I to uker besøkte elever og ansatte fra Val videregående skole i Nærøysund ei oppdrettsnæring under oppbygging ved Victoriasjøen i Kenya. Og her gjøres alt veldig annerledes enn i Norge.
– Det står respekt av den jobben folk gjør. Jeg fikk vondt i ryggen og ble sliten etter ti minutters arbeid. Det er skikkelig hardt fysisk arbeid, og det er slik de vil ha det, sier en av elevene, Signe Sjaastad.
Muskelkraft
Istedenfor å bruke maskiner, bruker de god, gammeldags muskelkraft.
– På den måten får flere ta del i arbeid og produksjon, og kan tjene litt penger, sier en av de andre elevene, Johanna Petersen.
Nå ønsker hun og de andre ved Val videregående skole å bidra til å utvikle den nye oppdrettsnæringen i det afrikanske landet.
For kenyanerne Felix Oso og Elie Mutula Nzigo jobber med å utvikle både oppdrett og landbruk i lokalsamfunn i området. Begge har tidligere bodd og jobbet i Norge.
– De jobber ut fra en litt annen måte å tenke på enn vi er vant til i Norge. Her er målet å fordele ressursene lokalt på så mange som mulig, sier lærer Håkon Valen.
Ønsker bedre teknisk utstyr
Likevel ser de til Norge for å kunne utvikle næringen sin ytterligere. Nå ønsker de to kenyanske gründerne å inngå et tettere samarbeid med skole og næringsliv i Norge. Ikke minst gjelder det å skaffe bedre teknisk utstyr til produksjonen av oppdrettsfisk i Victoriasjøen.
Og kenyanerne er godt i gang. Allerede har de fôrfabrikk, settefiskproduksjon, stamfisk, videreforedling og matfisk. Ikke bare i dammer på land, men også ute i Victoriasjøen.
– Vi ønsker å utvikle dette arbeidet videre, og involvere flere elever. Etter hvert håper vi også å få med oppdrettsnæringen her lokalt. På den måten kan vi forhåpentligvis hjelpe kenyanerne videre i arbeidet, sier prosjektleder ved Val, Kjetil Lindgjerdet.
Oppdrettsnæringen i Kenya er svært beskjeden i forhold til i Norge. Ifølge tall fra FN produserer landet rundt 1500 tonn fisk i året, mens i Norge ligger produksjonen samlet sett på 1,4 millioner tonn.
Ligger flere tiår bak Norge
Han mener oppdrettsnæringen i Kenya ligger flere tiår bak standarden i Norge.
– Her kan vi bidra med kunnskap og utstyr, slik at de hopper over en del steg og kanskje lærer av de feilene vi har gjort underveis, fortsetter han.
I Norge er produksjon av laks den viktigste i oppdrettsnæringen. Men på verdensbasis utgjør lakseoppdrett bare en liten del av den totale produksjonen.
Ferskvannsfisk
– Det er særlig oppdrett av ferskvannsfisk som dominerer. I Victoriasjøen satser de på oppdrett av malle og tilapia. Noe helt annet enn oppdrett av laks. Men samtidig er det likheter i selve produksjonsprosessen, mener Lindgjerdet.
For Val videregående skole var Kenya-turen en del av elevens praksis. De har fått økonomisk støtte av Erasmus+, som er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett.
– Det gjør det mulig for oss å gi elevene et opphold i utlandet, og vi håper det blir flere. Og kanskje kan kenyanerne komme hit på besøk, og lære om norske forhold. Slik at vi sammen kan utveksle erfaringer med å drive oppdrett, mener lærer Håkon Valen.