Sykkelbetaling på Trønderbanen

Det vil fra i sommer ikke lenger være gratis å ta med sykkelen på Trønderbanen.

Agenda-tog i Bodø
Foto: Jens Kyed / NRK

Fra 14. juni må du betale hvis du vil ha med sykkel på Trønderbanen.

Strekningen er den eneste i landet hvor dette er gratis, og NSB vil nå ha lik praksis i hele Norge. Det opprører togpendlerne.

- Det er meningsløst med tanke på en miljøprofil som også NSB kjører. De bør tenke så langt at vi bør kunne ta med sykkelen, sier Trond Kvarving, talsmann for togpendlerne mellom Trondheim og Steinkjer.

Frykter bytte til bil

Det vil koste halvparten av ordinær pris å ta med sykkelen på toget. Reiser du Steinkjer-Levanger tur retur hver dag, må du betale nærmere 1 500 ekstra i måneden hvis du tar med tohjulingen. Kvarving frykter konsekvensene.

- Det kan jo hende folk velger og ta bilen istedet, dersom man bor et stykke fra stasjonen. 1500 kroner ekstra for sykkelen, det har jo ingen råd til, sier Kvarving.

Konduktørene tar støyten


Ikke sjeldent har toget med opptil fire sykler per avgang i sommerhalvåret. Nå må nok konduktørene være forberedt på negative reaksjoner.

- Det kan bli vanskelig å håndheve, siden folk bare setter sykkelen i gangen og setter seg. Det må betales til konduktøren, så de må jo ta støyten, sier nestleder i konduktørforeninga, Kjell Greaker.