Hopp til innhold

Trenger dobbelt så mange vertsfamilier

Det er mangel på vertsfamilier i Norge. Bare gjennom én utvekslingsorganisasjon kommer hele 142 utvekslingsstudenter til Norge til høsten, men kun 71 familier står klare til å ta dem imot.

Kristin Storvig og Anna Storvig Winther

Kristin Storvig og datteren Anna Storvig Winther gleder seg til å få en fransk utvekslingsstudent i familien. Sammen med pappa Gunnar Winther er de én av 71 familier som skal ta imot utvekslingsstudenter gjennom utvekslingsorganisasjonen AFS til høsten.

Foto: Gunnar Winther

– Mange av oss tror vi må være så perfekte for å ta imot en utvekslingsstudent, men egentlig bør vertsfamiliene være vanlige, travle familier, sier leder Solbjørg Musum i AFS Nord-Trøndelag.

Utvekslingsstudentene kommer til Norge fra store deler av verden, blant annet Canada, Argentina og Thailand. I Nord-Trøndelag har sju familier meldt seg til å ta imot utvekslingsstudenter gjennom AFS, som er en utvekslingsorganisasjon som hjelper utenlandsk ungdom med et utvekslingsår i Norge. Leder Solbjørg Musum håper antallet kan dobles.

Solbjørg Musum og Fabio Silvestroni

Solbjørg Musum i AFS hadde utvekslingsstudent Fabio Silvestroni fra Milano boende hos seg i perioden 1989–1990. De holder fortsatt kontakten, og Musum besøkte Silvestroni i 2009.

Foto: Jens Musum

– De siste årene har vi hatt 14–18 vertsfamilier i fylket, og vi håper på dette i år også, sier Musum.

Hun sier at også de nasjonale tallene er sjeldent lave.

Det har også tidligere år vært en utfordring å finne vertsfamilier i Norge. Folk tror gjerne at de må pusse opp huset eller være turistguider året rundt for å ta imot en utvekslingsstudent.

– Slik er det ikke. Vi ønsker at studentene skal få oppleve den norske hverdagen, det er jo det som er kulturen vår, sier Musum.

Les også: – Et paradoks at dette er et problem i Norge

– Mangler over hele Trøndelag

I Sør-Trøndelag har AFS nå fire vertsfamilier.

– I fjor hadde vi 30 vertsfamilier til sammen i Nord- og Sør-Trøndelag. Så i år mangler vi familier over hele Trøndelag, sier Musum.

Til høsten reiser omtrent 200 norske studenter til utlandet gjennom AFS, og Musum håper da at vi her i Norge skal greie å ta imot de 142 utvekslingsstudentene som kommer hit.

– Blir veldig spennende

Kristin Storvig og Gunnar Winther bor i Steinkjer, og har tre barn. Deres egen sønn skal reise som utvekslingsstudent til Tyskland, og i Steinkjer tar de i august imot en 16 år gammel jente fra Frankrike.

– Vi tror det blir veldig spennende, vi får jo et nytt familiemedlem i ett år, sier Storvig.

Hun sier det kommer til å by på mange slags utfordringer, men at de er vant til å ha ungdommer i huset.

– Jenta som kommer er aktiv både innen turn og friidrett, så i Steinkjer har vi et miljø som vil ta henne godt imot, sier Storvig.

– Bo midlertidig

Utvekslingsorganisasjonen YFU mangler også vertsfamilier. Rekrutteringsansvarlig Siri Sandberg sier 45 ungdommer kommer til Norge gjennom YFU i høst, men at de mangler 15 familier.

– På grunn av dette må noen av dem som kommer bo midlertidig hos ankomstfamilier i noen få uker til vi finner en permanent familie, sier Sandberg.

I Nord-Trøndelag har YFU to vertsfamilier, mens tre andre er lokalisert i Sør-Trøndelag.

– I 2012 hadde vi seks-sju ungdommer i Nord-Trøndelag, så det har vært et av de fylkene hvor vi har pleid å ha flest familier, sier Sandberg.

– Det heter jo familie

Solbjørg Musum i AFS har selv hatt utvekslingsstudenter i familien tre ganger, fra Brasil, Italia og USA. Det har gitt henne og familien mange positive opplevelser.

– Underveis lærte vi mye om vår egen familie, og vi har også besøkt utvekslingsstudentene i sine hjemland etter at de var hos oss, sier Musum.

Hun sier at utvekslingsstudentene forhåpentligvis skal bli nye sønner og døtre i familiene de reiser til.

– De skal få posisjoner som vanlige ungdommer i familien. Det heter jo vertsfamilie, sier Musum.