Hopp til innhold

Tar opp kampen mot de glemte krisene

Hvert år dør en halv million mennesker i verden av sykdommer knyttet til virussykdommen hepatitt c. I Namsos sitter fire jenter og skriver blogg og andre innlegg på sosiale medier for å få mer oppmerksomhet rundt sykdommen.

Engasjerte Namsos-ungdommer

Julie Johannessen Vågan (fra venstre), Rønnaug Tømmervik, Wilma Brecke og Hruna Aanes Bjorøy skriver engasjerte innlegg på sosiale medier.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Rønnaug Tømmervik og de andre tiendeklassingene ved Høknes ungdomsskole i Namsos engasjerer seg nå på sosiale medier om de glemte krisene rundt om i verden.

Glemte kriser

– I mange land har de ikke penger til å kjøpe medisiner mot hepatitt c. I Norge er jo ikke dette et stort problem, og vi har råd til å kjøpe inn medisiner. Nå håper vi at flere engasjerer seg slik at færre dør, sier hun til NRK.

Det er organisasjonen Leger uten grenser som står bak aksjonen Glemte kriser. De er veldig glade for ungdommenes engasjement.

– Det betyr mye fordi ungdommene er kreative og finner nye løsninger for å få samfunnet til å fokusere på disse krisene. De er jo fremtiden og kanskje vil de følge med mer i media etter dette, forteller Sarah Grimaldi i Leger uten grenser.

I Namsos håper Rønnaug Tømmervik at flere vil engasjere seg.

– Vi vil gjøre noe for å hjelpe alle som blir syke, og kanskje kan vi også få med flere eldre. For vi er i alle fall engasjert i dette, forteller hun.

70 norske skoler

I dag er 70 norske skoler med på kampanjen mot de glemte krisene i verden som hepatitt c, dødfødsler, de glemte fangene i Malawi, grov vold i Mexico, tuberkulose, lungebetennelse og flere mer ukjente problemer i afrikanske land. Sarah Grimaldi forteller om et økende engasjement.

– Hvert år det mange skoler som vil være med, og vi får bidrag fra mange elever som samler inn penger, sier Sarah Grimaldi i Leger uten grenser.

Wilma Brecke håper deres bidrag vil utgjøre en forskjell.

– Vi vil gjerne spre budskapet slik at flere får vite om disse krisene og at færre vil dø. Jeg har i alle fall lært mye i løpet av dette arbeider, sier Brecke.

Christopher Stokes i Leger Uten Grenser i Monrovia, Liberia

Leger uten grenser er engasjert i humanitære kriser flere steder i verden, som for eksempel i Liberia.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

130 millioner mennesker i verden har hepatitt c-viruset i kroppen som igjen kan føre til alvorlige leversykdommer. Rundt en halv million mennesker dør hvert år. Det håper Hruna Aanes Bjorøy å gjøre noe med.

Blogg og Facebook

– Vi vil gjøre folk mer bevisste på dette slik at det gjøres noe med det, forteller eleven ved Høknes ungdomsskole.

Ungdommene i Namsos virker engasjerte og skriver nå mange innlegg på sosiale medier.

– Alle skriver innlegg og vi prøver å oppdatere bloggen vår flere ganger i uka. I tillegg har vi opprettet instagram- og facebook-kontoer. Vi har flest lesere på Facebook, og nå blir det sikkert enda flere, forteller Julie Johannessen Vågan.