Varsler femårsflom

Sommeren i Trøndelag lar vente på seg. Nå varsler NVE flom i deler av Trøndelag.

Mye vann i Namsen

Det kan bli ei fuktig helg for laksefiskerne i Namsen i helga. Men NVE regner ikke med at den vil gå over sine bredder når de varsler femårsflom.

Foto: Privat

Om du synes sommeren så langt har vært begredelig, så bare vent til helga. Da blir det enda verre. Norges vassdrags- og energidirektorat varsler 50mm eller mer i nedbør fra fredag til lørdag.

- Det vi venter er at det skal begynne å regne ganske kraftig fra fredag og utover lørdagen. Det vil føre til at vannføringen vil øke ganske kraftig i mindre bekker og større elver, sier vakthavende hydrolog i NVE, Erik Holmqvist.

Les også:

Lite skader

NVE har derfor sendt ut varsel om femårsflom både i Nord- og Sør-Trøndelag for helga. Femårsflom er en flom som gjentar seg omtrent hvert femte år.

- Foreløpig er vi usikre om nedbøren vil føre til at elver vil gå over sine bredder. Normalt bør ikke dette gi store problemer eller skader. Men vi er i en tid på året da campingplasser tar i bruk områder som kan være utsatte, sier Holmqvist.

I tillegg kan en del kjellere få merke nedbøren.

- Flomvarslet ligger helt i grenseland for hvor man begynner å få skader.

Se værmeldingen for helga:

Uvanlig

Det er forholdsvis uvanlig at NVE sender ut flomvarsel for Trøndelag i juni. Vanligvis kommer slike varsler på sensommeren eller høsten.

- Regnværet som kommer til helga er kraftig til å være i midten av juni. Trønderne får nok vente på sommeren litt til, sier hydrologen.