Hopp til innhold

Skriver blogg om verdens glemte kriser

Skoleelevene i Namsos er engasjerte i glemte kriser rundt om i verden. Nå lærer de om malaria, meslinger og om hvor lite som egentlig skal til for å vaksinere barn i mange land.

Høknes ungdomsskole

Ungdomsskoleelevene Sander Ellerås, Aksel Fossland, Jørgen Strømmen og Filip Grydeland deltar i prosjektet 'Glemte kriser'.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Ni ungdomsskoler i Trøndelag deltar nå på Leger uten grensers store prosjekt "Glemte kriser". På landsbasis er 70 ungdomsskoler med. Ved Høknes ungdomsskole i Namsos er elevene veldig engasjerte.

50 kroner

– Hadde vi i Norge bare gitt 50 kroner ville mange barn sluppet de dødelige sykdommene. Men vi bryr oss stort sett bare om det som angår oss selv, sier en av elevene NRK har snakket med.

Verden er full av kriser som sjelden eller aldri blir nevnt i media. Organisasjonen Leger uten grenser har derfor engasjert norske ungdomsskoleelever.

– Akkurat nå jobber vi med vaksiner, og jeg mener malaria er den verste sykdommen fordi den tar livet av så mange mennesker i verden. Sykdommen er veldig utbredt og mange dør. Alt som skal til er at folk gir litt penger til vaksine, sier en av elevene, Aksel Fossland.

Skriver blogger

Leger uten grenser

Ni ungdomsskoler i Trøndelag er med i arbeidet om glemte kriser rundt om i verden til Leger uten grenser.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Sammen med Sander Ellerås, Jørgen Strømmen og Filip Grydeland sitter Fossland rundt databordet på Høknes ungdomsskole i Namsos. I løpet av to uker skal elevene sette seg inn i, lage blogg, facebookside og leserinnlegg om tragediene som tar tusenvis av liv, men som vi sjelden blir nevnt i norske medier.

– Jeg er overrasket over at så store tragedier ikke blir nevnt i media. Dette er jo et stort problem rundt om i verden, ser Fossland.

Det er fjerde året at Leger uten grenser lager et skoleprosjekt ut av de glemte krisene i verden. Alle landets ungdomsskoler blir invitert til å delta, og hvert eneste år har prosjektet spredt seg og vokst fram, forteller prosjektleder Thale Jenssen.

– Jeg synes det er fantastisk gøy at 70 ungdomsskoler i Norge er med og har lyst til å jobbe med dette. Vi får nå inn mange bidrag fra engasjerte elever. Jeg regner med at de snakker med både familie og venner om dette. Det er en fin måte å spre informasjon på, sier Jenssen til NRK.

Kan vinne Oslo-tur

Prosjektet handler ikke bare om å lære om verden kriser. Elevene konkurrerer også om bloggene de lager for å spre informasjon.

– Vi sjekker jevnlig hvordan vi ligger an, og akkurat nå ligger bloggen vår på 12. plass. Men vi håper å komme lenger opp på lista. Senere blir det kåret en fylkesvinner som skal delta i en landskonkurranse. Vinneren der får møte Leger uten grenser i Oslo og se hvordan de jobber. Det hadde vært utrolig gøy å få reise dit, sier Aksel Fossland.