Astrid Smeplass
Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Astrid Smeplass elsker fortsatt DDE og Rosenborg

23-åringen har bodd i Oslo i seks år, men ber fortsatt om Rosenborg-sanger på fest. Nå er jenta med den brede dialekta klar for en svær verdensturne.

– Akkurat nå gru-gleder jeg meg. Det er jo den største turneen jeg noen sinne har vært på, så det kribler litt i magen. Men det tror jeg bare er sunt for meg.

Først da Smeplass endte på en femteplass i «Idol» i 2013 fikk folk opp øynene for jenta fra Berkåk i Rennebu. Nå er ny musikk på vei, og til våren skal hun ut på verdensturne. 50 konserter på under tre måneder.

– Jeg er spent på om jeg klarer å holde «koken» over så lang tid.

Foreldrene hennes skjønte tidlig at hun var over gjennomsnittet opptatt av musikk, og sendte henne på både piano- og sangtimer. Da Astrid Smeplass selv oppdaget Britney Spears på barneskolen, tenkte hun «sånn vil jeg også bli».

Astrid Smeplass på Idol 2013

Astrid Smeplass ble først kjent gjennom deltagelsen i Idol i 2013. Der endte hun på femteplass.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Så gikk drømmen over til å bli fotballspiller, før hun meldte seg på Idol som 16-åring.

Astrid Smeplass er den andre av fem finalister i kåringen av Årets trønder 2019. På søndag annonserte vi Odd Reitan. Folk kan stemme på sin favoritt på fredag, når alle er avslørt.

Sluttet på videregående

– Jeg husker Idol og tiden etter som høydepunktet i livet mitt. Jeg følte at jeg var på toppen av verden. Det var så befriende å skjønne hva jeg ville gjøre med livet mitt, sier Astrid Smeplass.

– Men etter Idol kjente jeg at det var mye å sjonglere både skole, fotball og musikk. Da måtte jeg bestemme meg for å enten satse på skolen, eller musikken.

Som 17-åringen flyttet hun til hovedstaden, og bestemte seg for å satse på en karriere som artist.

– Det var litt tabu å være «dropout». Det var rart å si «nå skal jeg slutte på skolen for å bli artist», men jeg er veldig glad for at jeg tok den beslutningen.

– Skolen kan jeg alltids ta igjen senere, det kunne jeg ikke gjort med musikken. Jeg måtte smi mens jernet var varmt, sier hun.

Astrid Smeplass

Idol-deltagelsen ble starten på karrieren for Astrid Smeplass. Etter konkurransen flyttet hun til Oslo for å satse på musikken.

Foto: Helene Solheim / NRK

Blir stoppa på gata i USA

Og det ser ut til at det ble riktig beslutning.

– Jeg håper jeg kan holde med på musikk så lenge jeg synes det er artig, og folk hører på musikken min. Akkurat nå synes jeg musikk er det gøyeste i verden, og kan ikke se for meg å jobbe med noe annet.

De siste årene har hun turnert i både USA og Europa.

Hun forteller at det å reise er det beste med å være artist. Da får hun sett menneskene bak streamingtallene på Spotify, og møtt de som hører på musikken hennes.

Astrid Smeplass spiller live!

Smeplass har de siste årene både gjort konserter i inn- og utland.

Foto: Jonas Jeremiassen Tomter / NRK P3

Men selv om hun har nesten sju millioner månedlige lyttere på Spotify, er det fåtallet som stopper henne på gata.

– En sjelden gang kommer det folk bort og sier at de hører på musikken min. Det er kanskje litt typisk skandinavisk å være litt sjenert på akkurat det. Det er faktisk flere som kommer bort til meg i USA, ler hun.

– Presset kan være overveldende

23-åringen har vært åpen om at det ikke alltid har vært like lett for henne.

I serien «Haik» på NRK fortalte hun at 2018 var et vanskelig år for henne.

– I fjor var det flere dårlige dager enn gode i studio. Da jeg var på vei til studio håpet jeg at bilen skulle krasje inn i et eller annet sånn at jeg kunne dra hjem. Jeg bare ville ikke i studio,sa hun til NRK-programleder Christine Dancke.

– Jeg har alltid følt et behov for å være tøff, og at jeg ikke har hatt det så vanskelig. Samtidig håper jeg at folk får større forståelse for meg og musikken min når jeg velger å være åpen på hva jeg synes er vanskelig.

Astrid Smeplass

Smeplass tror at det er mange unge som kan relatere til presset hun føler på. – Å gi ut en låt tror jeg er litt det samme som å levere en eksamen, sier hun.

Foto: Helene Solheim / NRK

I 2019 snudde det for artisten. For første gang på lengre tid lanserte hun to EP-er, «Trust Issues» og «Down Low», som hun har skrevet selv.

– Det presset om å levere kan være veldig overveldende. Men jeg tror det er ganske likt som det alle andre kjenner på - enten man jobber eller er student. Folk har forventning til at du skal presterer.

– Å gi ut en låt tror jeg er litt det samme som å levere en eksamen. Da blir man vurdert, og får enten en karakter eller anmeldelse. Det kan være litt tøft innimellom.

– Elsker Rosenborg

Selv om Smeplass har bodd i Oslo de siste seks årene, elsker hun Trøndelag:

– Og trøndere! Og Rosenborg. Jeg har vokst opp med at Rosenborg er laget man skal heie på, og det henger fortsatt plakater fra 2006 på rommet mitt.

– Her forleden var jeg og noen venninner ute i Oslo, så spurte vi de som jobbet på nattklubben om de kunne spille noen Rosenborg-sanger. Det ville de ikke.

– Da koblet vi til telefonene til høyttaleranlegget, og satt på «Vi e alltid med Rosenborg». Så ble vi kasta ut, ler hun.

Astrid Smeplass

I 2020 står en stor verdensturné for tur. Men først skal hun hjem til Berkåk og feire jul med familien. – Pappa kommer alltid kjørende til Oslo og henter meg. Det er blitt en koselig tradisjon, sier hun.

Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

– Barna skal vokse opp med brunost, ski og DDE

Når hun får spørsmålet om hun ser seg selv i Los Angeles eller i Trøndelag om 10 år, er hun klar i talen:

– Da må det bli Trondheim. Jeg har egentlig ikke lyst til å få barn et annet sted enn i Norge. De skal vokse opp med brunost, ski og DDE. Og snakke trøndersk!

– Nå er jeg jo bare 23 år, men jeg tenker absolutt på det å stifte familie en dag. Barn er noe jeg gleder meg til å få. Ikke enda - men én gang i fremtiden, smiler hun.

– Hvor lenge skal du holde på med musikk?

– I første omgang er det album som står for tur, så får vi se hva som skjer. Det er så typisk meg, å bare «leve». Jeg skulle helt sikkert vært flinkere til å stoppe opp og se hvor langt jeg har kommet.