Hopp til innhold

- Mubarak vil tale til nasjonen i kveld

Egypts president Hosni Mubarak vil tale til nasjonen i kveld, melder statlig egyptisk fjernsyn. Samtidig har det kommet en rekke meldinger om at han trolig vil komme til å trekke seg.

Hosni Mubarak

Det spekuleres i om Hosni Mubarak vil trekke seg som president i Egypt i kveld.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Talsmann for den egyptiske regjeringen, Magdi Radi, opplyser at Mubarak vil tale til folket i kveld klokken 21 norsk tid.

En egyptisk offiser sier ifølge nyhetsbyrået AFP at demonstrantenes krav vil bli møtt.

– En avgjørelse om presidentene blir sittende eller går av vil komme i løpet av noen timer, sier en regjeringskilde til Reuters.

Statsminister Ahmed Shafiq sier til BBC at Mubarak vil trekke seg snart, og situasjonen i landet normaliseres.

Lederen for Mubaraks parti sier også at Mubarak vil innfri kravet fra folket, fordi det er viktigere å sikre stabiliteten i landet, enn at han fortsetter som president.

Obama: Historisk øyeblikk

Historie er i ferd med å bli skrevet i Egypt, sier USAs president Barack Obama. Han understreker igjen at USA ønsker en overgang til demokrati i Egypt.

USA følger situasjonen i Egypt svært tett, sa Obama torsdag etter at det ble kjent at Egypts president Hosni Mubarak skulle holde en tale for nasjonen.

– Det som er helt klart, er at vi er vitne til at det blir skrevet historie. Overgangens øyeblikk finner sted fordi Egypts befolkning krever forandring, sa den amerikanske presidenten.

Det er «en ny generasjon» egyptere som nå krever å få sin stemme hørt, påpekte han.

– De har møtt fram i et usedvanlig stort antall i alle aldre og fra alle samfunnslag, men det er unge mennesker som har stått i front.

Ifølge Obama vil USA fortsette å gjøre alt for å støtte en «ordnet og ekte overgang til demokrati» i Egypt.

– Og mens vi er vitne til det som finner sted, påminnes vi også om at vi lever i en sammenvevd verden. Det som skjer andre steder på kloden, påvirker hver og en av oss, sa den amerikanske presidenten.

Taler til folket i kveld

Generalsekretær Hossan Badrawi i regjeringspartiet NDP at president Hosni Mubarak «svært trolig» kommer til å tale til nasjonen i kveld, melder BBC.

Statlig egyptisk fjernsyn melder at Mubarak vil tale til nasjonen fra presidentpalasset i Kairo, melder Reuters. Nyhetsbyrået meldte tidligere på dagen at Mubarak hadde reist til Sharm el-Sheik.

En annen kilde høyt oppe i NDPs partiledelse sier at han håper at Mubarak vil overføre makten til visepresident Omar Suleiman.

CIA-sjef Leon Panetta sier at det er svært sannsynlig at Mubarak vil strekke seg senere i kveld, melder AFP.

CNN-journalist Christiane Amanpour skriver i en melding på Twitter at Mubarak ikke var til stede under et møte i et sentralt militært råd i dag, noe som tolkes som et sterkt tegn på at han vil gå av.

Egypts hær er klar til ål gripe inn, hvis demonstrantene i Kairo ikke godtar en plan om fredelig overføring av makten. Hæren ønsker et rolig maktskifte, melder fjernsynskanalen Al Arabiya.

Informasjonsminister: – Bare rykter

Tidligere på dagen sa statsminister Shafiq at det ble diskutert om Mubarak vil trekke seg.

Informasjonsminister Anas el-Fekky avviser alle spekulasjonene rundt Mubaraks avgang som rykter.

– Presidenten har fortsatt makten, og han går ikke av. Alt dere har hørt i mediene, er rykter, sier han ifølge NTB.

En representant for det egyptiske militæret sa på egyptisk fjernsyn torsdag at militæret ville starte å gjøre de nødvendige grep for å beskytte nasjonen og støtte kravet fra folket.

Video Mubarak kan gå av i kveld

SE VIDEO: Dagsrevyens innslag om Egypt 10. februar 2011.

Demonstrert i 17 dager

I 17 dager har demonstrantene vist sin motstand mot Mubaraks 30 år lange styre.

Flere tusen Mubarak-motstandere holder fortsatt stand på Tahrir-plassen i Kairo. De har sagt at de kommer til å bli værende på plassen helt til Mubarak går av som president.

Det gikk et sus gjennom folkemengden på Tahrir-plassen i Kairo, da ryktet spredte seg om at Egypts president Hosni Mubarak vil gå av. Stemningen ble mer opphisset enn noen gang de siste to ukene, skriver NTB.

Noen av de mange tusen på plassen var torsdag mest opptatt av om de militære ville gripe inn og ta kontroll over utviklingen. Men de aller fleste diskuterte om det virkelig var sant at Mubarak kom til å trekke seg i løpet av kvelden.

Soldater holdt vakt rundt plassen, og en avdeling med stridsvogner sto oppstilt i nærheten. De militære holdt seg imidlertid i ro, og det var ikke noe som tydet på at de ville gå til aksjon mot demonstrantene.

Tahrir-plassen

Tusenvis av demonstranter holder fortsatt stand på Tahrir-plassen i Kairo.

Foto: MARCO LONGARI / Afp