I august 2022 startet politiet etterforskning av en kommuneoverlege i Trøndelag, etter å ha blitt varslet av Statens helsetilsyn om mulige straffbare forhold.
Politiet jobber med en omfattende etterforskning av saken. Per nå er det 89 personer med status som fornærmet som har forklart seg for politiet.
– På bakgrunn av det som er fremkommet i etterforskningen så langt, har påtalemyndigheten funnet grunn til å utvide siktelsen mot tidligere kommuneoverlege til voldtekt i 34 saker.
Det sier Eivind Guldseth. Han er politifaglig etterforskningsleder i saken ved Trøndelag politidistrikt.
Eivind Guldseth er etterforskningsleder ved Trøndelag politidistrikt.
Foto: Bjarte Johannesen / NRKUtvidet siktelse i 34 saker
Han sier siktelsen er en foreløpig siktelse, som kan bli justert i løpet av etterforskningen etter hvert som det kommer ny informasjon i saken.
– Det er ikke en tiltale og ikke en ferdig siktelse, det er bare en arbeidssiktelse slik at partene i saken er kjent med omfanget og de vurderingene som gjøres underveis i etterforskningen, sier han.
Den siktede har ikke erkjent straffskyld. Han fikk sparken fra jobben i januar i år.
Fra før var han siktet for å ha misbrukt sin stilling til å ha skaffet seg seksuell omgang.
Den utvidede siktelsen omfatter 34 forhold hvor siktede skal ha hatt seksuell omgang med pasienter, som politiet mener har vært ute av stand til å motsette seg handlingen.
Den seksuelle omgangen har vært masturbasjon eller bevegelser på en masturbasjonslignende måte.
Guldseth sier det som legges til grunn for å si at kvinnene ikke har vært i stand til å motsette seg handlingen, blant annet er at de har sittet i gynekologstol når det skjedde.
NRK forklarer
Hvorfor er den tidligere kommuneoverlegen siktet for voldtekt?
Varslet om ubehagelige underlivsundersøkelser
18. juli 2022 vedtok Statens helsetilsyn å midlertidig suspendere autorisasjonen til kommuneoverlegen i Frosta kommune i Trøndelag.
Årsaken var flere varsler fra pasienter om krenkende og ubehagelig atferd i forbindelse med underlivsundersøkelser.
Det var Statsforvalteren i Trøndelag som sendte saken videre til Statens helsetilsyn, etter å ha mottatt klager mot legen.
Siktet for voldtekt i 34 saker
24. august 2022 ble legen siktet av politiet etter straffelovens paragraf 295 – for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang.
Politiet fant «en betydelig mengde videomateriale» da de ransaket den siktedes legekontor.
23. mai 2023 opplyste politiet at 89 kvinner har status som fornærmet i straffesaken. Siktelsen ble utvidet til voldtekt i 34 saker:
«Den seksuelle omgangen har vært masturbasjon eller bevegelser på en masturbasjonslignende måte i strid med straffelovens paragraf 292, jamfør paragraf 291 om voldtekt.»
Legen nekter straffskyld
Politiet hadde sitt første avhør med den siktede legen i starten av november 2022.
Legen nekter straffskyld, ifølge forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen.
Legen har klaget på vedtaket fra Statens helsetilsyn om suspendert autorisasjon. 16. januar 2023 ble suspensjonen forlenget i seks måneder.
Legen fikk advarsel i 2007
I 2007 fikk legen en advarsel fra Statens helsetilsyn etter at han ifølge tre kvinnelige pasienter skal ha tilbudt klitorismassasje i forbindelse med gynekologiske undersøkelser.
I 2017 ble legen klaget inn til daværende Fylkesmannen av en kvinne. Hun forklarte hun ville sjekke håndleddet, men at legen skal ha befølt henne på rumpa.
Fylkesmannen svarte med at saken kunne løses gjennom samtale mellom legen og pasienten.
Beskyldninger helt tilbake til 90-tallet
Bistandsadvokat Camilla Hagen har opplyst til NRK at rundt ti kvinner har henvendt seg til henne med ulike pasienthistorier som ligner hverandre.
Det dreier seg om overmaktsforhold knyttet til underlivsundersøkelser og opplevd seksuell atferd fra legens side, forklarer bistandsadvokaten.
Blant dem er en kvinne som har fortalt om ubehagelige opplevelser med legen allerede på 1990-tallet.
Over 130 kvinner har tatt kontakt
Over 130 kvinner har ringt kontakttelefonen som Frosta kommune opprettet 24. august 2022 – den dagen legen ble siktet av politiet.
24. januar 2023 ble legen formelt sagt opp av kommunen, etter en lengre oppsigelsesprosess.
Da legen arbeidet som fastlege og kommuneoverlege, hadde han rundt 850 pasienter på fastlegelisten sin.
Fornøyde med at det skjer en utvikling
Bistandsadvokat Camilla Hagen representerer flere av de fornærmede kvinnene.
– Mine klienter er orientert om pressemeldingen som har kommet fra politiet i dag. De er fornøyde med at det nå skjer en utvikling i saken, og for øvrig er de avventende til at politiet må ha tid til å drive den etterforskningen som er nødvendig for saken, sier Hagen.
Hun legger til at enkelte av dem ønsker å formidle at det er godt å bli trodd og lyttet til.
Advokat Camilla Hagen.
Foto: Eivind Aabakken / NRKVurderer fortløpende
Det gjenstår fremdeles en god del etterforskning i saken. Påtalemyndigheten vil vurdere fortløpende om siktelsen skal ytterligere utvides.
– Denne arbeidssiktelsen endrer ingen ting for politiets del. Vi fortsetter på samme måte, gjennomgår video og avhører fornærmede som eventuelt tar kontakt og mener seg utsatt for ting, sier Guldseth.
– Så vil det på et tidspunkt bli vurdert et nytt avhør av siktede dersom han ønsker å forklare seg for politiet.
Politiet at personer som er berørt i saken kan kontakte NOK (46 93 69 77) eller Støttesenter for kriminalitetsutsatte (40 44 65 19) for råd og veiledning.