NRK Meny
Normal

Mubarak: - Har startet dialog

President Hosni Mubarak sa i sin tale at en dialog om en fredelig maktoverføring er i gang, men samtidig sa han at han blir sittende til valget i september.

Demonstranter på Tahrir-plassen

Forventningene fra demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo om at president Hosni Mubarak ville annonsere sin avgang som president ble ikke innfridd da presidenten talte til nasjonen på egyptisk fjernsyn torsdag kveld.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har startet en god dialog. Vi har kommet til en prinsippiell enighet som skal få oss på rett spor for å få oss ut av denne krisen. Vi skal fortsette denne dialogen og få en fredelig maktoverføring fram til valget i september, sa 82 år gamle Hosni Mubarak.

Han sier at han er forpliktet til å beskytte grunnloven fram til september og har i tillegg foreslått seks grunnlovsendringer.

– Makten vil bli overtført til den som vinner det neste valget, sa Mubarak, som sa at han ikke kommer til å forlate landet.

Han sa også at Egypt ikke vil bli godta å bli diktert av andre stater.

Demonstrantene raser

Da det ble klart at Mubarak slett ikke kom til å annonsere at han trekker seg som president, var reaksjonene sterke blant demonstrantene på Tahrir-plassen.

Mubarak overfører i stedet fullmakter til visepresident Omar Suleiman.

Rasende menneskemengder på Tahrir-plassen vifter med sko og roper «Ned, ned med Hosni Mubarak», melder Reuters.

Mange av demonstrantene ser ut til å bevege seg fra Tahrir-plassen og mot presidentens residens.

Snakket til de unge

I talen henvendte Mubarak seg spesielt til de unge.

– Jeg snakker til de unge på Tahrir-plassen og over hele Egypt.

Slik åpnet Hosni Mubarak talen sin på egyptisk fjernsyn, som startet klokken 21.47 norsk tid. Han snakket også om da han selv var ung og gikk inn i militæret.

Han sa også at han ville lytte til de unge. Han sa også at de som er blitt drept under urolighetene i landet ikke har dødd forgjeves.

Visepresidenten: – Gå hjem

Mubarak gjentok igjen at han ikke kommer til å stille til gjenvalg under presidentvalget i september.

I sin tale til folket henvendte også visepresident Omar Suleiman til de unge demonstrantene og ba dem om å vendte tilbake til hverdagen.

– Til dere unge: Gå hjem, gå tilbake til arbeidet. Nasjonen trenger dere til utvikling og samfunnsbygging, og ikke til å skape kaos og svekke Egypt, sa Suleiman.

– Håper de finner veien til demokrati

– Jeg håper av hele mitt hjerte for Egypts begynnende demokrati at de tar seg tid til å lage strukturer og prinsipper som vil hjelpe dem å finne veien til demokrati og ikke en annen form for diktatur, et religiøst diktatur slik som i Iran, uttalte Frankrikes president Nicolas Sarkozy ifølge AFP etter Mubaraks tale

EUs Catherine Ashton sa at tiden for å skifte ut landets ledelse «er nå», melder nyhetsbyrået AFP.

Israels forsvarsminister Ehud Barak understreker at det er opp til det egyptiske folk å bestemme hva fremtiden blir, melder NTB.

– Det er opp til det egyptiske folket å finne en måte å gjøre dette på i samsvar med grunnloven deres, sa Barak etter Mubaraks tale.

Rykter om avgang

Torsdag ettermiddag begynte det å komme meldinger om at Mubarak hadde hatt samtaler med visepresident Omar Suleiman.

Statsminister Ahmed Shafiq sa til BBC at Mubarak trolig ville trekke seg snart.

Da ryktene om at Mubarak muligens ville gå av nådde demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo gikk det et sus gjennom mengden. Stemningen ble svært opphisset blant de mange tusen demonstrantene som har slått leir i sentrum av Kairo.

I 17 dager har demonstrantene vist sin motstand mot Mubaraks 30 år lange styre.

Demonstrantene på Tahrir-plassen

Demonstrantene på Tahrir-plassen torsdag kveld.

Foto: Amr Nabil / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt