Massemobiliserer for mer friluftsliv

Et nasjonalt prosjekt skal sørge for at 2015 blir året folk kommer seg opp fra sofaen og ut i det fri.

Solnedgang over Trollheimen

TROLLHEIMEN: I Trøndelag er veien kort til mange turvennlige natur- og fjellområder.

Foto: Øyvind Blomstereng

– Vi oppfordrer folk først og fremst til å gjøre det som faller dem naturlig. Å ta på seg sko og utforske nærmiljøet, sier Karoline Elisabeth Sandborg, informasjonsrådgiver for Friluftslivets år 2015.

Helsefremmende effekt

Det er Klima- og miljødepartementet som har tatt initiativ til Friluftslivets år. Prosjektet driftes av organisasjonen Norsk Friluftsliv i samarbeid med en rekke lokale lag og foreninger. Målet er at folk i alle aldersgrupper skal bli inspirert til å tilbringe mer tid ute i naturen.

– Friluftslivet gir så mye glede og opplevelser for den enkelte. Det er helsebringende og man får et rikere og morsommere liv, forklarer Sandborg.

Hun kaller årets prosjekt en folkefest med lavterskeltilbud i fokus.

Karoline Elisabeth Sandborg

UTFORSK NÆRMILJØET: Slik lyder oppfordringen fra Karoline Elisabeth Sandborg, informasjonsrådgiver for Friluftslivets år 2015.

Foto: Norsk Friluftsliv

– Det er en massemobilisering av friluftslivet, enten man velger å dingle med beina fra en brygge eller å gå en tur i parken, sier hun.

Overnatt på Torvet

Tirsdag 13. januar er det åpningsmarkeringer over hele landet, med arrangementer for store og små. Overnatting ute i det fri er en felles oppfordring, og i Trondheim kan man velge å slå leir midt i sentrum.

– Det går fint an å kikke på stjernehimmelen fra Torvet også, understreker informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening, Jonny Remmereit.

Han opplyser at det vil bli arrangert mange ulike turer og aktiviteter gjennom hele 2015.

Hva som skjer i ditt nærmiljø kan du enkelt finne ut via oversikten på Friluftslivetsar.no.

Jonny Remmereit informasjonssjef Trondhjems Turistforening

UT PÅ TUR: Jonny Remmereit og Trondhjems Turistforening håper Friluftslivets år vil inspirere turglade trøndere.

Foto: Eva Laukøy / NRK

– Smart satsing

Remmereit har tro på at prosjektet vil slå an og viser til den siste levekårsundersøkelsen gjort av Statistisk sentralbyrå.

– Der har åtte av ti svart at de går tur i skog og fjell. Når vi potensielt kan nå 80 prosent av befolkningen, er Friluftslivets år en veldig smart satsing, sier han og legger til:

– Å aktivisere befolkningen er utfordrende. Vi ser store sprik når det gjelder fysisk form. Derfor er dette prosjektet også sårt tiltrengt.

Remmereit mener det blir viktig å fremme lignende prosjekter i framtida.

– Vi skal få folk ut på tur, og deretter må vi sørge for at utviklingen fortsetter på både kommunalt og politisk plan, sier han.