Hopp til innhold

15 år med blodprøver avslørte ikke alvorlig leverskade

– Blodverdiene er fine. Du trenger ikke medisiner sa legene og spesialistene til meg. Men da jeg fikk tilbud om å ta en slags ultralyd av levra viste det seg at jeg var meget syk, forteller Carl Gustav Eliassen.

Blodprøve tas

Carl Gustav tok blodprøver i 15 år uten av de avslørte sykdom.

Foto: NRK

Fibroscan er et apparat, en ultralydteknologi som måler hardheten i medisinsk vev. Dette apparatet finnes ikke på noen av sykehusene i hele Nord-Norge i dag.

Carl Gustav Eliassen

– Alle hepatitt C-pasienter må få dette tilbudet, sier Eliassen.

Foto: Privat

Dette tilbudet bør også pasienter med Hepatitt C i Nord-Norge få. Ellers blir det diskriminering av pasienter som bor her i landsdelen, sier Eliassen.

– Du trenger ikke medisiner

I 1991 fikk Eliassen beskjed om at han hadde Hepatitt C. Ni år senere kom han inn i det som heter LAR, legemiddelassistert rehabilitering. Da begynte han å ta blodprøver to ganger i året for å se hvordan sykdommen utviklet seg.

Hepatitt C er en viktig årsak til kronisk leversykdom som oppstår hos en del av pasientene.

– 25 år etter at jeg fikk konstatert Hepatitt C, og etter 15 år med blodprøver, fikk jeg beskjed om at jeg har leverfibrose, som er forstadiet til skrumplever. Det var et sjokk, sier Eliassen.

Nå venter han på behandling med de rette medisinene.

Rusbrukere

Det finnes om lag 30.000 mennesker med Hepatitt C i Norge. Flesteparten er rusbrukere, eller tidligere rusbrukere.

Vidar Hårvik leder Marborg, en brukerorganisasjon på rusfeltet. Han sier at mange av disse pasientene er tidligere rusbrukere som er i full jobb og lever et normalt familieliv. Men som har sykdommen uten å få behandling.

Vidar Hårvik, Marborg

Fem brukerorganisasjoner krever at alle helseforetak får en fibroscanner.

Foto: Martin Steinholt / NRK

– Vi ser at mange går i årevis og tar blodprøver for å sjekke leverstatus. De får beskjed om at alt ser bra ut og at de ikke trenger behandling. Så får de, som Carl Gustav Eliassen, beskjed om at de er veldig syke etter å ha tatt fibroscan, sier Hårvik.

Marborg og fire andre brukerorganisasjoner innenfor rusfeltet ber nå Helsedirektoratet om å se på saken.

Bra for pasientene

Overlege, Magnhild Gangsøy Kristiansen, ved Nordlandssykehuset har forsket på Hepatitt C. Hun sier til NRK at de ønsker å anskaffe en fibroscan, men vil ikke si noe om hvor langt de har kommet.

– Leverbiopsi er det sikreste for å avdekke sykdom i levra, men det er smertefullt og mer risikofylt. Fibroscan kommer som en god nummer to for å følge utviklingen av sykdommen. Det er få av de store sentrene i Europa som bruker leverbiopsi. I Norge er vi noe akterutseilt på dette området, sier Kristiansen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark