Hillary med knockout på salen

Hillary Clinton levnet ingen tvil! "No way, no how, no McCain. Kun Barack Obama" erklærte hun under nattens tale - til trampeklapp fra Obama-leiren.

Hillary Clinton under sin tale på landsmøtet 2008
Foto: CHRIS WATTIE / REUTERS

Det var knyttet sterk spenning til hva Hillary Clinton ville si på Demokratenes talerstole under landsmøtet. Det ble kalt hennes kanskje viktigste tale noensinne.

Det skulle forene partiet og samtidig ta vare på hennes egen og ektemannens posisjon i Det demokratiske partiet.

Ingen visste svaret på forhånd, men i etterkant karakteriserer kommentatorer og strateger det som en "klasseopptreden".

- Dama er rett og slett en "team-player", uttalte en.

Hillarys Clinton ble introdusert av datteren Chelsea, og da hun kom var det til flere minutters trampeklapp og støtterop.

Se i nett-tv: Hillary ber demokratene samle seg om Obama

- Vi er ett

Da jubelen endelig stilnet, var det ingen tvil. Etter de første setningene var sagt, slappet Obama-leiren betraktelig av: Dette kom til å bli talen de ønsket seg.

Ingen tilbakeskuing, ingen slikking av egne sår, ingen dulgte signaler.

Michelle Obama, Joe Biden og Jimmy Carter

Michelle Obama og Joe Biden ledet an i applausen.

Foto: Ben Woloszyn / AP

Kun fokus på høstens kamp mot republikanerne, på å få valgt Barack Obama som den neste presidenten i USA, på å gjenerobre Det hvite hus - samt litt kvinnekamp på dagen 88 år etter at kvinnene fikk stemmerett i USA.

- Jeg er beæret av å være her i kveld. En stolt mor. En stolt demokrat. En stolt amerikaner. En stolt supporter av Barack Obama. Vi skal få valgt ham til den neste presidenten i USA, erklærte Hillary.

- Enten dere stemte på meg eller Barack, tiden er nå inne for forening til ett parti med ett felles mål, sa hun.

- Barack er min kandidat, og han må bli vår neste president.

Visepresidentkandidaten Joe Biden reiste seg og ledet an i ovasjonene, fulgt av Michelle Obama som så svært skeptisk ut i begynnelsen.

På tribunen satt også en synlig stolt og rørt ektemann, eks-president Bill Clinton. Bak på scenen sto datteren Chelsea, og i Montana satt Barack Obama selv og fulgte sin tidligere rival, med et smil som ble bredere etter hvert som talen skred frem.

Bill Clinton under konas tale på Demokratenes landsmøte i 2008

Bill Clinton var synlig stolt under konas tale.

Foto: Charlie Neibergall / AP

- Vi er på samme lag, og har et felles mål. Kamp for fremtiden, og det er en kamp vi må vinne sammen, sa hun.

- Jeg har ikke i 35 år kjempet for barns rettigheter, for kvinners rettigheter, for helserettigheter til alle - til å se nok en republikaner i Det hvite hus å smadre våre løfter som gir folk håp. Vi har ikke råd til å sitte på sidelinjen, erklærte hun.

Les: Obama: Så stolt over Hillary

Klar formaning

Til sine egne støttespillere og tilhengere - som mange frykter vil demonstrere sin fortsatt og absolutte støtte til henne - og sine 18 millioner velgere, hvor mange vurderer å stemme på den sentrumsorienterte republikaneren John McCain hadde hun følgende klare beskjed:

- No way, no how, no McCain, uttrykte hun til stor jubel.

Punchlinen satt, før alvoret kom tilbake.

- Dere har heller ikke jobbet hardt i 18 måneder for å få mer av feil lederskap.

- Jeg stilte opp som presidentkandidat for å rette opp manglene. Var dere inne i kampanjen kun for min skyld?

- Eller var dere der for soldaten som kommer hjem fra Irak, bekymret for sin fremtid, den enslige moren med kreft som ønsker å sikre omsorgen for sine to barn, for den lille gutten med en mamma på minimumslønn, redd for hvordan han og moren skal klare seg. Var dere inne i kampanjen også for dem? For alle dem som føler de ikke hørt? spurte hun retorisk, men uten tvil hva hun mente er svaret.

Barack Obama ser på Hillary Clintons tale til Demokratiske landsmøtet 2008

Barack Obama fulgte med rivalens tale fra et hotellrom i Billings, Montana.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Flere av Clintons sterke finansielle støttespillere har nektet å jobbe for Obama-kampanjen.

- Jeg ber dere huske på hva et presidentvalg egentlig handler om, når valglokalene er stengt og annonsene er ferdig på TV, sa hun med ironi - og slo på denne måten tilbake mot McCain-kampanjen, som bruker Clintons kritiske utsagn om Obma fra den harde nominasjonskampen for alt det er verdt.

- Et valg handler om økonomi, om barns oppvekstmuligheter og deres rettigheter for et bedre liv, om en skolegang som holder mål, om USAs anseelse i verden, om sikre jobber, om kvinners rettigheter, om et helsevesenet som gjelder alle.

- Jeg kan nesten ikke vente til jeg ser president Obama signere loven som skal gjøre dette mulig, sa hun og henviste til det siste.

Alle i salen visste hvor kritisert og utskjelt hun ble under ektemannens første presidentperiode hvor hun kjempet så intenst for helsereformen som havarerte i Kongressen. Derfor var også applausen fra partifellene særdeles varm.

Litt økonomi

Temaet som hun "på papiret" skulle snakke om, var økonomi. Alle visste at talen kom til å inneholde litt økonomi og mye annet.

Hillary Clinton og datteren Chelsea under landsmøtet i Denver 2008

Chelsea Clinton har kjempet for sin mor i hele valgkampen, og var også med i går.

Foto: STAN HONDA / AFP

- Obama startet sin karriere med å kjempe for et bedre USA, han har bygget sin kampanje på at forandringen må begynne på bunnen, hos folket.

- Demokrater vet hvordan vi gjør dette - vi har gjort det før - med Bill Clinton som president, sa hun til jubel - og fikk med det gitt heder til sin manns presidentperiode - som mange betegner som en suksesstid for USA. 22 millioner nye jobber ble skapt og Clinton forlot Det ovale kontor med overskudd på statsbudsjettetene etter en økonomisk ryddesjau.

Men som Obama-kampanjen sjelden bruker i sin oppskrift for et nytt USA.

- Vi kan gjøre det igjen, med Barack Obama som president, mente Hillary Clinton og trakk selv broen mellom de to.

- Flott team

Hun roste også Michelle Obama, som skal ha et anstrengt forhold til henne, og visepresidentkandidat Joe Biden.

- Barack vil ha med seg en fantastisk partner ved sin side. Dere så henne tale i går? Michelle vil bli en flott førstedame, sa damen med åtte år bak seg i posisjonen.

Les: - Var hun ikke fantastisk?

Les: Sasha (7) stjal showet

- Joe Biden er en smart fyr, og en klok, tøff og klok politiker. Dere vil alle bli et flott team, sa hun og forsøkte å vise med det, at hos henne var det ingen offentlig sårhet over at det ikke ble noe av "the dream ticket".

Deretter fyrte hun løs mot motstanderen.

- John McCain er en god kollega i Senatet, men vi trenger ikke fire mer av de åtte siste årene, sa Clinton og trakk frem den ene miseren etter den andre under Bush-styret og angrep McCain på dette.

Hillary Clinton under sin tale på landsmøte i Denver
Foto: WIN MCNAMEE / AFP

God når det gjelder

CNNs ekseprrtpanel begnet i etterkant talen som eksemplarisk, kraftfull, følsesladd, overbevisende og med substans.

- Dette er kankje en av hennes beste opptredener i politikken, mente David Gergen, som har vært rådgiver for fire republikanske presidenter samt Clinton.

- Dette var hva Obama trengte, og hva Hillary Clinton selv trengte for å sikre sin posisjon i partiet, sa CNNs John King.

Men de poengterte at Hillary Clinton er god til å holde viktige taler når det gjelder.

Hun reddet Bill Clinton under Monica Lewinsky-affæren med opptreden i kongresshøringene og sine offentlige uttalelser. Også da problemene tårnet opp under hans første valgkamp, var hun der med riktige veide ord.

Hillary 2012

På forhånd ble det spekulert i om talen ville være det første steget mot "Hillary 2012", hvis Obama/Biden skulle tape valget i høst.

Ingen tviler på at hun da ønsker å stille igjen, men det var ikke antydning til det i nattens tale. Nå var fokuset kun rettet mot 4. november 2008.

Talen skulle også sikre en fortsatt plass for henne og ektemannen i det demokratiske maktuniverset. En ny generasjon er i ferd med å skubbe deres mangeårige maktposisjon til side - slik Bill Clinton selv gjorde i 1991, da han vant nominasjonskampen.

Håpet var å viderføre Clintons politiske arv med en historisk Hillary som første kvinnelige president.

Det gjorde ikke akkurat den saken bedre, da senator Edward Kennedy i går symbolsk overleverte den berømte Kennedy-drømmen for et bedre USA – for at Obama skulle føre den videre.

Les: Overleverte Kennedy-drømmen

Men under talen var det ikke et eneste stikk mot Obama, kun takk til egne velgere og full støtte den mannen som kan bli historisk - slik hun ville blitt.

SISTE NYTT

Siste nytt