Hopp til innhold

– En miljøpolitisk skandale

Naturvernsorganisasjonene raser mot beslutningen om å utsette «månelandingen» på Mongstad til neste stortingsperiode.

Video Bellona reaksjoner

VIDEO: – Dette er en svart dag for norsk miljøteknologi, sier Marius Holm i Bellona.

Den opprinnelige planen var at testanlegget på Mongstad skulle være klart i 2010. Nå vil ikke beslutningen om å bevilge milliarder til rensing av gasskraftverket tas før i 2014.

Les: Månelandingen på Mongstad utsettes

Bellonas nestleder Marius Holm mener regjeringen har brutt det viktigste miljøløftet de noen gang har gitt.

– Det er en miljøpolitisk skandale, og det verste jeg har opplevd i mine ti år i norsk miljøpolitikk, sier Holm til NRK.

Holm kaller tilliten til Kristin Halvorsen, Jens Stoltenberg og Senterpartiet for «grove feilvurderinger», og mener norsk miljøteknologi blir satt kraftig tilbake.

– Det føles som å bli dolket i ryggen. Vi har brukt mye tid på å forsvare denne beslutningen, og for oss føles dette vondt, men det er først og fremst en svart dag for norsk miljøteknologi. Norges forsprang på CO2-håndtering blir borte med denne utsettelsen, sier Holm.

Les: Vil slippe ut Mongstad-CO2

– Vanskelig å leve med

Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener det er uforsvarlig å starte tidligere enn 2014, og sa tidligere til NRK at man har støtt på flere utfordinger enn ventet underveis.

– Det er ikke reelt at det har oppstått problemer i Mongstad-prosjektet. Det eneste problemet dette prosjektet har støtt på er dårlig politisk ledelse i OED, og et Statoil som har trenert prosjektet og drevet skremselspropaganda om kostnader, sier Holm.

Les: Gassnova-direktør: Utsett Mongstad

Holm mener at Riis-Johansen har ansvaret, men tror mange av stortingsrepresentantene vil ha problemer med å leve med løftebruddet.

– Han har ansvaret for at staten ikke er i stand til å oppfylle den avtalen de har inngått. Jeg synes først og fremst at hele regjeringen må vurdere om de synes det er ålreit at de bryter det aller viktigste miljøløftet som denne regjeringen har gitt. Det tror jeg blir veldig vanskelig å leve med for mange av de stortingsrepresentantene som jeg kjenner i de rødgrønne partiene, sier Holm.

Les: Regjeringen bryter Mongstad-avtalen

– Flaut for regjeringen

Einar Håndlykken, daglig leder Miljøstiftelsen ZERO

Einar Håndlykken i ZERO.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Einar Håndlykken, daglig leder i miljøstiftelsen ZERO, er også skuffet over avgjørelsen. Utsettelsen kan føre til at en ny regjering skrinlegger hele prosjektet.

– Det er flaut for regjeringen. De sier i realiteten fra seg hele saken, sier Håndlykken til NRK.

Han er imidlertid ikke overrasket over utsettelsen.

– Det kommer ikke som noe sjokk, men det er jo veldig synd. Nå går mange millioner tonn CO2 opp i atmostfæren uten at det hadde behøvd å gjøre det. I tillegg mister Norge lederrollen internasjonalt, og bidrar til en forsinkelse av teknologien på verdensbasis, sier han.

– Når de må utsette prosjektet etter 12 års utredning, er det noe som har gått alvorlig galt, sier Håndlykken.

Ifølge ZERO vil Mongstad fortsette å slippe ut 2,2 millioner tonn CO2 årlig frem til 2018, utslipp som tilsvarer 900.000 biler.

– Dødsdom for månelandingen

Ole Elvevold/NU

Ola Elvevold i Natur og Ungdom.

Foto: Jo Straube/NU

Ola Elvevold i Natur og Ungdom varsler at organisasjonen til kjempe mot en forlengelse av Mongstads utslippstillatelse etter 2014.

– Hvis norske klimamål skal nås, må utslippene begynne å gå ned innen 2015. Klimaet tåler ikke mer forurensende gasskraft, og vi forventer at statsministeren gjør klart at det er stengetid for Mongstad i 2014, skriver Elvevold i en pressemelding.

– Den såkalte månelandingen har vært Jens Stoltenbergs store klimaprosjekt. Nå har statsministeren satt sitt eget hjertebarn ut i skogen for å dø, sier Elvevold.

Elvevold sier han er skuffet over at avgjørelsen skyves over på et ukjent stortingsflertall.

– Det finnes nå ikke et eneste gasskraftløfte den rødgrønne regjeringen ikke har brutt. Jens Stoltenberg har kastet bort to stortingsperioder med en flertallsregjering uten å få til noen ting for CO2-fangst og -lagring, sier han.

– SV er blitt lurt

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv tror aldri han får se CO2-rensing på Mongstad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet sier til NTB at han ikke har tro på CO2-rensing på Mongstad så lenge han lever.

– CO2-frie gasskraftverk er en umulighet. Her i Norge kan vi ingenting om gasskraft, i motsetning til land som Nederland og Tyskland. Når de ikke går inn for rensing, burde vi innse at det er urealistisk, sier han.

Oddekalv mener SV ble lurt med på noe som aldri lar seg realisere.

– Norge har verdens mest fornybare energi og er så rike på vannkraft. Vi trenger ikke gasskraften. Pengene som er gitt til Mongstad, har gått til å holde liv i et døende raffineri hvor leveransene daler, sier han til NTB.

KrFs miljøpolitiske talskvinne, Line Henriette Hjerndal, mener miljøminister Erik Solheim bør trekke utslippstillatelsen til Mongstad.

– Tidsplanen var et solid nederlag for SV i 2006. Nå må partiet og Solheim stå opp. Det er derfor han sitter i den jobben, sier Hjemdal til NTB.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener regjeringen kommer til å slite med troverdigheten i miljøpolitikken:

Video Magnus Takvam

VIDEO: Magnus Takvam om Mongstad-utsettelsen.

AKTUELT NÅ