NRK Meny
Normal

Vil lindre smerter

NTNU-forskere vil bedre livet for kreftpasienter

sykehus
Foto: ScanStockPhoto

Forskere ved NTNU skal prøve ut et nytt dataverktøy som skal gi kreftpasienter med store smerter et bedre liv. Seks land står bak metoden som utvikles i Trondheim, og har økonomisk støtte fra EU.

Vil få billedgjort smerten

Professor ved NTNU, Svein Kaasa
Foto: Erland Knutsen / NRK

Professor Stein Kåsa vil benytte mulighetene som finnes i en datamaskin til å hjelpe både pasient og lege. Målet er å få billedgjort pasientens smerte. Ved å spørre pasienten på en systematisk måte via datamaskin slik at pasientens opplysninger kommer inn i journalen, og at poliklinikken ved sykehuset kan kommunisere med både pasient og fastlege

Vil lindre smerte ved datakommunikasjon
Foto: Erland Knutsen / NRK

- Pasienter klarer ofte ikke å fortelle hvor sterke smerter de har, og får derfor heller ikke den behandlingen de har krav på, sier Kåsa. Det nye dataverktøyet skal gjøre det lettere for både pasient og lege å finne fram til rett smertebehandling.

Snart klart for utprøving

Ved hjelp av en skala fra som går opp til ti skal pasientene selv forklare hvor sterke smerter de har. Et problem hittil har vært at mange ikke forteller hvor vondt de har det, fordi de ikke vil innrømme det overfor seg selv eller legen. En viktig psykologisk årsak er at kreftsmerter forteller noe om hvor langt framskreden sykdommen er.

Seks land er med i EU-prosjektet som utvikles i Trondheim, og det er snart klart for utprøving på det nye St. Olavs Hospital.

- Vi er nå nesten fulldigitalisert ved St. Olavs Hospital, og på sengepostene får pasientene dataterminal på rommet. Vi vil kjøre tester på metoden når vi flytte inn i det nye sykehuset om et halvt års tid, sier professor Stein Kåsa.

St. Olavs hospital
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX