Trondheim best i Norge på parkeringsløsning

100.000 trøndere bruker Trondheim Parkering sin app. Ingen andre byer i Norge har like stor oppslutning om en slik teknisk løsning.

Steinar Myhr

Steinar Myhr i Trondheim Parkering er stolt over den populære appen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Da vi lanserte appen i 2012 hadde vi ikke drømt om at det skulle bli så populært. Vi er nok teknologihovedstaden fortsatt. Det er vi stolte av, sier Steinar Myhr som er drift- og kontrollsjef i Trondheim Parkering.

Ifølge Myhr er det cirka 170.000 person- og varebiler i Sør-Trøndelag, og 100.000 velger å bruke appen når de skal betale for parkeringsplass.

Betaler for eksakt antall minutter

Bilister som bruker appen betaler for nøyaktig antall minutter de står parkert. Pengene blir trukket fra kortet i etterkant når den stoppes. Viser det seg at du har behov for å stå parkert lenger enn du hadde regnet med, så legger du til ekstra tid i appen.

SmartPark

Slik ser appen ut.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

I kommunens parkeringshus blir registreringsnummeret på bilen tatt bilde av ved inn- og utkjøring.

Hvis du har lastet ned SmartPark-appen og akseptert at kortet ditt blir belastet når du kjører inn i et av våre parkeringshus, så gjør du ingen ting. Bommen går opp, og du står parkert så lenge du ønsker. Når du kjører ut skjer det samme. Så får du melding om at kortet er belastet, sier Myhr.

Nå blir det endringer

Appen har blitt så populær at det er behov for en ny versjon, og Trondheim Parkering er i ferd med å gå ut på anbud på nytt. De håper å kunne overføre kundene direkte fra den gamle applikasjonen til den nye.

– Den (appen) ble egentlig laget kun for offentlig parkering, og med én takst. Men nå har vi fått utrolig mange kunder på private områder også. Det er stadig flere som ønsker å få lagt inn sine områder i appen, og det er den ikke konstruert for slik den er i dag. Derfor må vi ut på nytt, forteller Myhr.

Betalingsautomater forsvinner

Som følge av at de fleste velger appen forsvinner flere parkeringsautomater fra Trondheim. I januar fjernes ti, og i løpet av 2017 skal tretti automater bort. Myhr tror ikke det vil ha så stor betydning for kundene samtidig som han vil ha flere over på appen.

Vi velger å fjerne automatene på grunn av investerings- og driftskostnader. Men det vil fortsatt være en automat innen 2-300 meters rekkevidde hvor man kan bruke kort og mynt.

På sikt ønsker Trondheim Parkering å gjøre byen billettløs.