Torturpåstander bekymrer Amnesty

Amnesty er bekymret over torturpåstander i Irak. Mener norske myndigheter bør følge nøye med på hva som skjer med de utviste Osmanbrødrene fra Namsos.

Osman Omer Osman
Foto: Kjell A. Olsen / Scanpix

Amnesty International mener norske myndigheter bør følge nøye med på hva som skjer med de utviste Osmanbrødrene fra Namsos.

Rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty er bekymret, han ser ikke bort fra at de to kan ha vært utsatt for tortur etter hjemsendelsen.

- Vi har ikke så mye oppdatert informasjon om hva som skjer i Nord-Irak, men det vi kan si er at dette ikke akkurat er et område der rettsstatlige kontroller er på plass. Folk ser ikke nøye over skuldrene på politiet i forhold til hvilke metoder de bruker.

- Du ser ikke bort i fra at Osmanbrødrene kan ha vært utsatt for tortur?

- Det er ikke noe som overrasker meg om det er tilfelle, nei.

Slått med balltre

Det var i dag tidlig NRK Trøndelag kunne fortelle at Fahrad Osmans tidligere samboer Solgunn Tømmermo i Namsos hadde fått opplysninger om at de to Osmanbrødrene ble torturert i fengsel i Nord-Irak.

- Så vidt vi vet sitter de ennå i fengsel og blir slått med blant annet balltre, forteller Tømmermo.

Etter at brødrene Fahrad og Hiwa Osman ble utvist fra Norge for å ha brukt falsk identitet for en drøy måned siden, har få hatt kontakt med dem.

Brødrene til den drapsdømte Osman Omer Osman skal i følge familien altså være utsatt for vold og skal sitte i fengsel.

- Asylsøkere glemmes

NRK har i hele dag prøvd å få tak i lederen for Utlendingsnemda for å høre om de har gjort noe for å sjekke opplysningen, men henvendelsene har ikke blitt besvart.

Amnesty mener norske myndigheter er lite flinke til å følge opp slike saker.

- Generelt sett har jeg ikke inntrykk av at de er opptatt av å følge med på hva som skjer med returnerte asylsøkere, de er stort sett glemt så snart de forlater landet, sier Gerald Folkvord i Amnesty.