NRK Meny
Normal

Gjorde Hillary nok?

Spenningen rundt Hillary Rodham Clintons tale til det demokratiske partiets nominasjonsmøte i Denver ble utløst i en euforisk stemning, der delegatene brøt ut i jubel og applaus for hennes utvetydige støtte til rivalen Barack Obama.

Barack Obama og Hillary Clinton
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Kommentar: Bjørn Hansen

Clinton maktet å legge bitterheten over nominasjonstapet bak seg, og fremsto som en samlende figur for partiet.

Men hun hadde egentlig ikke noe valg. Hun kunne umulig bruke anledningen til å utdype splittelsen som var synlig for alle som ville se sist vinter og vår. Det var likevel måten hun gjorde det på som imponerer.

Les også: Hillary med knockout på salen

Les også: Obama: Så stolt over Hillary

Les også: - Var hun ikke fantastisk?

Se talen: Hillary ber demokratene samle seg om Obama

Appell til sine egne

Hun støttet Obamas kandidatur med uttalelser som ikke levner tvil om at hun vil kjempe for ham frem til valgdagen 4. november. Men hun unngikk samtidig svulstige uttalelser som kunne reise tvil om ektheten i hennes engasjement.

Hillary Clinton og Barack Obama

Hillary Clinton og Barack Obama.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Clintons appell til sine egne velgere om å stå samlet bak Obama, vil ha avgjørende betydning for utfallet av valget. Clintons tilhengere befinner seg sosialt i deler av befolkningen der Obama står svakest: Eldre, hvite velgere med små eller moderate inntekter, ofte med arbeiderklassebakgrunn.

Fordommer

I den grad fordommer mot en svart afroamerikansk presidentkandidat spiller noen rolle for det demokratiske partiet ved valget, finner man dem i denne del av den amerikanske befolkning. Det dreier seg om et mindretall, men det kan være stort nok til å stanse Barack Obamas vei mot Det Hvite Hus.

Det ser man tydelig i demonstrasjoner blant personer som stemte på Hillary ved primærvalget, men som nå sier de vil stemme på John McCain. I likhet med reaksjonene blant feminister som sier det samme, finnes det ingen rasjonelle argumenter for slike politiske rundkast. De er personrettet.

Tvilerne i Clintons tilhengerskare vil nok la seg overbevise av hennes utvetydige støtte til Obama på landsmøtet. Mange av dem som i dag sier de vil svitsje til McCain vil også i tenkepausen frem mot valget kunne vende tilbake. Men i likhet med valget av Ronald Reagan til president i 1980, vil et betydelig antall tradisjonelle demokrater stemme republikansk.

John McCain

John McCain.

Foto: Ross D. Franklin / AP

Obamas største håp

Tallene kan leses rett ut av meningsmålingene, der det demokratiske partiet leder med 10 prosent over republikanerne, mens den demokratiske presidentkandidaten ligger jevnt med den republikanske.

Obamas største håp ved valget ligger hos yngre velgere, med god utdannelse og middels eller gode inntekter. Yngre velgere har tradisjonelt lav deltakelse ved valgene, men en mobilisering kan hjelpe Obama til seier.

Ubrukt velgerpotensiale

Et stort og ubrukt velgerpotensiale ligger også hos afroamerikanske, tidligere uregistrerte velgere. Det er millioner av dem, og Obama-kampanjen bruker nå store summer både på registrering og på å få dem frem til urnene 4. November.

Hillary Clinton har så langt gjort et nødvendig stykke arbeid for Barack Obama. Men det kreves langt mer om den demokratiske kandidaten skal seire ved presidentvalget i 2008.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt