Hopp til innhold

Streetlight har fått 12 millioner støttekroner

Med hjelp fra gavmilde nordmenn er Erlend Johannesen og organisasjonen Streetlight i gang med å bygge opp barnehjemmet i tyfonherjede Tacloban.

Streetlight

Streetlight har et klart mål om å bygge opp barnehjemmet som ble rasert av tyfonen i november. Med hjelp fra folk i Norge har de fått et godt utgangspunkt for videre drift.

Foto: Privat

8. november ble Filippinene rammet av "Haiyan" – den kraftigste stormen som noensinne er registrert over land.

Over 6000 mennesker mistet livet i naturkatastrofen, og fremdeles er mange savnet.

Mens vinden herjet med en styrke rundt 300 kilometer i timen, klamret Streetlight-Erlend og barna på barnehjemmet hans seg fast på taket av senteret i Tacloban.

Utrolig nok overlevde de, og historien deres vakte internasjonal oppsikt og fikk også stor mediedekning her i Norge.

Erlend Johannesen sine egne iPhone-bilder fra tyfonen på Filippinene.

Her klamrer Erlend Johannesen og barna seg fast for livet under tyfonen. Erlend filmet noe av dramatikken, og har gitt NRK tilgang til opptakene.

Skal bygge opp senteret igjen

Erlend Johannesen

Streetlight-Erlend er nå tilbake i Filippinene igjen.

Foto: Erland Knutsen
Robert Hoven, styreleder i Streetlight

Styreleder Robert Hoven og Streetlight takker alle som har støttet dem.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Etter tyfonen har den lille organisasjonen med base i Trøndelag fått 9,3 millioner kroner i støtte fra folk over hele landet. I tillegg får de rundt tre millioner kroner fra artistdugnaden som ble holdt i Nasjonalteateret i slutten av november.

– Vi har aldri vært i nærheten av slike typer summer tidligere. Alt fra store bedrifter til barnehagebarn som gir bort adventskalenderen sin har bidratt, forteller Robert Hoven.

Streetlight ble stiftet i 2004 av Erlend Johannesen, og før tyfonen besto senteret deres i Tacloban av et barnehjem for gatebarn, en skole for barn fra slummen og en liten medisinsk klinikk.

Alt ble rasert av de sterke naturkreftene, og nå er Erlend tilbake i Filippinene for å reetablere organisasjonens hjelpearbeid.

Med seg i bagasjen har han en stor pengestøtte fra hjemlandet.

– Akkurat nå er det en helt uvurderlig startkapital. Pengene gir oss albuerom til å bygge opp det vi hadde, ekspandere og tenke nytt på hvordan vi kan angripe nøden i Tacloban. Nøden der er altomfattende, spesielt for dem som hadde lite fra før, sier Hoven.

– Små beløp nytter

Barnehjemsbarna ble evakuert etter tyfonen, og Streetlight jobber hardt for at ungene skal kunne flyttet tilbake til sine trygge omgivelser så kjapt som mulig.

– I tillegg skal vi organisere litt nødhjelp ut til en del regioner rundt Tacloban som ennå ikke har mottatt noen form for nødhjelp, hverken rent vann, mat eller medisiner, forteller Hoven.

Han har tidligere beregnet at organisasjonen trenger seks til sju millioner for å bygge opp barnehjemmet, i tillegg til at de må øke driftsbudsjettet for å møte de enorme hjelpebehovene som har oppstått.

Takker for støtten

Givergleden de har opplevd fra folk i Norge har vært overveldende.

– Det som er utrolig oppløftende er hvor mye av dette store totalbeløpet som er små beløp. Streetlight er et levende bevis på at det nytter å gi små beløp. Vi kan ikke si annet enn hjertelig ærbødigst takk for støtten og engasjementet som folk har vist. Vi lover på tro og ære at vi skal forvalte pengene som best vi kan og til det beste for gatebarna i Tacloban.

Norsk livssynsserie.
Erlend Johannesen var en vanlig 21-åring i Trondheim, men gjorde et uvanlig valg. Etter et besøk på Filippinene fikk han en sterk trang til å hjelpe. Han forlot Norge og etablerte sitt eget hjelpearbeid på Filippinene. I løpet av åtte år gir "Streetlight" bistand og omsorg til om lag 100 barn. Det betyr så mye å kunne bruke livet til noe mer enn seg selv, sier Erlend Johannesen. Sesong 3. (10:11)