NRK Meny
Normal

Svineprodusenter fikk influensainfo

Et femtitalls bønder møtte Mattilsynet onsdag for å få informasjon om svineinfluensa.

Her tester Mattilsynet griser for svineinfluensa
Foto: Mattilsynet

- Jeg er her for å få informasjon om den situasjonen vi er oppe i. Dette er en alvorlig situasjon vi må prøve å ta seriøst, vi må gjøre så godt vi kan for å hindre at dette sprer seg og blir et varig problem for næringa, sier gårdbruker Tor Oluf Kjølen til NRK Trøndelag.

Han var en av svineprodusentene som møtte opp for å få informasjon om svineinfluensa i Levanger onsdag ettermiddag.

To besetninger smitta

Til nå har to grisebesetninger i Nord-Trøndelag testet positivt på svineinfluensa. Det er tatt prøver av 26 besetninger, onsdag hadde man fått fire negative prøvesvar fra dette området.

Mattilsynet utelukker ikke at flere kan være smittet.

- Vi kan få flere, men det ser ut som det kan bli svært få og vi håper naturligvis at det ikke blir noen, sier regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Bjørn Røthe Knudsen.

Destrueres

Foreløpig er det bestemt at 1.400 griser i Nord-Trøndelag skal destrueres for å hindre spredning av influensasmitte.

Tirsdag kveld ble den ene besetningen på 500 dyr i Skogn slaktet, om noen dager vil det samme skje med 900 griser i Åsen i Levanger.

Nå gjennomføres det strenge tiltak, blant annet i forhold til gjødsel fra gårdene med smitte.

- Vi gir råd om at det legges lesket kalk på toppen av gjødselkjellerne og at man lar gjødsla ligge i tre uker under et slikt lag med skarp desinfeksjon. Da skal smittestoffet være borte og vi kan gå videre med utkjøring av gjødsel. Det blir litt seint på året, men vi skal prøve å takle det som best vi kan, sier Bjørn Røthe Knudsen i Mattilsynet.