Hopp til innhold

Her har de boligsparing for foreldre

Med de nye kravene til boliglån kan flere foreldre forvente at de må bidra til barnets boligkjøp. Derfor tilbyr nå en bank i Trondheim "boligsparing for foreldre".

Boligsparing for foreldre

Denne reklamen for 'boligsparing for foreldre' henger i Surnadal Sparebank sine lokaler i Trondheim. En siviløkonom mener BSF er en god idé, men advarer mot å forvente at foreldre skal punge ut for barnas boliglån.

Foto: Erik Waatland / NRK

Bankene i Norge har fått klar beskjed om å kreve mer fra kunder som ønsker boliglån.

Fra første januar innførte Finanstilsynet de nye retningslinjene, der kravet til egenandel økte fra ti til femten prosent.

Kritikerne frykter at den nye regelen kan føre til økt klasseskille på boligmarkedet, og det er ventet at flere og flere unge må få hjelp av foreldrene for å skaffe seg egenkapitalen som kreves for å få lån.

– En morsom variant av BSU

Tommy Pedersen

Surnadal Sparebank og Tommy Pedersen er en av dem som tilbyr hjelp til foreldre som vil bidra til barnas boligkjøp.

Foto: Surnadal Sparebank

Boligsparing for unge (BSU) har en innskuddsgrense på 150 000 kroner, noe mange mener er for lavt.

Nå velger flere banker å tilby starthjelp til foreldre som kan forvente å måtte bidra med penger til barnets boligkjøp.

Hos Surnadal Sparebank har de valgt å kalle tilbudet "boligsparing for foreldre" (BSF).

– Navnevalget er en litt morsom variant av BSU, som vi da gjorde om til BSF, forteller Tommy Pedersen, som er avdelingsleder i Trondheim.

Ser at foreldre trenger hjelp

Ved å opprette en BSF-konto kan foreldre spare opp øremerkede penger gjennom barnets oppvekst.

På den måten slipper de blant annet å måtte stille som kausjonist for den håpefulle sitt boliglån, forklarer Pedersen.

– Vi har jo sett at det blir et behov for slikt når retningslinjene blir strengere. Da kan det være greit at det finnes et alternativ som ikke setter huset i fare.

Skattefordelene er ikke de samme som ved BSU, men banken lokker med en god rente og hjelp til å fordele pengene over flere år slik at man slipper unna arveavgiften.

Likevel er det få som har benyttet seg av tilbudet i løpet av de snart to månedene som BSF har eksistert.

– Det har ikke vært så mange henvendelser ennå, men det er flere som har vist interesse. Vi tror fortsatt at dette skal bli et kjempeprodukt, sier Pedersen.

Skaper press på foreldrene

Agnes Bergo

Agnes Bergo minner om at foreldre ikke har en plikt til å hjelpe barna med boliglån.

Foto: Virre Dahl

Agnes Bergo, som er daglig leder i Pengedoktoren, lever av å gi økonomiske råd.

Hun synes bankenes tilbud om hjelp til sparing for foreldre er en god idé.

– Selv om foreldre kanskje ser rike ut på papiret, i den forstand at de har et hus som er mye verd, så er det ikke alltid de har penger i rene kontanter. Da er et tilbud som dette en grei måte å spare opp kapital på.

Samtidig advarer hun om at trenden kan føre til en holdning om at foreldre må punge ut for et boliglån som ikke er deres.

– Det er helt klart at dette kan føre til et press om å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Dette er på ingen måte en plikt som foreldre har, og det må ikke bli slik at både ungdom og samfunnet forventer at foreldre skal gi den hjelpen, sier Bergo.

– Har alltid vært bekymring for gjeld

Hun er enig i at det er vanskelig for unge å komme seg inn på boligmarkedet uten hjelp, men minner samtidig om at det aldri har vært lett å etablere seg.

– Da min mor og far etablerte seg lå deres foreldre våkne med skrekk for hvor mye gjeld de hadde tatt opp. Slik har det på en måte vært i alle tider. Relativt sett i forhold til inntekt og slikt så er det ikke mye verre i dag enn det var tidligere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.