Hopp til innhold

Vil oppdatere planene for ras og ekstremvær

Etter en periode med mange ras vil politikerne i Sør-Trøndelag ha en gjennomgang av beredskapsplanene for slike hendelser.

Ras Roan

Rundt 500 av innbyggerne i Roan er fortsatt isolert etter at det raste på den eneste veien inn til kommunesenteret fredag i forrige uke.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ras Svølgja

Dette raset sperret Fv 30 i Holtålen.

Foto: Per Magne Moan
Ras mellom Rissa og Vanvikan

Ras mellom Rissa og Vanvikan.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK
Ras Støren

Dette jordraset ved Støren stengte Dovrebanen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Vi har beredskapsplaner i dag, og det er ingen grunn til å ha mistillit til dem. Men når vi ønsker å ta tak i denne saken, kan det være greit å friske opp der vi står og være sikre på at dette er på plass. Det blir også hentet erfaringer fra disse konkrete situasjonene som kan være med på å avdekke om det skulle være flere behov, sier Karin Bjørkhaug (KrF), leder av samferdselskomiteen i Sør-Trøndelag.

Hun sier at saken ble vedtatt i fylkestinget som ble avsluttet torsdag.

Ønsker ny kartlegging

Bjørkhaug vil også ha en ny kartlegging av rasutsatte strekninger i Sør-Trøndelag.

– Jeg tror at både veivesenet og lokale folk og myndigheter har god kunnskap om hvor det er risiko for ras, og mange steder er sikret. Men med den klimasituasjonen vi har nå med økt nedbør, får vi en enda større utfordring. Vi har ikke hatt så mange ras som vi har hatt i det siste på lenge, lenge, sier Bjørkhaug.

Mange ras

Det har gått en rekke ras i Sør-Trøndelag de siste ukene. 10. mai ble fylkesvei 710 i Agdenes stengt etter et steinras.

Tre dager senere raste store mengder stein ut på fylkesvei 30 i Holtålen. Dette er hovedveien mellom Røros og Trondheim, og i skrivende stund er det fortsatt trafikkdirigering på stedet.

I slutten av mai og begynnelsen av juni var det både leirras på Kvål, og ras på fylkesveier i Selbu og mellom Åfjord og Rissa.

Fredag i forrige uke gikk det et ras som stengte både en vei og Dovrebanen ved Støren.

Hundrevis isolert

Dessuten raste det på den utsatte veien til Roan. Der er rundt halvparten av kommunens 1.000 innbyggere fortsatt isolert, og veien åpner tidligst i neste uke.

Tirsdag var det igjen bevegelse i grunnen ved Hage bru ved Støren, og Dovrebanen ble stengt igjen. Strekningen ble også stengt onsdag kveld, men i skrivende stund er den åpen.

Tirsdag ettermiddag raste det på fylkesvei 715 mellom Rørvik og Vanvikan.

Ukjent kostnad

Fylkeskommunen eier mange av de rasrammede veiene. Foreløpig er det ikke mulig å si hva rasene vil koste.

– Det går på at vi ikke er ferdige med sikringsarbeid og opprydding, og for Roan sin del vet vi ikke helt omfanget av skadene. Vi har kommet lenger med rasstedet i Haltdalen, men jeg har ikke tall på det, sier Karin Bjørkhaug.

I Trøndelag har det vært flere titalls skred bare det siste året. Verst var det i Roan som ble isolert da den eneste veien ble stengt.