Hopp til innhold

Følger nøye med på UV-indeksen for å få mest mulig farge

Nå er det varmt i Norge! Madelen (21) og Emma (20) har full kontroll på når de vil ut for å jobbe med brunfargen.

Emma Isdahl og Madelen Lykkebø nyter sola i hagen til Universitetet i Stavanger. Begge sitter med solbriller og myser opp mot sola. I bakgrunnen blomstrer trærne.

Emma Isdahl og Madelen Lykkebø er to av flere unge som ofte sjekker UV-indeksen.

Foto: Simon Elias Bogen / NRK

– Jeg vil tippe at UV-indeksen er på tre-fire akkurat nå, estimerer Emma Isdahl.

Sammen med Madelen Lykkebø bruker hun lesepausene på Universitetet i Stavanger til å slikke sol. Gradestokken kryper opp mot 20 grader allerede klokka 09.30 på morgenen.

Det er tydelig at venninnene har god kontroll på UV-indeksen. Og det bruker de til å planlegge når det er sjans for å få fortest mulig «tan».

– Jeg har en app som viser hvordan UV-indeksen er. De fleste vennene våre soler seg også når det er høy UV-indeks, sier Madelen Lykkebø.

DSA: – Gledelig at flere er bevisste

Fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) mener det er positivt at flere sjekker UV-indeksen.

Madelen viser appen hun bruker for å følge med på UV-indeksen. Klokka 9 om morgenen er den lav, med en indeks på 2. Senere på dagen vil den bevege seg mot 5.

Klokka 09.30 var litt tidlig for høy UV-indeks. I løpet av dagen skal den opp på fem i Stavanger, og legger seg da på nivået «moderat».

Foto: Simon Elias Bogen / NRK

– Det er gledelig at flere har blitt bevisste på UV-varselet og vet når sola er sterk. Hvis man først er bevisste på når sola er sterk, er det også lettere å gjøre noe med det, beskytte seg eller trekke seg ut av sola når den er for sterk, sier Nilsen.

Men også hun har plukket opp at flere unge bruker UV-indeksen for å komme seg ut når sola er sterkest.

– Det er jo imot denne intensjonen om at man skal se når det er sterkt og beskytte seg når det er nødvendig. Men vi håper jo det å være mer bevisste på UV-stråling gjør at de lærer seg å beskytte seg. Jeg tror at de fleste gjør det riktig.

Sjekker du UV-indeksen når det er fint vær? 🌞

Tåler 30 minutter uten solkrem

Store doser med ultrafiolette stråler kan føre til hudskader og øyeskader. I dagene framover (inkludert nasjonaldagen) er det ventet høy UV-indeks sør i landet.

– Det er veldig fort å bli solbrent. Slik forholdene er venta, tåler man rundt halvtimen uten vern før man kjenner lett solbrenthet midt på dagen, sier Nilsen i SDA.

Men til tross for økt oppmerksomhet rundt UV-indeks og fare for solbrente folk i finstasen, viser solvaneundersøkelsen for i år at vi har blitt flinkere til å beskytte oss med høy solfaktor, klær og skygge.

Nilsen i DSA fryder seg over at vi har blitt bedre til å verne oss mot UV-stråling.

– Vi ser tendenser til at vi både kjenner til risikoen ved soling og at vi må beskytte oss også med andre måter enn bare med solkrem. Dette er svært gledelig.

Solvaneundersøkelsen (ekstern lenke) er gjort av Respons Analyse for Kreftforeningen og DSA.

Emma Isdahl og Madelen Lykkebø nyter sola i gresset på Universitetet i Stavanger. I for-og bakgrunnen blomstrer trærne

Emma Isdahl og Madelen Lykkebø sier de smører seg med faktor 50 i fjeset, men er dårligere på å smøre resten av kroppen.

Foto: Simon Elias Bogen / NRK

Et steinkast borte fra plenen hvor de to venninnene befinner seg, sitter Thomas Granø Gundersen (23).

– I dét vi er ferdige med å øve til eksamen, går vi rett ut i sola. Jeg ser på UV-indeksen for å sjekke om det er muligheter for å bli brun den dagen.

Thomas Granø Gundersen på 23 nyter sola i Stavanger mellom eksamenslesing. På bildet sitter han og myser gjennom solbrillene.

Thomas Granø Gundersen nyter sola, og håper å få litt farge i løpet av de neste dagene.

Foto: Simon Elias Bogen / NRK

Også han bruker en app for å sjekke UV-indeksen når sola skinner.

– Den er bare på to nå! Det er ikke så høyt, så jeg burde kanskje gå inn å lese på eksamen. Senere på dagen skal den være opp på fem.

Han har fått streng instruks om å beskytte seg.

– Jeg bruker selvfølgelig solkrem hver dag. Mamma gir ganske tydelig beskjed om at solkremen skal på før man skal ut, sier han.

Solvaneundersøkelsen viser også at folk flest er ute i sola fordi det er behagelig, og mange av oss ønsker å få vitamin D.

Andelen som er opptatte av å bli brune i sola er mer enn havert siden 2018.

Solbriller og solkrem minst like viktige som flagget på 17. mai

I år kan nasjonaldagen bli historisk varm flere steder i Norge, og UV-indeksen når flere steder opp mot fem inn i langhelga.

Fagdirektøren i DSA har følgende enkle 17. mai-råd: husk solkrem og solbriller.

Det er kanskje lettere sagt enn gjort på en dag som for mange er av de mest hektiske.

Finstas og tidspress kan føre solkremen godt bak i pannebrasken.

– Man har kanskje andre fokus, men finn fram solkremen kvelden før. Smør deg godt inn med minst faktor 30 et par ganger før du går ut, og smør deg gjerne mer i løpet av dagen, sier Nilsen.

Kartet viser høgste makstemperatur for utvalde stader i Noreg, med årstal i kvitt.

Kartet viser høyeste makstemperatur på nasjonaldagen for utvalgte steder i Norge, med årstall i hvitt.

Foto: Meteorologisk institutt

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg