Hopp til innhold

Vil bruke rotenon i nasjonalpark

Fiskeforvalteren i Nord-Trøndelag ønsker å bruke plantegiften rotenon for å bli kvitt den uønska arten kanadarøye i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark.

Anton Rikstad

Fiskeforvalter i Nord-Trøndelag, Anton Rikstad, sier rotenonbehandling i en nasjonalpark ikke er omstridt.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag søker nå Miljødirektoratet om tillatelse til å bruke rotenon for å bli kvitt kanadarøye fra Klokkartjønna i Snåsa, som ligger i nasjonalparken som ble offisielt åpnet i 2006.

– Kanadarøye er en art som ikke hører hjemme i en nasjonalpark, derfor søker vi om å få rotenonbehandle tjernet, sier fiskeforvalter i Nord-Trøndelag, Anton Rikstad.

Spiser annen fisk

Canadarøye er funnet i Limingen.

Kanadarøye er en rovfisk som spiser et vidt spekter av ulike dyr.

Tiltaket vil ta livet av all fisken i tjernet, men Rikstad sier de har støtte fra svensk hold, nasjonalparkstyret og fra grunneier Statskog.

Kanadarøye er en rovfisk som spiser annen fisk, men som likevel ble satt ut i enkelte vassdrag rundt 1970.

De første meldingene om fangst av kanadarøye i Klokkartjønna ble meldt inn til Fylkesmannens miljøvernavdeling allerede i 2010. Garnfiske viser at det fortsatt er forekomst av arten i tjønna.

LES: Fant fotsakser i nasjonalpark

Er i gang senest våren 2015

Fiskeforvalteren sier bruk av rotenon i en nasjonalpark ikke er omstridt, og regner med at de vil få tillatelse fra direktoratet.

– Det er gjort før. På Hardangervidda har de gjort det samme, for å hindre at ørekyte sprer seg.

Rikstad håper å komme i gang med rotenonbehandlingen så snart som mulig.

– På grunn av saksbehandling og høringsrunder er det ikke sikkert vi rekker det i høst, men håper å være i gang senest på forsommeren 2015, sier han.

LES: Vil begrense reineieres barmarkskjøring i nasjonalpark