Trønder hardt skadd i Afghanistan

Én av de to som ble hardest skadd i Afghanistan søndag, er fra Sør-Trøndelag.

Evakuering av skadde i Afghanistan
Foto: Lars Kroken / Creative Commons / Flickr

Mannen er i 50-årene og ble alvorlig skadd i et bakholdsangrep, skriver Adresseavisen. Blant de hardest skadde er også en offiser i 20-årene fra Risør.

Angrepet skjedde da 15-20 norske soldater var på et oppdrag i byen Ghowrmach nord i Afghanistan, for å snakke med afghanske ledere og sikkerhetsstyrker. Den norske styrken var alene da angrepet skjedde.

De norske soldatene ble truffet av skudd og fikk splintskader. Mannen fra Sør-Trøndelag skal ha vært blant de første som ble skadd.

Tilstanden skal nå være stabil, og den erfarne offiseren blir fløyet hjem til Norge i dag.

I følge avisen skal mannen ha hatt mange oppdrag for Forsvaret i utlandet de siste årene. Han er godt likt blandt sine kolleger og beskrives som sterk, både psykisk og fysisk.

Urolig område

Området rundt Ghowrmach er tilholdssted for grupperinger som er motstandere av den afghanske regjeringen.

80 nordmenn holder til ved feltbasen i Ghowrmach, som de norske styrkene deler med afghanske styrker. Basen ligger rundt 10 mil vest for Meymaneh.

– Situasjonen preger både soldatene i Afghanistan og Norge. Aldri tidligere har så mange nordmenn blitt skadet under et og sammen angrep. De som var med på oppdraget er stolte og glade over at de fikk gitt nødvendig helsehjelp til de som ble såret, sier oberstløyntnant John Espen Lien, kommunikasjonssjef i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til avisen.