NRK Meny
Normal

Viser frem innsiden av døde dyr

Vitenskapsmuseet i Trondheim hadde suksess med å stille ut døde mennesker. Nå er turen kommet til dyrene: For første gang i Norge får besøkende se hvordan forskjellige dyr ser ut på innsiden.

Viser hvordan døde dyr ser ut på innsiden

TRE ULIKE TEKNIKKER: Teknikkene som er brukt til den nye utstillingen med døde dyr er skjelettering, plastinering og taksidermi.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Viser hvordan dyr ser ut på innsiden

SPENNENDE: Taksidermist Per Gätzschmann tror utstillingen vil oppleves spennende for folk.

Foto: Lars Erik SKjærseth / NRK

– Jeg tror utstillingen vil være spennende for folk. Ikke bare får man se kroppen til disse dyrene uten fjær og hår, men også skjelettene, sier taksidermist ved NTNU, Per Gätzschmann.

Gätzschmann har den siste tiden arbeidet med å klargjøre utvalgte dyr til den nye utstillingen «Lag på lag» ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Fra tirsdag vil besøkende ved museet få se utstoppede og svært detaljerte versjoner av jerv, rotte, spurvehauk, hønsehauk og kattugle.

Viser hvordan dyr ser ut på innsiden

DØDE DYR PÅ UTSTILLING: Tirsdag åpner Vitenskapsmuseet i Trondheim en ny utstilling som viser både muskler og skjelett til forskjellige utstoppede dyr.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Inspirert av utstilling med døde mennesker

For første gang i Norge vises ikke bare den ytre anatomien i form av utstoppede dyr, men også hvordan forskjellige dyr ser ut på innsiden, med muskler og skjelett.

Denne dyreutstillingen er sterkt inspirert av den spektakulære og populære utstillingen som viste frem døde mennesker, tidligere i høst.

– Det var slik vi viste menneskene i utstillingen «Body Worlds Vital», som skapte enorm interesse. Nå kan vi få lære om dyrene, sier formidlingssjef Randi Wenche Haugen ved NTNU Vitenskapsmuseet.

KUN I TRONDHEIM: «Body Worlds Vital» vises kun i Trondheim i Norge.

DØDE MENNESKER PÅ UTSTILLING: Se bildene fra da Vitenskapsmuseet klargjorde utstillingen «Body Worlds Vital» tidligere i høst.

Foto: Kristin Grønning / NRK

Kunnskap om dyrenes anatomi

Den indre anatomien til dyr er nok en ukjent verden for de fleste, men med dagens prepareringsteknikker er det nå mulig å vise fram det som skjules under fjær, hår og hud.

– Det er første gang i Norge at dyr blir vist frem på disse tre unike måtene: Utstoppet, plastinert og som skjelett, sier Haugen.

Teknikkene som er brukt til denne utstillingen er skjelettering, plastinering og taksidermi.

Utstillingen er et samarbeid mellom Vitenskapsmuseet og Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU.

Viser hvordan dyr ser ut på innsiden

ÅPNER TIRSDAG: Randi Wenche Haugen, Guus Wellesen og Per Gätzschmann ved NTNU håper utstillingen vil trekke mange folk, slik som «Body Worlds Vital» gjorde tidligere i høst.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK