagens demonstrasjon. Han håpet da på 50.000 oppmøtte - og fikk minst 100.000.

Foto: Evegenia Vorobijeva / NRK

Så langt har verken Putin, sittende president Dimitrij Medvedev eller noen i regjeringsapparatet kommentert massemønstringen. Etter forrige stordemonstrasjon 10. desember sa Putin i en kommentar at de hvite båndene demonstrantene bar så ut som kondomer. Lørdag var «Ikke en eneste stemme til Putin» en av parolene.

– Folk følte seg allerede personlig fornærmet, etter å ha blitt fortalt at presidentvalget i mars allerede er avgjort ved at Putin og Medvedev bytter jobb, og fordi stemmene deres ikke betød noe under parlamentsvalget. Så går han hen og kaller oss aper med kondomer. Protestene var først rettet mot valgjukset, men nå har Putin klart å rette hovedfokuset mot seg selv. Folk vil ha ham vekk, sier Ponomarev.

Protestbevegelsen ønsker nå å gå i dialog med myndighetene, både om gjennomføringen av parlamentsvalget og det kommende presidentvalget. Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, oppfordret i et intervju med radiostasjonen Ekko Moskva lørdag kveld Putin om å gi seg som politiker og droppe å stille til gjenvalg.

Nye regler gjør at han i teorien kan bli sittende som president i 12 nye år, etter først å ha sittet to perioder før han ga stafettpinnen til Medvedevi 2008.

– Vil spille mindre ond

– Jeg vil råde Vladimir Putin til å trekke seg nå. Han har hatt tre perioder: to som president og én som statsminister. Tre perioder er nok, sa Gorbatsjov.

Video Massemønstring i Moskva

Massemønstring i Moskva

80-åringen påpekte at han selv bestemte seg for å gi seg da det ble klart at Sovjetunionen ikke ville bestå, og oppfordret Putin til å gi etter for folkets krav.

– Det var det jeg gjorde den gang, og det er det han bør gjøre nå, sa den tidligere fredsprisvinneren.

gorbatsjov

– TREKK DEG: Sovjetunioens tidligere leder, Mikhail Gorbatsjov, mener Putin nå ikke har noe annet valg enn å trekke seg.

Ponomarev tror på sin side Putin først vil prøve å fremstå som mindre autoritær, ved å tillate flere motkandidater i presidentvalget, og sørge for å vinne med mindre margin enn planlagt. Men den strategien holder neppe lenge, spår han. Allerede i slutten av januar planlegges en ny stordemonstrasjon, og de kommer til å gjenta seg jevnlig fremover, varsler protestbevegelsen.

– Putin kommer definitivt ikke å sitte i 12 år til, slik situasjonen er nå. Han er fremdeles populær, men den reelle oppslutningen er også synkende. Han vil spille rollen som mindre ond, men jeg tror ærlig talt han er for svak til å stå i mot dette presset over tid. Jeg tror han sitter ett, maks to år til.

Avviser revolusjon

Til tross for den store folkemengden gikk demonstrasjonen fredelig for seg. Den ble avsluttet på kvelden uten at det ble meldt om sammenstøt av noe slag. Det understreket også mannen som løftes frem som protestbevegelsens frontfigur og Russlands nye håp, bloggeren Alexeij Navalny, i sin appell.

– Jeg ser nok mennesker her til å ta Det hvite hus (det russiske regjeringsbygget) akkurat nå. Men vi er fredelig folk og vi vil ikke gjøre det, ikke nå, sa han.

For det er ikke revolusjon man er på jakt etter, understreker Ponomarev.

– Selv om det å gjennomføre frie og rettferdige valg i Russland jo er ganske revolusjonært i seg selv.

SISTE NYTT

Siste nytt