I Tyskland er det satt i gang et forskningsprosjekt som skal fange CO2-utslipp fra gasskraftverk for å hindre overoppheting av kloden. Prosjektet i Ketzin har som mål å finne ut hva som skjer når CO2-lagres.
Resultatene fra forskningsprosjektet skal kunne brukes i praksis, blant annet ved gasskraftverket på Mongstad.
Les også:
Ifølge Oliver Krischer fra det tyske miljøpartiet De Grønne, vil eksperimentene som gjøres aldri komme seg forbi forskningsstadiet.
– Dette er en dødfødt teknologi som er altfor kostbar og usikker til at den vil bli brukt i praksis, sier Krischer. Dermed setter han spørsmålstegn ved den norske regjeringens prestisjeprosjekt på Mongstad.
Les mer:
Miljøprosjektet på Mongstad
I 2006 ble det inngått en avtale med Statoil om bygging av et gasskraftverk på Mongstad hvor CO2-utslippene skulle skilles ut og lagres innen 2014.
Les:
Les også:
CO2-fangst og lagring er dødfødt, mener Oliver Krischer fra det tyske miljøpartiet De Grønne.
Foto: Linda Reinholdtsen / NRKStatsminister Jens Stoltenberg har kalt miljøprosjktet for Norges månelanding.
– Det blir et viktig gjennombrudd for å få ned utslippene i Norge, og når vi lykkes vil verden følge etter, sier Stoltenberg om prosjektet.
Men i følge Krischer, er det det lite sannsynlig at Europas mektigste økonomi vil følge etter, selv om man skulle lykkes på Mongstad.
Les:
Les:
Politisk motstand
Krischer mener at det er mange tyske politikere og befolkningen ellers som er imot CO2-lagring.
– Mange tyskere frykter at gassen skal sive opp igjen og føre til kvelning, siden karbondioksid verken kan luktes eller ses, sier Krischer.
– De mener det er mye billigere og tryggere å satse på fornybar energi, legger han til.
– CO2-lagring er ikke farlig
Men en av de ansvarlige for CO2-lagringen Klaus Böttcher, rørledningssjef i gassimportøren Verbundnetz Gas Ag, frykter ikke at noe skal lekke opp.
Huset hans befinner seg over selve CO2-lageret, og han er helt sikker på at kullsyren vil holde seg i steinformasjonen 700 meter under bakken.
Verbundnetz Gas har lang erfaring med å lagre naturgass i geologiske formasjoner under bakken.
Holdningsarbeid må til for at befolkningen skal forstå at CO2-lagring er trygt, mener nettsjefen.
– Når tyskere får mer kunnskap om lagring vil stemningen snu, sier Böttcher til NRK.