Hopp til innhold

– Vil presse unge ut av boligmarkedet

Konserndirektør Thor Christian Haugland i Sparebank 1 SR-Bank er kritisk til Finanstilsynets forslag om økt egenkapital ved boligkjøp. – Det vil ha liten effekt på prisstigningen, sier han.

Banklån

Banklån

– Det vil gjøre den allerede vanskelige situasjonen verre for mange. Jeg kjenner mange som ikke har råd til å kjøpe egen bolig med den lønna de har i dag, sier Ida Kristine Risdal.

Hun var på visning på en leilighet på Storhaug i Stavanger i ettermiddag. Leiligheten på 50 kvadratmeter er priset til 2,2 millioner kroner.

Presser de unge ut av markedet

Finanstilsynet foreslo i dag å heve kravet til egenkapital på boliglån fra 10 til 15 prosent. Det betyr at en boligkjøper må ha 375.000 kroner i oppsparte midler for å få låne to og en halv million kroner, mot 250 000 kroner i dag.

Bakgrunnen for forslaget er den stadig økende gjeldsbyrden blant nordmenn, og et ønske om å sørge for mer finansiell stabilitet.

Thor Christian Haugland

Thor Christian Haugland, konserndirektør i Sparebank 1 SR-Bank er kritisk til Finanstilsynets forslag.

Foto: Erik Waage / NRK

Kornserndirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Thor Christian Haugland, er kritisk til forslaget, og mener det først og fremst vil ramme unge mennesker.

Vi synes ikke forslaget virker fornuftig, fordi det vil bli vanskeligere for ungdommen å komme inn på boligmarkedet, sier han.

Gjennomsnittsalderen for å komme inn på boligmarkedet er i dag 25 år, og det nye kravet kan i verste fall føre til at snittet blir over 30 år.

– Det betyr at de yngste med trang økonomi må leie bolig. Hvis presset på utleiemarkedet øker, vil også prisene på boliger øke, sier Haugland.

Liten effekt

I fjor ble regelen om ti prosent egenkapital ved boligkjøp innført, og Haugland mener denne har hatt liten effekt.

– Det er ikke egenkapitalsituasjonen som er utfordringen i forhold til prisstigning på boliger, men lav utbyggingstakt på nye boliger, gunstige skatteregler på lån og unormalt lav rente, lav arbeidsledighet og positiv tro på vår reallønnsvekst, sier Haugland.

Flere nyheter fra Rogaland