NRK Meny
Normal

Denne canadarøya er norsk rekord på stang

Vilhelm Skilhagen og kameraten fikk en uforglemmelig fisketur denne uka. Nå har de norgesrekorden på canadarøye fanget på stang.

Canadarøye

Rekordfisken er hele 101 cm lang og 10,2 kg tung.

Foto: Privat

– Kvesjøen har alltid vært litt mystisk med tanke på at canadarøya blir veldig stor, sier Vilhelm Skilhagen, som var sammen med en kompis da han var på fisketuren nylig.

Det var i Lierne i Nord-Trøndelag at fangsten bet på.

Tenkt på det i mange år

– Vi har tenkt på det i mange år å dra dit, men det har aldri blitt – før nå. Noen andre kompiser av meg var der uka før. De fikk fire stykker, bare det er et gjennombrudd for dette vannet.

I det legger han at det er svært vanskelig å få canadarøya på stang.

Canadarøye

Denne Canadarøya tok Skilhagen og kompisen dagen før de tok rekordfisken.

Foto: Privat

– Det startet ganske tregt, men ut på kveldinga fikk vi to røyer på fem og seks kilo. Den ene mistet vi. På dette tidspunktet var jo egentlig turen reddet, for bare det var unikt i seg selv, sier den lidenskapelige sportsfiskeren og fangstmannen – som fra før har opplevd å få svært store fisker på kroken.

Norgesrekord

Dagen etter var de ute igjen klokken sju på morgenen. 45 minutter senere rykket det kraftig i fiskestanga.

– Vi hadde ingen anelse om hvor stor den var, men vi antok at det var en stor fisk i og med at den kjentes tyngre ut enn de vi hadde tatt dagen før. Vi fikk den opp til overflata og inn til båtkanten. Da skjønte vi at dette var snakk om en norgesrekord.

Over 10 kg

Skilhagen og kameraten Anders Hammer fikk til slutt den 10,2 kilos tunge og 101 cm lange canadarøya opp i båten.

Storfangsten, som ifølge Skilhagen er norgesrekord med 3,4 kg over den gamle, ble først omtalt på nettstedet hooked.no og siden i Namdalsavisa.

– Det ble vill jubel og masse glede i båten da vi endelig hadde fisken ombord. Canadarøya er veldig sjelden i Norge, den finnes bare i en håndfull vann, forteller han, og legger til at fisken kan bli opp til 40 kg i Canada.

Blir trofè

– Hadde jeg hatt muligheten ville jeg ha sluppet den ut. Det er en gammel og stor fisk, men den var for skadet til å slippes ut igjen – kroken hadde satt seg fast i svelget.

Nå vil han ta godt vare på fisken – som et trofè.

– Denne fisken havner på veggen, jeg har allerede levert den til avstøpning. Dette er en «once in a lifetime»-fisk, avslutter Vilhelm Skilhagen.

I fjor skrev Trønder-Avisa at 70 år gamle Arne tok rekorden på canadarøye, men han fikk sin fisk med garn.

Den veide hele 12 kilo, og er den største fanget i Norge.