- Obama er klar til å lede USA

Bill Clinton tok kverken på sine tidligere uttalelser og signaler under sin tale i natt: Barack Obama er egnet - og klar til å lede USA som president

Bill Clinton under sin tale på Demokratenes landsmøte
Foto: DAMIR SAGOLJ / REUTERS

Clinton har fått mye kjeft for sin opptreden under sin kones valgkamp i vår, og har vært langt mer mislikt og dels forhatt i Obama-leieren enn hovedmotstanderen Hillary.

Men ekspresidenten ble mottatt med ekstatisk jubel fra alle da hans mye omtalte tale skulle holdes ved 3.30-tiden i natt norsk tid.

Jubelen var så stor da han inntok talerstolen, med kona Hillary og datteren Chelsea som tilskuere, at han flere ganger måtte be de 4400 personene i Pepsi Center roe seg ned.

- Gi dere, vi må fortsette med møtet, utbrøt han lattermildt.

- Sett dere! Takk Takk!, litt morskere.

- Vær så snill, bad han til slutt og kom endelig til orde.

Hyllesten var trolig påvirket av hans kones bejublede tale i går, og hennes avgjørelse om at landsmøte-delegatene burde velge Obama enstemmig til partiets kandidat.

Les: Hillary med knockout på salen

Les: Obama: Så stolt over Hillary

Og Bill Clinton fulgte opp - og roet mange nerver i partiet.

- For det første; jeg er her for å støtte Obama. For det andre, for å varme opp for Joe Biden, sa han til stor latter.

- Men som dere snart vil se - han trenger ingen hjelp. Jeg elsker Joe Biden - og snart vil også USA gjøre det, sa Clinton om Obamas visepresidentkandidat.

Les: - Joe who?

Les: Biden: Løs kanon og utenriksguru

- Men jeg er ikke så glad for å snakke, etter Hillarys fantastiske tale i går kveld, la han til - til enda større latter.

Les: Bjørn Hansen: Gjorde Hillary nok?

Er klar

Bill Clinton gjorde det helt klart at han var kampklar, og rede til å kjempe for Barack Obama som president.

Hillary og Chelsea Clinton under Bills tale til landsmøtet i Denver

I går var det Hillary og Chelsea Clinton som sto på scenen, i dag Bill.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

- Det har vært et fantastisk år for partiet, med en så lang og hard kamp som var så varm at den øket den globale oppvarmingen, spøkte han og forsøkte å bilegge sårene fra i vår og sommer.

- Min kandidat vant ikke. Men jeg er stolt av kampanjen hun førte. At hun fullførte helt til siste slutt, lovet å vente på siste stemme før hun gav seg, at hun kjempet for sine saker hun tror så mye på, fortsatte han noe mer alvorlig.

- Hillary har sagt at hun vil gjøre alt for å få valgt Barack Obama til president. Det betyr to av oss, slo han fast.

Det tok et par sekunder før salen oppfattet hva dette betydde, men da den gjorde det, reiste de 44000 personene seg spontant med et jubelbrøl, med Clinton-skeptikeren Michelle Obama i front.

Forsamlingen skjønte at her gikk det veien. Bill Clinton ønsket ikke å fremstå som en sur bitter gubbe med doble signaler som kan ødelegge en valgsseier for Obama - slik han har opptrådt ved flere anledninger.

- Nei, faktisk så betyr det 18 millioner av oss, sa han etter en innlagt tenkepause og henviste til Clintons velgere.

- Som Hillary støtter jeg Obabma, og det skal også dere som stemte på henne gjøre, formante han.

Tvil til side

Bill Clinton har flere ganger sådd tvil om han mener Barack Obama er rede til å bli president. Det var da også en av hovedsstrategiene i konas valgkamp.

- For 16 år siden gav dere meg den ære å lede vårt parti til seier og vår nasjon til velstand og fred. Republikanerne sa jeg var for ung og for uerfaren til å bli "Commander in Chief". Lyder det likt? ropte Clinton og fikk et ja tilbake.

- Det virket ikke i 1992 - fordi vi var på rett tidspunkt i historien. Det vil heller ikke virke i 2008, fordi Barack Obama er på rett side av historien. Barack Obama er klar for å bli president i USA, erklærte ekspresidenten.

Clinton var 45 år da han ble valgt til president i 1992, Obama er nå 47.

Nett-TV: Hele Clintons tale

Michelle Obama og Teresa Heinz Kerry under Bill Clintons tale

Michelle Obama og kona til den forrige demokratiske presidentkandiaten, Teresa Heinz Kerry under talen.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

- Noe av det jeg lærte i mine åtte år som president, har overbevist meg Obamas evner. Han har en egen evne til å inspirere, han har intelligensen som en president må ha og han har en politikk som landet trenger, var dommen.

- Den lange og harde nominasjonskampen styrket ham som kandidat - og hans valg av visepresident har styrket han enda mer. Med Joe Bidens visdom og erfaring og med Obama som leder, vil de gjenopprette amerikansk lederskap i verden, sa Clinton.

Les: Blir ingen telefoner fra meg, sier Biden.

Og flettet inn noen setninger om det han egentlig skulle snakke om; nasjonal sikkerhet som var tema for dagen. Litt økonomi og oppskriften på økonomisk fremgang kom også.

Bill Clintons omdømme som president preges blant annet av den økonomiske ryddesjauen og velstandsutviklingen han lyktes med.

Lik drømmen

- Obamas liv er et bilde på den amerikanske drømmen. Han vil målbære arven av verdier for frihet og like rettigheter slik at alle kan bygge seg et anstendig liv.

- Slå dere sammen med Chelsea, Hillary og meg - og få valgt Barack Obama som den neste presidenten i USA, sluttet han - og jubelbruset var like stort som da han startet.

Bill Clinton etter talen på landsmøtet i Denver

Bill Clinton fikk ripe i presidentlakken under sin kones valgkamp i vinter og vår. I natt gjorde han sitt for å rette på inntrykket.

Foto: STAN HONDA / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt