Osman vil ikke la barna få forsikringen etter mora

Osman Omer Osman nekter for å ha drept kona Marita Strøm fra Namsos. Derfor vil han heller ikke at de tre barna skal få utbetalt forsikringen etter henne.

Osman

Osman Omer Osman har sittet fengslet siden 2004. Han nekter på drapet på kona, og vil ikke gi barna forsikringspengene etter henne.

Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen

Det kom fram i Namdal tingrett i dag. Retten skal nå avgjøre om døtrene til avdøde Marita Strøm fra Namsos skal få utbetalt forsikringspengene etter mora.

Drept i Nord-Irak

Marita Strøm

Marita Strøm etterlot seg forsikringer på til sammen 980.000 kroner.

Foto: privat

Strøm ble skutt og drept under en ferietur i Nord-Irak 3. september 2004, og hennes ektemann Osman Omer Osman ble senere dømt til livsvarig fengsel i Nord-Irak for drapet.

Likevel gjør Osman fortsatt krav på sin drepte ektefelles livsforsikringer på til sammen 980.000 kroner.

– Jeg ønsker barna mine alt godt her i verden, men trenger pengene selv. Fraskriver jeg meg disse pengene, vil det være det samme som å innrømme at jeg stod bak drapet, sa Osman da han vitnet over telefon fra et fengsel i Nord-Irak i formiddag.

Dømt i 2005

Osman Omer Osman og to medhjelpere ble dømt for drapet på Marita Strøm i oktober 2005, men krever altså likevel livsforsikringen etter henne.

Hadde han blitt dømt for drapet i Norge, ville erstatningen automatisk ha gått til parets tre barn i alderen åtte til 12 år. Men erstatning til barna var ikke en del av straffesaken i Nord-Irak.

Ifølge livspolisen hennes har Osman som ektemann krav på 60 prosent av forsikringspengene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Marita Strøm-saken

Advokatene Brynjar Meling (t.v.) og Endre Lysø i Namdal tingrett i formiddag.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Rettskraftig dom

– I Norge ville arvespørsmålet blitt avgjort samtidig som straffesaken. Nå må vi gjennom en sivil sak i Norge, og trenger derfor en rettskraftig dom for at barna skal få arve sin mor, sier advokat Endre Lysø, som representerer Marita Strøms døtre.

Osman Omer Osman forklarte i Namdal tingrett i dag at de to mennene som skjøt og drepte Marita Strøm, var helt ukjente for han. Han kunne heller ikke forklare hva motivet for drapet skulle være.

– Under avhørene før rettssaken ble jeg utsatt for langvarig tortur i fengselet. Derfor tilstod jeg til slutt et drap jeg ikke har stått bak, hevdet han i retten.

– En trist sak

Advokat Brynjar Meling representerer Osman Omer Osman, men han har ikke fått tillatelse til å besøke han i fengselet i Nord-Irak.

– Dette er en trist sak på alle måter, men vi må forsøke å forstå Osman. Han er jo norsk statsborger, og håper fortsatt å få sone straffen sin i et norsk fengsel. Jeg tror ikke pengene er det viktigste for han. Enda viktigere er det å understreke at en fraskrivele av forsikringspengene, er en innrømmelse av drapet, sier Meling.

I retten i dag ble dommen fra 2005 lest opp. Der kommer det fram at Osman bestilte drapet på sin kone ut fra økonomiske motiver.

– Hadde våre krangler

– Dette er ikke riktig. Mens vi bodde sammen i Namsos hadde vi våre krangler, men ikke så alvorlige at jeg ville skille meg fra henne, og drepe henne, sa Osman i retten.

Evy Strøm

Evy Strøm har omsorgen for to av døtrene til Marita Strøm.

Foto: Silje Kolås, NRK

To av Marita Strøms søstre fulgte i dag rettssaken i Namsos. Evy Strøm har i dag omsorgen for den eldste og yngste datteren til sin avdøde søster.

– Dette er en svært vanskelig dag for oss, men vi må være tilstede slik at vi kan forklare barna hva som har foregått. De spør oss mye om saken, men jeg skal innrømme at det var tøft å høre Osman forklare seg, sier hun til NRK.

– Har klart seg bra

Strøm sier at de tre jentene har klart seg ganske bra etter at mora ble drept i 2004.

– Men det er noen utfordringer som vi må takle. Disse pengene vil komme godt med for ungene når de vokser til, og den eldste har veldig lyst til å bruke dem til å kjøpe et hus slik at jentene kan få bo sammen, sier Evy Strøm.

– Saken har vært en stor belastning for de tre døtrene og Strøm-familien i Namsos. Barna har jo hatt behov for pengene i disse årene under oppveksten og til utdanning. Dette kommer som en ekstra belastning etter at de mistet sin mor på mest mulig tragisk vis, understreker Endre Lysø.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.