Hopp til innhold

Trondheim anmeldt for flere tusen lovbrudd i eldreomsorgen

Trondheim kommune er politianmeldt av Arbeidstilsynet for grove brudd på Arbeidsmiljøloven i helse- og omsorgstjenesten. I alt er kommunen anmeldt for 26.100 lovbrudd i 2010.

Trondheim kommune politianmeldt

Trondheim kommune er anmeldt for flere tusen brudd på Arbeidsmiljøloven innen eldreomsorgen. For to dager siden skrøt statsministeren og Trondheimsordføreren av den rød-grønne politikken som har fulle sykehjemsdekning i kommunen.

Foto: NRK

For to dager siden var statsminister Jens Stoltenberg i Trondheim og framhevet det han mener er en imponerende eldreomsorg i kommunen.

Utstillingsvindu

Trondheim har på flere måter vært et utstillingsvindu for de rød-grønne partiene når det gjelder barnehage- og sykehjemsdekning.

Stoltenberg fikk under besøket høre en fornøyd Ap-ordfører skryte om at Trondheim er den første storbyen i landet som har fått til full sykehjemsdekning.

Ifølge ordfører Rita Ottervik (Ap) har Trondheim fått 256 nye sykehjemsplasser og 400 nye årsverk innen eldreomsorgen siden partiet tok over makten i kommunen 2003, og ingen eldre skal vente lenger enn seks uker på langtidsplass ved et kommunalt sykehjem.

LES: – Trondheim har full sykehjemsdekning

LES: Utstillingsvinduet kan skifte farge

Brudd på arbeidstidsbestemmelser

Dagen før skryteseansen i Trondheim leverte Arbeidstilsynet anmeldelsen av Trondheim kommunen og Rita Ottervik.

Kommunen har altså begått mange grove brudd på arbeidsmiljøloven for å nå målene innen eldreomsorgen.

I 2010 ble det begått 26.100 brudd på arbeidsmiljøloven innen hjemmetjenesten, sykehjem og eldreboliger som Trondheim kommune er politianmeldt for.

  • 2000 av disse er brudd på regelen sammenhengende arbeidstid utover 13 rimer per døgn.
  • 18.640 brudd dreier seg om arbeid på flere søndager enn det loven tillater. (Flere studenter har jobbet annenhver helg.
  • 2659 brudd dreier seg om kortere uke-fritid enn det loven tillater

Den ulovlige overtidsbruken utgjør 21,2 årsverk og i gjennomsnitt er det begått 7,4 brudd per ansatt i løpet av 2010.

Anmeldelsen ble levert til politiet mandag, og er unntatt offentligheten. Kommunen skal være orientert om anmeldelsen.

– Vi er oppmerksom at det er valg for tiden, men det er ikke en faktor som vi legger vekt. Vi var kommet dithen at vi hadde gitt varsel og pålegg ot kommet til at det var anmeldelsesverdige forhold. Vi gjorde det når saken var moden for det, sier regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet.

Anmeldelsen gjelder både innleid personale og kommunens egne ansatte.

Video Trondheim kommune politianmeldt

NETT-TV: Trondheim kommune er politianmeldt for 26.100 lovbrudd i eldreomsorgen. Blant sykehjemmene det gjelder er Tempe Helse- og velferdssenter.

– Sterkt beklagelig
Waage

Geir Waage (Ap), kommunalråd i Trondheim sier slike lovbrudd innen eldreomsorgen ikke skal forekomme i Trondheim.

Foto: NRK

Det skal finnes eksempler på at ansatte har jobbet 50 dager i strekk. NRK vet at noen av de 26.100 lovbruddene har foregått ved Tempe Helse- og omsorgssenter, men alle kommunens 50 enheter for eldreomsorg er anmeldt.

– Det er svært alvorlig, og det var svært kritikkverdig da man oppdaget disse bruddene i vinter etter at Arbeiderpartiet ba om å få fakta på bordet i forhold til hva som hadde skjedd. Dette skal ikke forekomme i Trondheim, sier Geir Waage (Ap), kommunalråd i Trondheim

– Det hele er sterkt beklagelig. Jeg var ikke klar over denne anmeldelsen før NRK gjorde meg oppmerksom på den i dag, sier Waage.

Waage har ikke sett selve anmeldelsen, men sier det er klart at det er alvorlig når ansatte har jobbet over 40 dager i strekk.

– Det har vært dårlige rutiner på enkelte sykehjem som gjør at slike grove lovbrudd som dette. Jeg er glad for at det blir avdekket slik at vi kan få ryddet opp i det, sier Waage.

Erna Solberg

Erna Solberg (H) sier hun ikke vil høre ordet Adecco fra de rød-grønne i debatter i tiden frem mot valget.

Foto: NRK

Minner om Addeco-skandalen

Etter Adecco-skandalen i vinter satte kommuner landet over i gang granskning og Arbeidstilsynet begynte å føre tilsyn med sykehjemmene.

– Dette bør bety at jeg ikke får høre ordet Adecco fra Kristin Halvorsen, jens Stoltenberg eller Liv Signe Navarsete i noen av partilederdebattene fremover. For når utstillingsvinduet deres er anmeldt for så mange lovbrudd innenfor akkurat samme lovbrudd, da bør de gå stillere i dørene, sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

– Utstillingsvinduet er knust

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sier denne saken er veldig alvorlig, og mener situasjonen er flau for statsministeren.

– Saken er svært pinlig for Jens Stoltenberg. Han var i Trondheim for to dager siden og fremstilte Trondheims eldreomsorg som den beste eldreomsorgen i hele Norge. Nå er det utstillingsvinduet knust. Jeg synes statsministeren nå bør gå kraftig i seg selv med tanke på hvordan han har irettesatt private omsorgsalternativer, sier Frp-lederen.

NETT-TV: Eldreskryt fra Ap

Video Stoltenberg skryter av eldreomsorg i Trondheim

NETT-TV: Hør Rita Ottervik og Jens Stoltenberg skryte av eldreomsorgen i Trondheim.

– Trondheim går foran

Under statsminister Jens Stoltenbergs Trondheimsbesøk på tirsdag brukte ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet og Stoltenberg mye tid på å skryte av kommunens eldresatsing.

– Vi har fått til full sykehjemsdekning i Trondheim, sa Ottervik.

– Ingen eldre i Trondheim må vente lenger enn 6 uker på langtidsplass, ingen eldre som trenger korttidsplass må vente mer enn to uker. Og det er historisk lave tall, sa ordføreren.

– Vi har opprettet mer enn 400 årsverk innenfor helse og velferd, og vi skal ansette flere i hele stillinger, sa hun.

Og statsministeren lot seg imponere.

– Jeg er veldig imponert over det de får til i Trondheim. De var den første storbyen som fikk til full barnehagedekning, og nå går de også foran innen eldreomsorg, sa Jens Stoltenberg.

– Vårt nye mål er å sikre full sykehjemsdekning innen 2015. I Trondheim har de nådd det målet allerede nå. De går foran når det gjelder å nå viktige politiske mål sa Stoltenberg.

Rita Ottervik var informert om politianmeldelsen da NRK tok kontakt i dag. Tirsdag nevnte verken hun eller Jens Stoltenberg anmeldelsen.

LES OGSÅ: Ros fra Stoltenberg - mens helseministeren gir stryk