Hopp til innhold

Silje-saken: Femåringen kan ha tatt skade av eksperimentell behandling gitt av barnevernet

Trondheim kommune tar selvkritikk og beklager behandlingen én av guttene som fikk skylda for dødsfallet til Silje Marie Redergård på Tiller i Trondheim fikk. – Det er mer enn sterkt kritikkverdig. Det er jo regelrett vold, sier guttens advokat.

Den da fem år gamle gutten ble utpekt som en av de ansvarlige for Silje Marie Redergårds død i 1994. Han ble avhørt uten advokat til stede.

KRITISK TIL AVHØR: Den da fem år gamle gutten ble utpekt som en av de ansvarlige for Silje Marie Redergårds død i 1994. Han ble avhørt uten forsvarer til stede. (Rekonstruksjon gjort av NRK).

Foto: Svend Even Hærra / NRK

I 1994 fikk han og to kamerater skylda for at fem år gamle Silje Marie Redergård døde. Hun ble funnet delvis avkledd og mishandlet i snøen i en akebakke på Tiller i Trondheim.

Dagen etter konkluderte politiet i Trondheim at tre gutter på 4, 5 og 6 år sto bak.

Selv om de var for unge til å dømmes fikk saken likevel store konsekvenser for guttene.

Blant annet tok Trondheim kommune over omsorgen av både 5-åringen og 6-åringen noen år etter det kommunen kaller «Tiller-saken».

Nå har et utvalg sett på barnevernets behandling av de to guttene. Rapporten ble lagt fram for politikerne i Trondheim tirsdag formiddag.

To av guttene som fikk skylda for å ha utsatt Silje for vold klemmer etter at statsadvokaten sier de er uskyldige

To av de tre guttene omfavner hverandre etter at statsadvokaten gav de beskjed om at de nå er å anse som uskyldige.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Kan ha blitt skadd av behandling

Utvalget finner ingenting kritikkverdig i hvordan 6-åringen ble fulgt opp. Men 5-åringen ble utsatt for ting han kan ha tatt skade av og fortjener en unnskyldning, skrives det i rapporten.

– Barnevernet har beklaga seg selv overfor meg hele livet mitt. Så en beklagelse betyr ingenting for meg, sier femåringen til NRK.

Begge guttene ble plassert i fosterhjem i etterkant av hendelsen på Tiller i 1994.

5-åringen ble blant annet utsatt for «opplevelseslæring» for å utvikle impulskontrollen og få bedre innlevelse i andres følelser og opplevelser.

Dette bestod blant annet i flere intervensjoner.

– Dette må ha blitt opplevd som ubehagelig for B (5-åringen journ.anm.) og sannsynligvis påført han ekstra belastninger, står det i rapporten.

Videre står det:

– Denne metoden må etter utvalgets syn karakteriseres som utprøvende og eksperimentell. Bruk av metoden må anses som kritikkverdig og mulig skadelig.

Et eksempel, omtalt i rapporten, står det at femåringen hadde slått andre barn i barnehagen. Han ble da tatt med inn på et rom hvor en voksen er «fysisk og verbal hard» mot femåringen.

Det skal også ha blitt framsatt trusler mot han for å prøve og få han til å forstå hvordan andre barn opplevde femåringens oppførsel.

En annen gang hadde femåringen hoppa på magen til en annen. Da ble han tatt med inn på et rom og forklart at andre synes det er vondt. Det ble trykka hardt mot ribbein og Solar Plexus for å frambringe ubehag hos femåringen.

Professor i psykologi, Tine Jensen, har lest rapportene. Hun konkluderte med at behandlingen var vold mot barn og et overgrep mot gutten.

– Dette er ikke noe jeg husker selv. Men jeg synes det er bra at erkjenner det og håper de kan følge opp dette videre, sier femåringen.

Les også 5-åring utsatt for vold som «terapi»

Snø og julepyntet gate

I tillegg ble han seks ganger tatt med til akebakken der Silje ble funnet død og til graven hennes.

Dette har utvalget valgt å ikke kritisere da femåringen selv tok initiativ til dette.

– Ut fra at det forelå svært lite kunnskapsgrunnlag som sa noe om hva som var riktig tilnærming til aktuelle problematikk, er det ikke grunnlag for å kritisere denne tilnærmingsmetode ut fra daværende prinsipper for krisepsykologisk behandling av traumatiske opplevelser, står det i rapporten.

Det reagerer femåringen på.

– Jeg er veldig overraska over at de legger det over på meg. Så lenge det var jeg som ville på grava og på åstedet, så var det greit. Den vridningen synes jeg er horribel, sier femåringen.

Seksåringen er skuffa

Mannen, som omtales som seksåringen, var til stede da politikerne i Trondheim i dag fikk overlevert rapporten til utvalget.

– Jeg synes femåringen i saken får en helt riktig unnskyldning, sier han til NRK.

Han er skuffa over at kommunen ikke tar noe selvkritikk i måten han ble behandla av barnevernet i barndommen.

– I min sak er det ikke like godt dokumentert det som har skjedd gjennom åra. Her har utvalget kun forholdt seg til det som er skriftlig dokumentert og ikke tatt hensyn til våre utsagn, fortsetter han.

Sammen med sin advokat skal han tirsdag ettermiddag i et møte med kommunen for å diskutere rapporten.

– Da får vi gå gjennom de tinga vi mener er de viktigste punktene som vi mener er feil. Så får vi se hvordan kommunen svarer på det,

NRK forklarer

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Drapet i akebakken

15. oktober 1994 ble fem år gamle Silje Marie Redergård funnet delvis avkledd, mishandlet og død i den våte nysnøen i en akebakke i drabantbyen Tiller.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Dagen etter fortalte politimesteren i Trondheim at Silje ble mishandlet og etterlatt døende av tre lekekamerater på fire, fem og seks år. Tidligere på dagen skulle de i avhør ha fortalt om hvordan de selv eller vennene hadde brukt grov vold mot Silje.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

I dokumentarserien «Drapet i akebakken» har NRK Brennpunkt gått gjennom politidokumentene sammen med en rekke eksperter.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Ekspertene konkluderer med at det ikke finnes tekniske bevis for at guttene sto bak ugjerningene mot Silje, og at de ble utsatt for ulovlige avhør og press.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Ny etterforskning

Etter å ha vurdert saken og det som kom fram i dokumentarserien, ba statsadvokaten politiet starte ny etterforskning.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Renvasket

17. februar 2023 konkluderte statsadvokat Per Morten Schjetne med at de tre guttene, som i dag er i 30-årene, er uskyldige i Siljes død. Ny etterforskning har ikke avdekket hvem som utøvde vold mot Silje.

Barna som fikk skylda for venninnens død

– Ødelagt liv

Politiets etterforsking er blitt kraftig kritisert i etterkant.

Avhørene som ble gjort av guttene og det at politiet konkluderte med at guttene sto bak dødsfallet etter kun ett døgn med etterforskning.

– Jeg har siden jeg var 6 år fått et stempel på meg som drapsmann. Dette har jeg måttet leve med nesten hele livet, har seksåringen sagt til NRK tidligere.

Det hele endte med at saken ble etterforska på nytt. Konklusjonen var at det ikke lot seg bevise at guttene sto bak og at de derfor måtte ses på som uskyldige.

Da hadde guttene levd med stempelet som drapsmenn i 28 år.

For femåringen har saken og behandlinga han fikk i etterkant også fått alvorlige konsekvenser.

Johannes Wegner Mæland

Advokaten til femåringen, Johannes Wegner Mæland, sier det er viktig for hans klient å få en erstatning for å gjøre det mulig å gå videre i livet.

Foto: Ole Jørgen Kostadbråthen / NRK

– Det var utslagsgivende for at han tidlig utvikla alvorlige rusproblemer. Det er bare flaks at han er i live, har femåringens advokat, Johannes Wegner Mæland sagt.

Han ble ikke rusfri før han ble kjent uskyldig av statsadvokaten.

– Pynter på sannheten

Begge de to guttene krever millioner i erstatning for det de har blitt utsatt for.

For min klient er det viktig at man får bekrefta mye av det han har opplevd. Her er det en rapport som skriver ned at de tingene han har forklart seg om, og nærmest følt han ikke er blitt trodd på, faktisk stemmer, Mæland.

Han er uenig i flere av vurderingene til kommunen, men sier han vil komme tilbake til dem i en eventuell erstatningssak. Mæland er likevel glad for at fakta nå er kommet på bordet.

Han hadde likevel ønska at utvalget var tydeligere i sin kritikk av kommunens behandling av femåringen.

– At det bare er kritikkverdig, og ikke noe mer enn det, vet jeg ikke helt hvordan jeg skal kommentere. Det er mer enn sterkt kritikkverdig. Det er jo regelrett vold, sier Mæland.

Han er veldig uenig i at rapporten omtaler behandlinga femåringen fikk som «opplevelseslæring»

– Det er en slags pynting på sannheten som kanskje oppleves provoserende. Men det er sikkert et faguttrykk som er brukt for å forsvare hårreisende handlinger, sier advokaten.

Les også Krever million­erstatning for et ødelagt liv

Barndomsbilde av 6-åringen og søsteren

Ønsker å beklage

– Vi finner grunn til å beklage et forhold, og det er tilnærmingen som ble brukt i barnehagen mot den ene gutten. En av fire tilnærminger ser vi ikke er faglig nok begrunnet.

Det sier oppvekst- og utdanningsdirektør i Trondheim kommune, Lasse Arntsen. Han er likevel opptatt av rapporten også sier det ble gjort mye riktig fra barnevernets side.

– Utvalget har funnet at det i hovedsak er utført godt barnevernsfaglig arbeid.

Arntsen understreker at totalinntrykket av rapporten gjør at de ikke kommer til å tilby en økonomisk kompensasjon for det 5-åringen har opplevd.

– Vi vil ikke ta initiativ til å kjøre noe prosess knyttet økonomisk kompensasjon.