NRK Meny
Normal

Obama: Så stolt over Hillary

Senator Barack Obama lovpriser Hillary Clintons opptreden i natt.

Barack Obama ser på Hillary Clintons tale til Demokratiske landsmøtet 2008
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

- Den var utmerket, det var en sterk tale, sa Barack Obama.

Han så talen på TV fra Billings i delstaten Montana sammen med partifeller, hvor han driver valgkamp samtidig som han forbereder sin egennominasjonstale til torsdag.

- Hun understreket hvorfor vi kommer til å stå sammen i november, og hvorfor vi kommer til å vinne valget.

- Jeg synes hun var fremragende, sa han.

Les: Hillary med knockout på salen

Se talen: Hillary ber demokratene samle seg om Obama

På mandag kom Obama inn på videoskjerm, etter at hans kone Michelle hadde holdt sin tale. Det gjorde han ikke i dag.

Han ringte derimot Hillary Clinton etter hennes opptreden, og uttrykte sin takknemlighet over den solide støtten hun gav ham.

Han sier at han elsker frasen som vakte så stor jubel blant de 4000 tilhørerne: "No way, no how, no McCain".

Bill på tråden

Barack Obama skal også ha ringt Bill Clinton og hatt en lengre samtale med ham.

Ifølge mediene og kilder i de to kampanjestabene, er fortsatt ikke forholdet mellom Bill og Barack det beste.

Obama skal ha sagt til eks-presidenten at Hillary Clinton ikke kunne hatt en bedre opptreden, og beredte grunnen for endringen som så mange ønsker.

Obama sa også han visste hvor stolt ekspresidenten måtte være ved å sitte i salen og overvære sin kones bejublede opptreden - og hvor takknemlig han var for deres begges støtte.

I natt er det Bill Clintons tur til å tale til landsmøtet. Spørsmålet alle stiller seg, er om han klarer å skjule bitterheten over konas nominasjonstap, som har hengt ved ham og som han i enkelte stunder ikke klarer å skjule.

Spesielt skal rasistbeskyldningene mot ham selv i vår fra Obama-leiren, fortsatt sitte hardt i. Clinton følte beskyldningen svært urettferdig, tatt i betraktning at han ble regnet som de "svartes" president i sin periode.

- De trenger bare komme med en oppklaring og utstrakt hånd, så vil hele greia være glemt, sier kilden.

Klimaet mellom de to leirene, skal være mer preget av foretningsmessighet enn av hjertelighet.

Bill Clinton like før kona skulle tale under Demokratenes landsmøte

Bill Clinton stjal rampelyset da han tok plass i god tid før kona skulle tale.

Foto: RICK WILKING / REUTERS

Hillarys dag

Uansett, natten til onsdag norsk tid tilhørte Hillary Clinton - og omtales som en strålende hevn for det knepne tapet.

Hun var egentlig ikke kveldens hovedtaler på landsmøtet - men likevel den alle ventet på.

Kledd i knall oransje buksedress (hun kalte spøkefullt sin valgkampanje for søsterskap av buksedresser) hadde hun hele den store landsmøtesalen i sin hule hånd - selv de iherdigste Obama-tilhengerne svarte med trampeklapp.

På lydprøvene tidligere på dagen, skulle man anta at hun var presidentkandidaten - 200 pressefolk hang på slep inn i salen. Et japansk TV-team gikk direkte med hendelsen. Hun vinket til høyre og venstre, og hilste til kjente.

På møtet til Emily's List, en kvinnegruppe som kjemper for å bevare retten til fri abort, noe senere var det knapt noen som brydde seg om Michelle Obama akkurat da, ifølge Washington Post sin reporter.

På sin vei tilbake til møtearenane, måtte Hillary-følget forbi tilhengerne som fortsatt holder stand og som sier de vil holde seg for nesa og stemme på McCain 4. november. Andre lovet å følge rådene Hillary ville komme med.

Statister

Mark Warner, senatorkandidat for Virginia, og tilhørende den kommende ledergenerasjonen i partiet, var satt opp som hovedtaler, men kun i navnet. Knapt noen brydde seg egentlig om hans sakelig budskap.

Samme skjebne fikk guvernøren i Massachusetts, Deval Patrick. Rett før slutten på hans tale, mistet salen og pressefolkene konsentrasjonen, og alle kameralinser var rettet mot delen hvor Arkensas-delegasjonen satt. For der inntok Bill Clinton sin plass, til et voldsomt blitzregn.

Litt bedre gikk det med Montana-guvernør Brian Schweitzer. Talen om energi, olje og bensin tok seg opp til en stand up-forestilling verdig, hvor Schweitzer forklarte, veivet med armene og nær sprellet - til Bill Clinton og andre lo så tårene trillet.

Om det var ment som en oppvarming til Clintons tale, eller om det var en tilfeldighet, vites ikke. Men salen var i alle fall i topphumør da damen i oransje entret salen - og ble nattens stjerne - selv om det var to dager før det opprinnelige målet - nominasjonstalen på torsdag.

Den blir det Barack Obama som holder - med Hillary til stede.

Hillary Clinton under sin tale på landsmøte i Denver 2008

Hillary Clinton under sin tale i natt.

Foto: PAUL RICHARDS / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt