Hopp til innhold

Opposisjonen varsler nye demonstrasjoner i Russland

Opposisjonen varsler nye demonstrasjoner mot valget i Russland. Samtidig går Sovjetunionens siste president, Mikhail Gorbatsjov, ut og krever nyvalg.

Russland-demo

«Skam dere, dere fascister» og «Russland uten Putin» var blant slagordene de mellom 500 og 600 frammøtte ropte under demonstrasjonen tirsdag.

Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY / Reuters

RUSSIA/ Former Soviet President Mikhail Gorbachev gestures during a news conference in Moscow

Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov, menerrussiske myndigheter må innrømme feil i valgprosessen.

Foto: Reuters

Valggjennomføringen, resultatet, og statsminister Vladimir Putins løfter om regjeringsendringer vekker harme i den russiske befolkningen.

De siste dagene har store folkemengder demonstrert i gatene og blitt møtt med politistyrker og sikkerhetsfolk. I dag går også tidligere president i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov, ut og kritiserer valget.

– Russland bør annullere valgresultatene, sier Gorbatsjov.

Han mener landets ledere må innrømme at flere ting gikk galt under valggjennomføringen og at resultatene ikke gjenspeiler folkets vilje.

– Derfor mener jeg det kun er ett valg å ta – de må annullere valgresultatet og holde nyvalg, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Nye demonstrasjoner

Samtidig varsler opposisjonen nye demonstrasjoner mot valget, som de mener Vladimir Putins parti vant etter valgfusk.

Opprørspoliti pågrep over 550 personer under en demonstrasjoner i Russlands hovedstad Moskva tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP. Dette er den andre store demonstrasjonen som har blitt organisert via internett de siste dagene.

Onsdag formiddag satt fortsatt over halvparten de som ble
pågrepet tirsdag kveld, i politiets varetekt.

Putins parti, Det forente Russland, gikk kraftig tilbake etter søndagens valg, men vant likevel valget med knapt flertall. Støtten på 49,5 prosent betyr at det fortsatt har rent flertall i nasjonalforsamlingen, men det har ikke lenger to tredels flertall som kreves for å endre grunnloven.

Opposisjonen mener resultatet ville vært enda dårligere om det ikke var for fusk og uregelmessigheter.

Samler seg på internett

Onsdag morgen varsler opposisjonelle på internett at de vil trosse politiets trusler om pågripelser, og arrangere en ny, stor demonstrasjon førstkommende lørdag.

Facebook-gruppa «For ærlige valg» skriver at den nye demonstrasjonen vil finne sted i sentrale Moskva lørdag ettermiddag. Flere enn 5000 medlemmer av gruppa har allerede sagt at de vil delta i markeringa.

Også andre grupper på sosiale medier har varsla nye demonstrasjoner.

Fjernsynskanalene dekker ikke

Til tross for aksjonene og mye internasjonal oppmerksomhet, dekker ikke Russlands statseide fjernsynskanaler opprøret i Moskva og andre store byer.

Tirsdag kveld, da politiet arresterte minst 300 personer i Moskva, valgte landets største nyhetsprogram å i stedet sende en reportasje om Angelina Jolies regidebut og en sak om en russisk kvinne som var arrestert for pengeforfalskning, ifølge AFP.

Også de andre fjernsynskanalene konsentrerte seg om andre, og ofte mindre, saker.

– Jeg kan ikke huske en så total mørklegging av nyheter i nyere tid, sier fjernsynsanmelder Arina Borodina, til radiostasjonen Kommersant FM, ifølge AFP.

– Dere undergraver dere selv

Radiokanalens politiske korrespondent Stanislav Kucher mener journalistenes holdning er kritikkverdig.

– Dere gjemmer informasjon fra millioner av mennesker. I disse dager undergraver dere dere selv og deres profesjon, skriver han på kanalens hjemmesider.

Heller ikke onsdag ble demonstrasjonene og misnøyen med valgresultatet nevnt i de største fjernsynskanalene.

Det russiske journalistforbundet sier i en uttalelse at flere journalister er arrestert og slått fordi de forsøkte å dekke demonstrasjonene.

– Vi ser på dette som et forsøk på å bringe samfunnets stemme til taushet, står det i uttalelsen.

Lover rokeringer

Vladimir Putin

Putin leverte i dag et dokument der han formelt erlærer seg som presidentkandidat.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Selv om det kan virke som mediene ikke har fått med seg folkets misnøye, virker ikke Vladimir Putin like uberørt. Han lover «å gjøre mer for å respektere folks krav om modernisering».

– Det vil bli en viktig rokering i regjeringa, sa han tirsdag, men endringene vil ikke skje før etter presidentvalget i mars neste år.

Putin leverte i dag et skriv til Den sentrale valgkommisjonens hovedkvarter, der han formelt erklærer seg som presidentkandidat til neste års valg.

Putin har sittet tolv år ved makta i Russland, og flere og flere russere ser ut til å ha fått nok av hans styre med økende økonomiske problemer og korrupsjon.

SISTE NYTT

Siste nytt