NRK Meny
Normal

- Har erfaringen og arrene

- Jeg har erfaringen og arrene som er bevis på det. Senator Obama har det ikke, sa John McCain (72) da han kvitterte for nominasjonen i natt.

John McCain
Foto: Paul Sancya / AP

Da demonstranter nesten klarte å avbryte talen hans, fikk han vist sin evne til å takle utfordringer på strak arm.

Som en reformist merket av kampen: Slik presenterte han seg ved avslutningen av republikanernes landsmøte i St Paul.

McCain fra Phoenix - opp av asken

Han sendte tidlig i talen en advarsel til politikere i Washington:

"...til de gamle, sløsende, handlingslammede, "meg først, så landet mitt"-folkene i Washington: Forandring er på vei."

Og så lovet han å pusse visepresidentkandidat Sarah Palin på dem.

Se McCains tale

Arizona-senatoren, som selv har vært toppolitiker i Washington i over 20 år, lovet å bruke sin lange erfaring fra politisk samarbeid og kompromiss-skaping hvis han blir valgt:

- Det er slik jeg vil styre som president. Jeg vil rekke ut hånden til enhver som kan hjelpe meg med å få dette landet i gang igjen. Jeg vil ha det beste fra begge sider, sa han.

Utdanning viktigst

- Obama vil at skolene skal gjøre som fagforeningene og byråkratene ønsker, jeg ønsker at skolene skal møte kravene fra foreldre og studenter, sa McCain, og understreket at utdanning var et hovedtema.

Avbrutt av antikrigsrop

Han lovet foreldrene større valgfrihet, og dårlige lærere hjelp til å få seg annen jobb.

McCain la som ventet mye vekt på sin krigserfaring og sin mangeårige innsats i internasjonale politikk. Han sa på mange ulike måter underveis at han er den erfarne. Og Obama er det ikke.

- Tilhørte landet

John McCain fortalte i detaljer fra da han ble såret i Vietnam-krigen og nektet å bli frigitt fra krigsfangenskap fordi han ikke var den som hadde sittet der lengst, og regnet med at han ville bli misbrukt i propaganda. Og hvordan han ble torturert og brøt sammen.

- Jeg ble forelsket i mitt eget land da jeg var fange i et land som tilhørte andre, sa han blant annet.

- Jeg elsket det fordi det ikke bare var et sted, men en idé, en sak verdt å kjempe for - jeg ble aldri den samme igjen. Jeg tilhørte ikke meg selv lenger, jeg tilhørte mitt land, sa McCain.

Taper heller valg enn krig

Han gjorde oppmerksom på at han stemte for krigen mot Irak på et tidspunkt dette ikke var særlig populært.

- Men jeg taper heller et valg enn å se mitt land tape en krig.

- Jeg vet hvordan jeg skal sikre freden, og jeg vet hvordan verden fungerer, sa han.

Til russerne sendte han følgende advarsel:

- USA kan ikke late som vi ikke ser aggresjonen.

Men han sverget også på å arbeide for å etablere gode forbindelser med Russland, og gjøre alt for å unngå en ny kald krig. Han understreket sterkt at han hater krig.

- Krig er verre enn det går an å forestille seg. Jeg skal bygge grunnmuren for stabilitet og fred, forsikret han.

Demonstranter

Rundt 10 minutter ut i talen til McCain klarte minst to antikrigs-demonstranter å komme seg inn i salen, og ropte slagord for å forstyrre talen.

Men publikum overdøvet dem McCain slo et par vitser på deres bekostning - og sa så at "vi amerikanere bør ikke skrike til hverandre".

- Fra de som kom fra Europa på "Mayflower" til de unge døtrene til latino-arbeidere: Vi er alle Guds barn og vi er alle amerikanere, sa han, og lovet å støtte de fattige, de syke, de handikappede og de arbeidsledige. Blant andre.

- Vi må bruke alle ressurser og all ny teknologi for å overkomme de høye oljeprisene og gjenskape en sunn planet, lovet presidentkandidaten. Han sa samtidig at det skulle bore etter mere olje og bygges flere atomkraftverk.

Familiemannen

Han ble introdusert av sin kone Cindy, som ikke sparte på adjektivene. Og knapt et republikansk øye var tørt da hun var ferdig med å varme opp scenen.

Hun presenterte barna hans fra ekteskapet med henne og fra hans tidligere ekteskap, og la stor vekt på å presentere familiemannen John McCain.

Og det fikk hun betalt for i ektemannens aksept-tale. Han roste henne for alt det veldedige arbeidet hun er involvert i, sa at hun var hans store inspirasjon heller en omvendt. Og garanterte at hun vil utgjøre en fantastisk førstedame.

- Opp og slåss

- Reis dere opp og slåss for Amerika, gjentok han gang på gang som avslutning på talen etter én hel klokketime på podiet.

Og delegatene, som hadde avbrutt talen med klapping og tilrop en rekke ganger underveis, jublet med tårevåte ansikter og nektet å stanse klappingen og jubelen.

Les også: Palin ble historisk i natt

John McCain og Sarah Palin sto på scenen og tok imot mens en skur av rød, hvit og blå konfetti og ballonger drysset over flere tusen lykkelige delegater.

John McCain og Sarah Palin

- Og så kunne president- og visepresidentkandidatene ta imot hyllesten.

Foto: Ron Edmonds / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt