Hopp til innhold

Mindreårige startet brann på Stjørdal stasjon

Store brannstyrker måtte hentes inn for å slokke brannen i stasjonsbygningen ved Stjørdal stasjon lørdag. Nå vet politiet hva som skjedde.

Det brenner i stasjonsbygningen til Stjørdal togstasjon. Vi ser ingen åpne flammer, men mye røyk. Flere brannmenn jobber på stedet. Vi ser blålys i bakgrunnen.

KREVENDE SLOKKINGSARBEID: Store styrker fra brannvesenet bidro for å slokke brannen i den gamle stasjonsbygningen i Stjørdal.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Politiet har etterforsket om brannen er påsatt.

Søndag kveld sendte politiet ut pressemelding om hva som har skjedd. Videoovervåking knytter tre mindreårige under 18 år til stedet.

Ut i fra deres forklaring synes ikke dette å være gjort med vilje. De involverte holdt på med lighter, som brått ble svært alvorlig. Det skal ha vært gjort forsøk på å slukke brannen før de forlot stedet, sier jourhavende politiadvokat Christian Spets ved Trøndelag politidistrikt.

Han sier at forklaringene til ungdommene samsvarer med videopptakene.

Krevende jobb å slukke brannen

Brannvesenet fikk en krevende og langvarig jobb da det begynte å brenne i stasjonsbygningen ved Stjørdal stasjon lørdag ettermiddag. Først i 9-tida søndag kunne brannvesenet forlate stedet.

110-operatør Jon Eirik Seierstad forteller at da var bygget gjennomsøkt uten at det var funnet noe mer varmgang.

Brannmenn står i noen kurver tilhørende stigebiler. De står i overgangen vegg-tak. Det er kraftig røyk i området. I bildet ser vi også informasjonstavla ved jernbanesporet. Den viser avgang til Steinkjer kl 18.

Stasjonsbygningen ligger rett ved spor 1, så togtrafikken ble stoppa i starten av slokkingsarbeidet.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Brant inne i veggene

Brannen skal ha starta i første etasje i stasjonsbygningen fra 1902. Den spredde seg inne i veggene i bygningen og helt til taket i den toetasjes bygningen.

Tor Buan, innsatsleder i Værnesregionen brann- og redningstjeneste, forteller om en krevende jobb. Brannen spredte seg i hulrom inne i veggene og var vanskelig å oppdage.

Innsatsleder Tor Buan i Værnesregionen brann – og redningstjeneste. Han står foran flere brannbiler med blålys. I bakgrunnen kan vi se en rød stasjonsbygning. Det kommer røyk fra bygningen

Innsatsleder Tor Buan forteller at det brant inne i veggene i stasjonsbygningen.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Store styrker ble tilkalt for å bistå i slokningsarbeidet. I tillegg til brannmannskap fra Stjørdal deltok også mannskap fra Hommelvik, Trondheim, Meråker og Selbu. I tillegg fikk brannvesenet bistand fra forsvaret.

Buan forteller at bygningen har fått store skader, selv om den ser ganske intakt ut fra utsida.

Tre brannmenn står ved inngangen til stasjonsbygningen i Stjørdal. Det er røyk i området. Et skilt med Stjørdal henger over inngangsdøren

Stjørdal stasjon har fått store skader i brannen selv om bygningen ser ganske intakt ut fra utsida.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Måtte redde ut katter fra leilighet

Brannen spredte seg oppover i veggene og nådde også ei leilighet i andre etasje. To personer bodde i leiligheta.

Beboerne skal ha kommet seg ut selv, men brannvesenet måtte bistå med å redde to katter.

En brannmann iført gassmaske står på en balkong og kikker ned. Det er mye røyk i området. En skilt merket Stjørdal henger under balkongen.

Stjørdal stasjon inneholder i tillegg til venterom også en leilighet i andre etasje.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Etterforsker om brannen kan være påsatt

Politiet etterforsker brannen, og vil blant anna undersøke om brannen kan være påsatt.

Jourhavende politiadvokat Jannicke Evjen Olsen sier til NRK at politiet har ei formening om hva som har skjedd, men vil ikke utdype dette nærmere nå.

Politiet har blant anna innhenta og gjennomgått videoovervåking fra området. Olsen bekrefter at de har bilder fra inne i stasjonsbygningen.

Politiet fortsetter etterforskninga, og skal blant anna gjennomføre avhør. Det vil også bli gjort kriminaltekniske undersøkelser på stedet søndag eller mandag.

Brann Stjørdal stasjon

SE BILDESERIE: Brannen skal ha starta i første etasje av den verna stasjonsbygningen fra 1902.

Foto: Bjarte M. Johannesen / NRK
To brannmenn sitter i et venteskur ved Stjørdal togstasjon. De drikker brus og slapper av etter en lang økt med brannslukking. Han ene har tatt av seg hjelmen. I bakgrunnen ser vi deler av en brannbil

Det var et krevende slukningsarbeid. Brannvesenet måtte jobbe rundt syv timer før de opplevde å få kontroll på brannen. Først i 22-23-tiden lørdag kunne de senke skuldrene.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK
Det brenner i stasjonsbygningen i Stjørdal. I forgrunnen av bildet og ved siden av jernbanesporet står en mann med en rød vest merket "Spordrift - hovedsikkerhetsvakt". Opp ved perrongen står en dame med tilsvarende vest. Hun snakker med en politimann. I bakgrunnen ser vi deler av stasjonsbygningen, brannmenn, blålys og mye røyk

Spor 1 ble stengt som følge av brannen. Personell fra Spordrift AS var hele tiden til stede og bistod med sikring og veiledning.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK
Vi ser ryggen til innsatsleder fra brann og politi. De står og snakker sammen. Foran dem går to brannmenn, og i bakgrunnen kan vi se deler av en brannbil

Innsatsleder Tor Buan fra Værnesregionen brann- og redningstjeneste orienterer innsatsleder fra politiet. På dette tidspunktet opplevde brannvesenet å ha kontroll på brannen i stasjonsbygningen fra 1902.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK
En sliten brannmann etter flere timer med slukking av brann i stasjonsbygning. Brannmannen har tatt av seg røykdykkermasken, han er skitten og kikker ettertenksomt mot noen kolleger vi ikke ser i bildet

Brannvesenet i Stjørdal måtte be nærliggende stasjoner og forsvaret om bistand. Slukningsarbeidet var krevende.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK
En brannmann iført røydykkermaske står på balkongen til en leilighet i andre etasje av stasjonsbygningen til Stjørdal stasjon. Han kikker ned. Under ham ser vi et skilt med teksten Stjørdal 6,6 m.o.h.

En kvinne evakuerte seg selv fra leiligheten i andre etasje. I tillegg hentet brannvesenet ut to katter fra leiligheten.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK
Detalj av inngangspartiet til stasjonsbygningen. Vi ser et skilt med teksten Stjørdal, 6,6 m.o.h. Inne i bygget ser vi antydinger av en brannmann med en lommelykt. Det renner vann fra taket inne i bygningen.

Stasjonsbygningen er fra 1902 og vernet. Over inngangspartiet henger det kjente skiltet som viser at dette er Stjørdal stasjon 6,6 meter over havet. Bygget har store skader innvending. Her renner det vann fra taket og ned i første etasje.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK
En brannmann iført røydykkermaske kommer gående med en drill i hånden. I bakgrunnen ser vi deler av en brannbil. En stige er også plassert inntil veggen av en stasjonsbygning

Brannen skal ha starta i første etasje i stasjonsbygningen. Den spredde seg inne i veggene i bygningen og helt til taket i den toetasjes bygningen.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK