Hopp til innhold

Utvikler smarte klær til ekstremvær

Klær som skal si ifra når kroppen blir nedkjølt er nå under utvikling i Trondheim.

Intelligente ekstremklær

Her er en av prototypene som nå skal videreutvikles for å overvåke arbeidere i ekstreme omgivelser.

Foto: SINTEF

Prosjektet SmartPro går ut på å videreutvikle ny og smartere beskyttelsesbekledning for ekstreme forhold. Avanserte sensorer er integrert i arbeidsklærne for å overvåke temperaturen og tilstanden til den som bruker utstyret, og varsle ifra hvis kroppen blir for hardt belastet, skriver Gemini.

– Vi tror at det kan være med å bidra til en sikrere og tryggere arbeidshverdag for arbeidere i ekstreme omgivelser, sier Øystein Wiggen, forsker ved SINTEF til NRK.

Øystein Wiggen

Forsker Øystein Wiggen er ned på å utvikle intelligente ekstremklær.

Foto: SINTEF

Hjelper med beslutninger

Wiggen er fysiolog og har jobbet med å utvikle smarte klær siden 2008. SmartPro er et samarbeidsprosjekt mellom SINTEF og Finnish Institute of Occupational health.

– Nå skal vi videreutvikle dette for å få det til å bli så funksjonelt og anvendelig som mulig. For mange temperaturer, ulike arbeidssituasjoner, intensitet og lignende faktorer, som påvirker klærne på ulike måter, sier Wiggen.

Planen er at denne jakken skal fungere som et beslutningsstøtteverktøy for arbeid i ekstreme omgivelser.

– En slik type sensorikk i bekledningen vil være med å finne ut hvilke omgivelser vedkommende blir eksponert for. I tillegg monitorerer vi fysiologien til vedkommende som kan være med å si ifra om at "han begynner å bli litt for kald, her kan vi følge litt ekstra med, eller anbefale han å få varmet seg opp.", forklarer Wiggen.

Intelligente ekstremklær

Illustrasjon: Planen er at sensoren skal registrere de ytre omgivelsene og kroppen til en person når man arbeider i ekstreme forhold.

Foto: SINTEF

Målinger

Prosjektet er helt i startfasen, og til høsten skal 30 forsøkspersoner teste ut produktet i klimalabratoriumet hos SINTEF.

– Vi har klimarom hvor vi kan simulere mange forskjellige omgivelser, fra 30 minus til 50 plussgrader. Testpersonene skal gjøre forskjellige typer arbeid for at vi skal se hvordan dette påvirker sensorene i bekledingen.

Temperatur og fuktighet overvåkes av sensorer både inni og på utsiden av klærne, og i tillegg måles hudtemperatur.

– Når du blir varm, øker varmeproduksjonen din og du må kvitte deg med mer varme. Det påvirker sensorene i bekledningen, fordi jakken også blir varmere. Når jakken blir varmere fordi vedkommende jobber hardere, så betyr ikke det at omgivelsene utenfor er annerledes. Det skal ut fra dette utvikles algoritmer for å gi et riktig bilde av tilværelsen og omgivelsene til enhver tid, forklarer Wiggen.